074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de heup

MRI scan van de heup voor onderzoek naar chronische heupklachten en heupproblemen als gevolg van een trauma. Kraakbeen, spieren en banden en het heupgewricht worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
15-20 min.

Persoonlijk contact?

Vind de oorzaak van klachten met een MRI heup

Beschadigingen, aandoeningen of een scheefstand kunnen veel pijn veroorzaken aan de heup. Het heupgewricht is een steungewricht welke een belangrijke functie heeft voor de stabiliteit van het hele skelet. De meeste heupklachten worden veroorzaakt door een kwetsuur aan het gewrichtskapsel, de banden, pezen en/of spieren. Om heupklachten adequaat te kunnen behandelen is het stellen van een goede diagnose erg belangrijk. De meest nauwkeurige en betrouwbare diagnose kan tegenwoordig worden verkregen door een op de heup geoptimaliseerde MRI scan.

Symptomen en klachten

 • Pijn nav ongeval / trauma
 • Bewegingsbeperking
 • (uitstralings) pijn (reumatisch)
 • Pijn aan banden en pezen
 • Stijfheid
 • Instabiliteit

Wat zie je met de MRI?

 • Gewricht / kraakbeen
 • Spieren / pezen
 • Breuken / Scheuringen
 • Banden / kapsels
 • Artrose (gewrichtsslijtage)
 • Tumoren / ontstekingen

Wat is het?

Een heup-scan is raadzaam voor het vinden van de oorzaak van (chronische) pijn, een trauma, ziekte of het resultaat van behandeling in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de heup

Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vanwege pijn in de heup kun je verkeerde houding aannemen, wat weer klachten in andere delen van je lichaam kan veroorzaken. Oorzaken van heupklachten kunnen onder andere overbelasting, reuma en slijtage (artrose) aan de heup zijn.

Doordat je de heup overbelast word door o.a. zwaar of verkeerd tillen, kan een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaan. Normaal gesproken zorgt de slijmbeurs ervoor dat je het gewricht zonder wrijving kunt bewegen. Hoe vaker je je heupgewricht verkeerd belast, hoe groter de kans is op deze ontsteking.

Zwakkere spieren, banden of pezen rond de heup vergroten de kans op overbelasting. Deze verzwakking kan komen door slijtage of te weinig lichaamsbeweging. Slijtage aan de heup is meestal het gevolg van het verouderingsproces. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de heup vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI scan heup in Total Body Scan

In de Total Bodyscan pakketten word standaard géén onderzoek gedaan naar gewrichten. Wel is het mogelijk om een MRI scan van de heup toe te voegen aan een Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de heup?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels van en rond de heup worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de heupscan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding heupscan

 • 30 minuten voor aanvang onderzoek aanwezig zijn
 • Medicamenten kun je blijven gebruiken
 • Rapporten en beelden van eerder onderzoek meenemen

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de heup is geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen elektronische en metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Deze kun je in de afgesloten kleedkamer achter laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen.

Duur van de heupscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de heup duurt tussen de 15 en 20 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan veilig?

Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten. Echter, er zijn wel bepaalde omstandigheden waarin een MRI-scan niet uitgevoerd kan worden. Mensen met metalen implantaten of pacemakers, zwangere vrouwen en mensen met ernstige claustrofobie kunnen geen MRI ondergaan.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan?

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij patiënten die claustrofobisch zijn kan de radioloog een intraveneus rustgevend middel toedienen. Dit werkt nagenoeg direct na toediening. Je wordt wat slaperig en onverschillig en je spieren zullen wat verslappen. De angstgevoelens worden hierdoor onderdrukt, waardoor patiënten met claustrofobie op ontspannen wijze de MRI scan kunnen ondergaan. Daarnaast maakt Privatescan gebruik van de modernste MRI apparatuur, welke beschikt over de ruimst verkrijgbare tunnel verkrijgbaar in de markt.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.