CT calciumscore van het hart

De CT scan calciumscore heeft een risico voorspellende waarde voor een hartinfarct in de komende 5-10 jaar als gevolg van slagaderverkalking. 

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

CT scan calciumscore van het hart

Een CT-scan calciumscore van het hart berekend het calciumgehalte in de coronaire slagaderen. De scan heeft een hoge risico voorspellende waarde op het krijgen van een hartinfarct in de komende 5-10 jaar. Slagaderverkalking (arteriosclerose, artherosclerose) is een vasculaire sluipmoordenaar veroorzaakt door calcium (verkalkte plaques). Het is één van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen een hartinfarct krijgen. 

Heb je klachten of ben je erfelijk belast met hart- en vaatziekten? Is er sprake van risico verhogende factoren? En ben je ouder dan 45 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een CT-scan calciumscore. Tijdens het intake gesprek wordt besproken of je voor dit onderzoek in aanmerking komt. 

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een CT scan calciumscore van het hart

CT calciumscore van het hart gericht of preventief?

De CT scan calciumscore van het hart berust zich op het principe dat calcium geen röntgenstralen doorlaat. De nieuwste multislice CT scanners maken het mogelijk om kleine structuren zoals kalk in kransslagaderen af te beelden. Grote internationale studies hebben het nut van dit onderzoek bewezen en aangetoond. Steeds meer cardiologen in Nederlandse ziekenhuizen passen deze beeldvormende techniek toe. Met de coronaire calciumscore kan de mate van verkalking van de kransslagaders (slagaderverkalking atherosclerose) worden bepaald.

Bij klachten en symptomen slagaderverkalking

Heb jij klachten die kunnen duiden op beginnend hartfalen? Hebben cardiologische onderzoeken zoals een ECG bij rust of belasting, een hartecho of bloedonderzoeken afwijkende resultaten opgeleverd? Word je niet doorverwezen naar een cardioloog? Of is er sprake van lange wachtlijsten? In dat geval kan Privatescan je snel helpen en een CT calciumscore uitvoeren. Bij de volgende klachten is het verstandig je te laten checken:

 • Druk op de borst
 • Uitstralingspijn armen of kaken
 • Misselijkheid
 • Zweten
 • Ongewone moeheid
 • Kortademigheid
 • Hartkloppingen
 • Hartritmestoornissen
 • Opgezette benen of enkels

Neem (hart)klachten altijd serieus, laat je tijdig onderzoeken en voorkom een noodlottig hartinfarct.

Preventief screenen op slagaderverkalking

Klachten en symptomen ontwikkelen zich over een periode van jaren. Hierdoor worden ze vaak niet of pas na een hartinfarct herkend. Soms ervaart men zelfs helemaal geen klachten. Dat terwijl je wel een verhoogd risico hebt door leefstijlfactoren, erfelijkheid of roken. Door calciumvorming in de kransslagaderen vroegtijdig op te sporen, krijg je de mogelijkheid tijdig je leefstijl aan te passen of een preventieve behandeling te ondergaan. Voordat je een hartinfarct oploopt.

Wanneer een calciumscore berekenen?

 

 

In tegenstelling tot een MRI scan, maakt de CT scan gebruik van röntgenstraling om dwarsdoorsneden te maken. Vanwege deze röntgenstraling wordt een calciumscore pas uitgevoerd wanneer je minimaal 45 jaar bent. En tevens minstens 1 of meerdere risicofactoren hebt. Of als na cardiologische onderzoeken een vermoeden van zuurstofgebrek is. Indien je jonger bent dan 45 jaar en geen risicofactoren hebt, zal er gekozen worden voor andere onderzoeken (ECG’s en echografie). Risicofactoren zijn o.a:

 • Erfelijke, genetische aanleg
 • Hoog cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Overgewicht
 • Suikerziekte (diabetes)

Wat betekent een te hoge calciumscore?

Calcium wordt op beeld een wit-grijze vlek, omdat het geen röntgenstralen doorlaat. Die vlekken kunnen duiden op slagaderverkalking. Op de schaal van Hounsfield worden deze vlekken vertaald naar een getal (score). De combinatie van geslacht, leeftijd en de gemeten calciumscore geven een percentage. De zogenaamde Framingham of Procam score.

Hoe hoger het percentage, hoe hoger het risico om in de toekomst hiermee ook te maken te krijgen. Bij een te hoog percentage kan worden besloten een aanvullende angiografie (invasief katheter of non-invasieve CT scan) uit te voeren. Ook kan worden gekozen voor een preventieve behandeling (stents, dilatatie, bypass) om zodoende het risico op een hartinfarct te vermijden of verkleinen.

Hoe werkt een CT calciumscore?

