074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Colonoscopie

Heb je last van bloed bij de ontlasting? Ervaar je verandering in de stoelgang, zoals aanhoudende diarree, constipatie? Komt darm kanker bij jou in de familie voor of heb je vaak en langdurig buikpijn? Dan kan door middel van een colonoscopie onderzoek snel zekerheid worden verkregen. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt zal de kans op een succesvolle behandeling of genezing van deze ziekte vele malen groter worden.

Hoe werkt het colonoscopie onderzoek?

Klassieke colonoscopie (invasief). Voor dit onderzoek beginnen de voorbereidingen reeds bij jou thuis. Je darmen dienen namelijk geheel gereinigd te zijn op de dag van het onderzoek (door middel van een laxeermiddel). Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag- lever- darm arts (gastro-enteroloog). Je kunt voor dit darmonderzoek een rustgevend middel ontvangen. Dan dien je er dan wel rekening mee te houden dat je op deze dag niet meer zelf mag rijden. De endoscoop wordt via de anus naar binnen gebracht en langzaam omhoog geschoven door de dikke darm. Een colonoscopie onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Na het onderzoek krijg je van de gastro-enteroloog direct de uitslag. Ook krijg je een schriftelijke rapportage, in het Duits, mee naar huis. Je ontvangt van dit onderzoek géén beelden.

Virtuele colonoscopie (non-invasief). Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een CT scan. Het voordeel van dit onderzoek is dat het geen pijn doet, omdat er niet met instrumenten in de darm hoeft te worden gegaan. Uiteraard dien je ook voor dit onderzoek een voorbereiding te treffen en de darm voor het onderzoek te laxeren. Tijdens het onderzoek maakt de CT scanner met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden van je dikke darm. Deze beelden kunnen daarna door de radioloog als 3D opnamen bekeken worden. Er wordt als het ware een virtuele reis door je dikke darm gemaakt, waarbij de radioloog afwijkingen zoals poliepen of tumoren exact kan zien en waarnemen.

Meer weten over colonoscopie?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor een colonoscopie. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Afspraak maken voor een colonoscopie

Privatescan is de zorgaanbieder van Nederland op het gebied van preventief medisch onderzoek. Neem contact met ons op voor een advies op maat. De onderzoeken vinden plaats in gespecialiseerde preventieklinieken vlak over de grens in Duitsland. Hier ben je verzekerd van een colonoscopie onderzoek, waarbij ten alle tijde de nieuwste technologieën en medische wetenschappen worden ingezet. Het klassieke colonoscopie onderzoek is standaard inbegrepen bij het First Total Bodyscan pakket voor een totaalbeeld van je huidige gezondheid. Mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op. Onze onderzoek coördinatoren zijn je graag van dienst met een vrijblijvend advies. Bel hiervoor 074-255 26 80

Veelgestelde vragen

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.