074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan onderbuik

MRI van de onderbuik organen. Onderzoek van: blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat en nieren naar: tumoren, cysten, ontstekingen en uitzaaiingen. De organen worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Ja
Tijdsduur?
25 min.

Persoonlijk contact

MRI scan onderbuik – vind de oorzaak van je buikpijn

Pijn in de onderbuik kan vele oorzaken hebben. Het is verstandig om hier bij aanhoudende klachten onderzoek naar te laten doen met een MRI scan van de onderbuik. Een MRI scan van de onderbuik kan (ernstige) aandoeningen en/of ziekten snel aantonen en/of uitsluiten.

Symptomen en klachten

 • Blaasproblemen
 • Lage buikpijn
 • Gynaecologische klachten
 • Urologische klachten
 • Bloed in de urine
 • (Chronische) ontstekingen
 • onverklaarbare gewichtsafname

Wat zie je met de MRI?

 • Tumoren en uitzaaiingen
 • Prostaatontsteking
 • Prostaatkanker
 • Prostaatvergroting
 • Cysten (eierstokken of nieren)
 • Divertikels darmen

Wanneer een onderbuik scan?

Bij aanhoudende onderbuik klachten en afwijkende orgaanfunctie. Ook bij een verhoogd risico op kanker door erfelijkheid of leefstijl en voor onderzoek naar tumoren en uitzaaiingen is het zinvol om je onderbuik organen te onderzoeken met een MRI.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de onderbuik

Bij aanhoudend pijn in de onderbuik wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is. Een MRI van de onderbuik organen is een non-invasie onderzoeksmethode waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van de bovenbuik organen wordt gemaakt. Bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen zoals tumoren, cysten en ontstekingen.

Preventief onderzoek van de onderbuik organen

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Hebben stress, roken, drankgebruik, onvoldoende beweging en/of ongezonde voeding daarbij een rol gespeeld? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor een orgaan aandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de organen in de onderbuik te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden, soms nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van de onderbuik standaard in Total Body Scan

De MRI scan van de onderbuik organen maakt standaard deel uit van de Total Bodyscan onderzoeken. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan de onderbuik?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De scan duurt ongeveer 25 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je onderbuik is gelegd. Direct na afloop van de onderbuik scan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de resultaten aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding onderbuik scan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de onderbuik dien je nuchter te zijn. Tijdens de onderbuik scan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Duur van de onderbuik scan en verblijf in kliniek

De MRI scan van bovenbuik organen duurt tussen ongeveer 25 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.