MRI scan van de heup

MRI scan van de heup voor onderzoek naar chronische heupklachten en heupproblemen als gevolg van een trauma. Kraakbeen, spieren en banden en het heupgewricht worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Klachten en aandoeningen

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan heup

Beschadigingen, aandoeningen of een scheefstand kunnen veel pijn veroorzaken aan de heup. Het heupgewricht is een steungewricht welke een belangrijke functie heeft voor de stabiliteit van het hele skelet. De meeste heupklachten worden veroorzaakt door een kwetsuur aan het gewrichtskapsel, de banden, pezen en/of spieren. Om heupklachten adequaat te kunnen behandelen is het stellen van een goede diagnose erg belangrijk. De meest nauwkeurige en betrouwbare diagnose kan tegenwoordig worden verkregen door een op de heup geoptimaliseerde MRI scan.

Symptomen en klachten

 • Pijn nav ongeval / trauma
 • Bewegingsbeperking
 • (uitstralings) pijn (reumatisch)
 • Pijn aan banden en pezen
 • Stijfheid
 • Instabiliteit

Wat zie je met de MRI?

 • Gewricht / kraakbeen
 • Spieren / pezen
 • Breuken / Scheuringen
 • Banden / kapsels
 • Artrose (gewrichtsslijtage)
 • Tumoren / ontstekingen

Wat is het?

Een heup-scan is raadzaam voor het vinden van de oorzaak van (chronische) pijn, een trauma, ziekte of het resultaat van behandeling in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan heup

Heupklachten en aandoeningen

Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vanwege pijn in de heup kun je verkeerde houding aannemen, wat weer klachten in andere delen van je lichaam kan veroorzaken. Oorzaken van heupklachten kunnen onder andere overbelasting, reuma en slijtage (artrose) aan de heup zijn.

Doordat je de heup overbelast word door o.a. zwaar of verkeerd tillen, kan een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaan. Normaal gesproken zorgt de slijmbeurs ervoor dat je het gewricht zonder wrijving kunt bewegen. Hoe vaker je je heupgewricht verkeerd belast, hoe groter de kans is op deze ontsteking.

Zwakkere spieren, banden of pezen rond de heup vergroten de kans op overbelasting. Deze verzwakking kan komen door slijtage of te weinig lichaamsbeweging. Slijtage aan de heup is meestal het gevolg van het verouderingsproces. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de heup vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Hoe werkt een MRI scan van de heup?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels van en rond de heup worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de heupscan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding heupscan

 • 30 minuten voor aanvang onderzoek aanwezig zijn
 • Medicamenten kun je blijven gebruiken
 • Rapporten en beelden van eerder onderzoek meenemen

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de heup is geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen elektronische en metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Deze kun je in de afgesloten kleedkamer achter laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Kaak, gebit implantaten en niet magnetische metalen zoals titanium vormen eveneens geen probleem. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp.
 • Vaatclipjes of stents.
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

Duur van de heupscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de heup duurt tussen de 15 en 20 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI heupscan geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de heup zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht. In de reguliere zorg in Nederland moet je soms weken wachten op een MRI-scan. Velen krijgen ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Je kunt al binnen 1-2 dagen voor een MRI heup terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Bovendien krijg je direct na afloop de uitslag met aanbevelingen.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te worden of uitleg te krijgen over de onderzoek resultaten. Bij Privatescan hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de heupscan word je uitgenodigd om de resultaten aan de hand van een beeldpresentatie te bekijken en bespreken. Daarbij geven de artsen uitleg, advies en het beantwoorden vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster alle gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd en krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI scan heup in Total Body Scan

In de Total Bodyscan pakketten word standaard géén onderzoek gedaan naar gewrichten. Wel is het mogelijk om een MRI scan van de heup toe te voegen aan een Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Controle van mijn gezondheid met de Total Bodyscan
Gewone gezondheidszorg in Nederland voorziet helaas niet in een Total Bodyscan.

Ik ga binnenkort in het buitenland werken en vind het dus wel belangrijk dat ik zeker weet dat er niet iets belangrijks mis is. “Gewone” gezondheidszorg in Nederland voorziet helaas niet in een Total Bodyscan. Ik heb een aantal vage klachten en ook wel wat zorgen, maar nu wordt alles meteen in 1 dag duidelijk. Na telefonisch contact met een medewerkster van Privatescan, kon ik al snel een afspraak maken en ik kon binnen 3 dagen al terecht! Er waren dus geen lange wachttijden, wat wel erg prettig was.

Dhr. PietersOnderzoeken: Bodyscan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.