074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
header-overons-v1

Preventief medisch onderzoek (pmo)

Preventief medisch onderzoek is de basis voor vroege diagnose van ziekten en aandoeningen.

Total bodyscan

Een preventief medisch onderzoek geeft inzicht in je actuele gezondheidstoestand. Het is de basis voor vroegtijdige herkenning van ziekten en aandoeningen. Ziekten en aandoeningen die zich gedurende een langere periode ontwikkelen, geven vaak pas klachten in een verder gevorderd stadium.


Het doel van een preventief medisch onderzoek is  het opsporen van z
iekten en levensbedreigende aandoeningen in een vroeg stadium. Bij voorkeur voor ze tot klachten leiden.

 

Behandeling van een ziekte in een vroeg stadium vergroot de kans op succes. Zelfs het succes van de beste therapie neemt af als deze in een (te) laat stadium begonnen wordt. Met een PMO onderzoek kunnen ook risicoverhogende factoren in kaart gebracht worden. Door deze risicofactoren te bestrijden of te verminderen, neemt je kans op het ontwikkelen van ernstige ziekten en aandoeningen af. Niet voor niets is de slogan van Privatescan “Gezond vooruit kijken”.

Vroegtijdig ontdekken van aandoeningen met preventief medisch onderzoek

Een preventief medisch onderzoek is meer dan alleen het uitvoeren van een MRI scan of CT scan. Dankzij het gebruik van de modernste diagnostische technologie zijn onze artsen in staat om niet eerder waargenomen kwalen in een vroeg stadium op te sporen. Privatescan gebruikt hiervoor de nieuwste apparatuur. Benieuwd wat bijvoorbeeld een bodyscan voor u kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies.


Onze missie is het redden van levens door het vroegtijdig opsporen van levensbedreigende ziekten en aandoeningen.

De onderzoeken vinden plaats onder toezicht en begeleiding van de beste artsen op het gebied van preventief medisch onderzoek. Het enige dat je voor veel van de onderzoeken hoeft te doen is gaan liggen in één van onze MRI of CT scanners. Het preventief onderzoek is veilig, pijnloos, non-invasief en snel.

Een PMO onderzoek kan worden uitgevoerd door middel van een Total Bodyscan. Tijdens de Total Body Scan wordt er naast een MRI scan van je lichaam ook een cardiologisch programma en een bloedonderzoek uitgevoerd. Door de uitslagen van deze onderzoeken te combineren kan een nauwkeurig beeld worden geschetst over jouw gezondheid.

Voor vrijblijvend advies bel: 074-255 26 80

Waarom preventief medisch onderzoek bij Privatescan?

Of preventie iets voor jou is en waarom je het preventief medisch onderzoek bij Privatescan moet laten uitvoeren? Bekijk onze voordelen en oordeel zelf.

Bij Privatescan heb je:

  • geen wachtlijsten en geen verwijsbrief nodig
  • de snelste en meest nauwkeurige medische technieken
  • een multidisciplinair team van artsen en professoren
  • alles onder een dak: onderzoek, diagnose, advies en behandeling of therapie
  • een gastvrije en warme ontvangst
  • persoonlijke, Nederlandstalige begeleiding van Privatescan
  • een persoonlijk eindgesprek met de arts(en)
  • de beelden op CD-rom en de rapportage op schrift

De KNMG geeft onafhankelijke informatie en richtlijnen over preventief medisch onderzoek

Veelgestelde vragen

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Het antwoord op de vraag “Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?” is soms en vaak voor een gedeelte, afhankelijk van de door u gekozen zorgverzekeraar en eventuele aanvullende verzekeringen. De meeste zorgverzekeraars geven een jaarlijkse vergoeding voor bepaalde preventief medische onderzoeken. Dit zijn doorgaans laboratorium onderzoeken en cardiologische onderzoeken. Een preventieve MRI scan wordt doorgaans niet vergoed. Indien je kiest voor een bodyscan programma inclusief cardiologische onderzoeken en laboratorium onderzoeken, zullen deze afzonderlijk op de factuur worden vermeld. In veel gevallen krijgen onze cliënten daardoor een gedeeltelijke vergoeding voor een bodyscan. Neem vooraf contact op met je zorgverzekeraar of bekijk haar polisvoorwaarden om te zien of en voor welke vergoeding per jaar jij in aanmerking komt.

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

Hoe maak ik een bodyscan afspraak?

Hoe maak ik een bodyscan afspraak? Je kunt gemakkelijk online een bodyscan afspraak aanvragen. Binnen twee werkdagen nadat wij je aanvraag hebben ontvangen nemen we hiervoor contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch hiervoor bereiken. Dat kan 24/7 via het telefoonnummer: +31 74 2552 680. Tijdens ons contact inventariseren wij je wensen en nemen de tijd om inzicht te krijgen in je gezondheid en eventuele medische klachten. Vervolgens krijg je een Bodyscan advies op maat en kunnen wij samen met jou een datum prikken voor een afspraak. Dit kan doorgaans binnen 1 á 2 weken al plaatsvinden.

Wij helpen je graag bij je keuze voor een bodyscan programma en het nemen van een besluit.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.