074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

Laboratoriumonderzoek

Laboratoriumwaarden zijn waardevolle graadmeters voor de gezondheid van het lichaam. Zij geven belangrijke informatie over mogelijke ziektes. Er wordt bloed en urine in onderzocht om zo een extra beeld te geven van je huidige gezondheid.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan?

Persoonlijk contact?

Voor onderzoek naar cruciale bloedwaarden

Wanneer je bepaalde klachten (wat langer) ervaart, ga je meestal naar je huisarts. Vervolgens zal deze dan een paar bloedwaarden, gericht op jouw klachten, laat onderzoeken. Natuurlijk is het ook mogelijk dat er een functioneel probleem aanwezig is, zonder dat je direct klachten hiervan ondervind. Preventief zal een arts niet snel een laboratoriumonderzoek uitvoeren, waardoor je helaas niet weet of er misschien een (ernstig) probleem aanwezig is.

Om vroegtijdig mogelijke problemen met je lichaam op te sporen of uit te sluiten, kun je via Privatescan een uitgebreid laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Hierin worden ca. 35 bloed- en urinewaarden onderzocht. Dit zijn waardevolle graadmeters voor de gezondheid van het lichaam. Zij kunnen, ook preventief, belangrijke informatie over mogelijke ziektes leveren. Voor je geplande Bodyscan of andere onderzoeken leveren de bloedwaarden ook toegevoegde informatie op voor de diagnose. Wil je meer weten naar aanleiding van klachten en kom je niet verder bij je huisarts of specialist? Laat dan binnen een paar dagen een uitgebreid laboratoriumonderzoek, al dan niet als aanvulling op je geplande bodyscan, uitvoeren via Privatescan.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een laboratoriumonderzoek?

Aandoeningen die niet met een MRI scan of CT scan zichtbaar worden, kunnen zich wel in je bloed of urine manifesteren. Voor een volledig beeld van je gezondheid, is het aan te raden om dit goed te laten onderzoeken. Dit kan preventief, maar natuurlijk ook als er klachten zijn, veel duidelijkheid brengen. Daarom is het van belang om naast de Total Body Scan ook een uitgebreid bloedonderzoek te ondergaan. Met dit bloed- en urineonderzoek kan er meer duidelijkheid worden gegeven over je huidige gezondheidstoestand, waardoor je een volledig beeld van je actuele gezondheid krijgt.

Meer duidelijkheid over gezondheid met behulp van uitgebreid bloedonderzoek

Wanneer je preventief meer wilt weten over een eventuele aandoening, kun je een scan laten maken. Een scan kan veel zeggen over je lichaam, maar er zijn ook aandoeningen die niet met een scan direct zichtbaar worden. Dit kan zich wel in je bloed of urine manifesteren. Het is daarom van belang om naast de Total Body Scan ook een uitgebreid bloedonderzoek te ondergaan. Hiermee worden ca. 35 bloed- en urinewaarden gecontroleerd, waardoor de arts een volledig beeld van je actuele gezondheid kan verkrijgen.

Een uitgebreid bloedonderzoek helpt de artsen bij de diagnose van onder andere:

  • het slecht functioneren van je vitale organen (bijvoorbeeld nieren, lever of hart)
  • de oorzaken vinden van je klachten zoals buikklachten of gewrichtsklachten
  • het vaststellen van ziekten zoals kanker, hartziekten en diabetes
  • het bepalen van risico verhogende factoren voor bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte
  • bepalen of het medicijngebruik of dosering voor bestaande aandoeningen juist zijn
  • het bepalen of medicijngebruik schade veroorzaakt (heeft) aan vitale organen zoals nieren, lever, hart of spieren

Het uitgebreide bloedonderzoek kan los geboekt worden, maar ook als aanvullend onderzoek worden bijgeboekt op Total Body Scan pakketten. Het bloed- en urineonderzoek zit standaard inbegrepen in de Royal en First Bodyscan.

Laboratoriumonderzoek standaard in Total Body Scan

Het laboratoriumonderzoek is ook belangrijk als (aanvulling op) preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Body Scan onderzoeken. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Wat wordt er getest in het laboratoriumonderzoek?

In het laboratoriumonderzoek worden ca. 35 waarden van bloed en urine onderzocht op het functioneren van je lichaam. In 3 van onze Bodyscan programma’s is dit ook al inbegrepen. Hieronder kun je lezen wat er onderzocht wordt. Deze waarden kunnen per kliniek verschillen. Ook zijn ze per arts en laboratorium verschillend te interpreteren. De arts of specialist zal om deze reden een beoordeling over de geteste waarden geven.

