Baarmoederhalskanker ontstaat in de cellen van het slijmvlies van de baarmoederhals en baarmoedermond door het Humaan Papiloma Virus (HPV). Dit virus wordt doorgaans opgelopen via geslachtsgemeenschap. Bij vrouwen die geen geslachtsgemeenschap hebben, is deze aandoening zeer zeldzaam. Vrouwen die al jong seksueel actief zijn hebben lopen een verhoogd risico. Vooral als ze verschillende seksuele partners hebben. Vrouwen die roken of de pil (anticonceptie) gebruiken, lopen tevens een groter risico.
Er zijn veel soorten van dit virus. Slechts een minimum deel kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Zelfs wanneer iemand dit virus oploopt, hoeft het niet in baarmoederhalskanker te resulteren en kan het, mits het slijmvlies niet is aangetast, helemaal verdwijnen.
Het proces van het ontstaan van deze aandoening duurt erg lang en kan 10 tot 15 jaar duren. Hierdoor is het erg lastig om baarmoederhalskanker te constateren. Het is dus van groot belang om een goed en gedegen onderzoek uit te voeren, zodat deze aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt kan worden.