CT staat voor Computer Tomografie en werkt op basis van röntgen. Bij de CT scan is geen sprake van een lange tunnel, maar van een korte ring met een grote diameter waar je doorheen schuift. Een CT scan maakt geen lawaai. Gehoorbescherming is dan ook niet nodig. Van claustrofobie in een CT scan heb je geen last. Metalen voorwerpen in het lichaam kunnen storing veroorzaken op de beelden, maar raken niet ontregeld door de röntgenstraling. De CT scan calciumscore duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voor het onderzoek is geen contrastmiddel nodig.

Voorbereiding CT scan calciumscore

Nadat tijdens het intakegesprek is bepaald dat jij in aanmerking komt voor dit onderzoek, dien je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in te vullen. In dit document geef je de arts o.a. toestemming om een CT scan bij je uit te voeren. Enkele vragen zijn van belang ter bevestiging voor de radioloog dat het röntgenonderzoek medisch relevant en dus gerechtvaardigd is. Je hoeft voor de scan niet nuchter te zijn en mag normaal eten en drinken.

Wanneer kan de CT scan niet worden uitgevoerd?

De scan kent geringe risico’s als gevolg van de röntgenstralen. Eenmalig gebruik kan echter geen kwaad. Veelvuldig en overmatig gebruik/toepassen van röntgenstralen kan op termijn wel schadelijk zijn. Er gelden dan ook strikte regels aan het mogen toepassen van röntgenonderzoek. Om de röntgendosis tot een minimum te beperken, zal de CT scan calciumscore uitgevoerd worden met een zogenaamd “Low Dose” protocol. Indien je zwanger bent kan het onderzoek niet plaatsvinden. Dit om te voorkomen dat de röntgenstralen negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van een ongeboren vrucht. Heb jij in het recente verleden meerdere röntgenonderzoeken gehad of is er sprake van een zwangerschap? Laat dit dan aan Privatescan weten voor het onderzoek.

Duur van de calciumscore

Een gemiddelde CT calciumscore van het hart duurt 5 tot 10 minuten. Laagje voor laagje worden het hart en de kransslagaderen zichtbaar gemaakt. Deze opnamen worden vervolgens vertaald naar driedimensionale beelden. Dit neemt enige tijd in beslag, waarna de arts je aan de hand van een beeldpresentatie de resultaten laat zien en toelicht. In totaal zal je verblijf in de kliniek ca. 1,5 uur bedragen.

Wat is een Low-Dose procotol?

Een CT calciumscore van het hart wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde “Low Dose” protocol. Hierdoor wordt de dosis röntgenstraling tot een absoluut minimum beperkt. De gebruikte Multislice CT scanners van Siemens zijn daarmee wereldwijd enig in zijn soort en onder voorwaarden geschikt voor preventief onderzoek.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een CT scan calciumscore van het hart. In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een CT-scan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een Kalk score van het hart met een CT scan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Cardiologisch onderzoek vs CT scan

Een ECG bij rust en inspanning in combinatie met een echografie van het hart en bloedonderzoeken geven informatie over de pompfunctie, het functioneren van hartkleppen en hartkamers, de hartspierdikte en cardiovasculaire parameters welke kunnen duiden op een hartaandoening. Deze informatie wordt niet verkregen met een CT scan. Een CT scan calciumscore is dan ook een belangrijke aanvullende parameter op bovengenoemde cardiologische onderzoeken. Daarom wordt doorgaans geadviseerd, zeker in het geval van preventief onderzoek, de CT scan calciumscore uit te voeren in combinatie met het cardiologie pakket.

CT calciumscore in Total Body Scan

Cardiologisch onderzoek en een CT scan calciumscore van het hart zijn standaard inbegrepen bij de Royal plus Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Snelle diagnose met Bodyscan
Dankzij de Royal Bodyscan waren we er in een vroeg stadium bij. Bedankt, Privatescan!

Ik had al een tijdje last van vermoeidheid en heb zeker ook een slechte conditie, maar als je rookt wordt het al snel daaraan geweid. Helaas kom ik daardoor in Nederland dus niet echt veel verder. Via mijn tante had ik begrepen dat je ook privé onderzoeken kon laten doen via Privatescan. Dus heb ik meteen wat informatie ingewonnen. Ik heb een telefonisch adviesgesprek gehad en er werd mij verteld dat de onderzoeken in Duitsland al op korte termijn konden plaatsvinden. Wat een opluchting dat ik op deze manier alsnog onderzoeken kon laten doen. Ze adviseerden me om een Royal Bodyscan te laten uitvoeren met een laboratoriumonderzoek en tevens CT scans van hart en longen.

AnoniemOnderzoeken: Bodyscan, CT scan hart, CT scan longen, Laboratorium onderzoek

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.