Hematologie

Onder hematologie verstaan we onderzoek naar afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. Hierbij worden onder andere glucose, aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes getest. Dit kan van belang zijn voor onder andere het uitsluiten van suikerziekte, infecties, nierziekten, leveraandoeningen en bloedarmoede.

Bloedvetten

De bloedvetten geven waardevolle informatie over het risico op een hart- en vaatziekten. De vetten in het lichaam worden voor het grootste gedeelte met de voeding opgenomen en hebben talrijke belangrijke functies in het lichaam. Een verstoring in de balans van deze vetten kan tot storingen binnen het lichaam leiden, zoals vaatproblemen. Waarden die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld cholesterol en triglyceride.

Ionen

Onderzoek naar de ionen kan meten wat de balans is tussen het vocht binnen en buiten de cellen. Hierin worden kalium en natrium getest. Hiermee kan onder andere bepaald worden of er sprake is van nierfalen. Vaak is de waarde afwijkend vanwege een ernstig vochttekort (te weinig gedronken) of doordat iemand plastabletten gebruikt. Omdat de arts daarna wil weten of de waarde chronisch verhoogd of verlaagd is, zal er vaker een test uitgevoerd moeten worden.

Enzymen

Onderzoek naar de enzymen in het bloed geeft informatie over de oorsprong van mogelijke ziekten. Enzymen hebben voor verschillende organen een speciale eigen opbouw waardoor een verhoogde enzymwaarde aan een bepaald orgaan gekoppeld kan worden. Hierbij worden onder andere leverwaarden en de schildklier onderzocht..

Urineonderzoek

De urine wordt onderzocht op de volgende waarden:

  • Gewicht van urine
  • pH waarde
  • Leukocyten
  • Nitriet
  • Eiwit in de urine
  • Bilirubine
  • Urobilinogeen
  • Glucose
  • Ketonen
  • Bloed / Erythrocyten in de urine

Mogelijke aanvullende bloedonderzoeken

Wanneer er sprake is van specifieke klachten of andere redenen om aan te nemen dat uitgebreider onderzoek gedaan dient te worden, zijn er diverse aanvullende bloedwaarden te bepalen. Deze onderzoeken zitten niet in het uitgebreide, preventieve, laboratoriumonderzoek inbegrepen.

Hoe bereid ik me voor op het bloed- en urineonderzoek?

Wanneer je (samen met een Total Body Scan) een uitgebreid bloedonderzoek moet ondergaan, is het van belang voor het bepalen van deze waarden dat je tenminste 4 uren voorafgaand aan het bloedprikken en de urineafname volledig nuchter bent en daarom geen vast voedsel en drinken nuttigt, hooguit een slokje water.

Laboratoriumonderzoek en Bodyscan

Door middel van een uitgebreid laboratoriumonderzoek kunnen de functies gemeten worden van belangrijke organen zoals je nieren, hart, schildklier, lever, alvleesklier etc. Deze functies kunnen niet door middel van een MRI scan of CT scan worden gemeten. Daarom is het voor de volledigheid van je Total Body Scan onderzoek standaard inbegrepen in de Royal en het First Total Body Scan onderzoek en ook bij te boeken bij de andere Bodyscans.

Uitslag en beoordeling laboratoriumonderzoek

Een waarde die afwijkend is hoeft niet altijd iets ernstigs te zijn. Een controle bij je huisarts wordt dan aanbevolen. De uitslag wordt niet op dezelfde dag als het onderzoek bekend gemaakt. De waarden worden getest en zullen, met een beoordeling van de cardioloog/internist, binnen een paar weken per post naar je toegezonden worden.

De cardioloog/internist zal de uitslagen beoordelen aan de hand van de klachten, voorgeschiedenis en eventueel andere uitgevoerde onderzoeken. De waarden die hieruit komen zijn niet absoluut. Per laboratorium, maar ook per cliënt, kan dit verschillen. Ook zijn de normwaarden bepaald voor volwassenen. Er kunnen andere waarden gelden voor mensen die medicijnen gebruiken of zwanger zijn, maar ook bij kinderen of lever- of nierpatiënten. De specialist kan hier een beoordeling over geven.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.