MRI scan van de schouder

MRI scan van de schouder wegens chronische schouderklachten door: beknelde pezen (impingement) of zenuw, letsel door trauma, beschadigd kraakbeen, artrose, ontstekingen en tumoren. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan van de schouder

De MRI scan van de schouder is een non-invasieve methode waarmee de schouder kan worden onderzocht. Beknelde pezen en spieren (impingemet), beknelde zenuwen, schouder Artrose, ontstekingen, pees- en spier scheuringen en breuken kunnen hevige pijn veroorzaken en je belemmeren in het dagelijks functioneren . Met de MRI scan van de schouder krijg je inzicht in de oorzaak van je schouderklachten zodat een gerichte therapie kan worden gestart. 

Symptomen en klachten

 • Stijfheid van de schouder
 • zenuwpijn 
 • Pijn bij beweging
 • Bewegingsbeperking
 • Slijmbeursontsteking
 • Blessure na ongeval / trauma

Wat zie je met de MRI?

 • Slijtage en artrose 
 • Beschadigd kraakbeen
 • Gescheurde spieren en pezen
 • Beknelde spieren / pezen (impingement)
 • Beknelde zenuw 
 • Breuken, ontstekingen, tumoren
 • Ontstekingen door reuma

Wanneer een schouderscan?

Bij chronische pijn aan de schouder of pijnklachten als gevolg van een (sport)ongeval. De MRI geeft het beste beeld voor onderzoek naar het schoudergewricht, de banden, pezen, spieren, zenuwen en kraakbeen.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan van de schouder

Waarom een schouderscan?

Beschadigingen in de schouder kunnen veel ongemak en (chronische) pijn veroorzaken. Om schouderklachten effectief te kunnen behandelen is het stellen van de juiste diagnose erg belangrijk. De MRI van de schouder is een techniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van je schouder gemaakt worden. Banden, spieren en pezen, kraakbeen, zenuwen, het gewricht, schouder artrose, ontstekingen mede als gevolg van reuma en breuken kunnen in gedetailleerd bekeken en beoordeeld worden. De arts krijgt zonder dat er een kijkoperatie nodig is een goed beeld van het schouderletsel en kan daardoor een gerichte therapie adviseren of starten.

Bij chronische pijn in de schouder

Chronische pijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage als gevolg van ouderdom of een intensieve belasting van de schouder in voorgaande jaren. Het kraakbeen, pezen en de zenuw zijn vaak de eerste structuren die als gevolg van slijtage (schouder artrose) te lijden hebben. Simpele bewegingen kunnen dan de pijn al verergeren. Voor een goede en gerichte behandeling is een juiste diagnose nodig. De MRI scan bekijkt het complete schoudergewricht. Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Bij pijn door een trauma

Schouderletsel kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een verdraaiing van de schouder tijdens het sporten een scheur in pezen of spieren veroorzaken. Ook (verkeers)ongevallen zijn vaak debet aan schouderletsel en fracturen. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je schouderletsel? Dan is een MRI scan van de schouder bij uitstek geschikt voor een snelle en duidelijke diagnose.

 

 

Hoe werkt een MRI scan van de schouder?

 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Het hele schoudergewricht inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en zenuwen komen in beeld. De scan duurt ongeveer 20 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je schouder is gelegd. Direct na afloop van de schouderscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het schoudergewricht aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding MRI scan van de schouder

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de schouder zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de schouderscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de schouderscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de schouder duurt ongeveer 20 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRIschouder geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de schouder zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van het schoudergewricht. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI schouderscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Persoonlijk contact arts

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de schouderscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van schouder in de bodyscan

Standaard maakt een MRI scan van de schouder géén deel uit van de Bodyscan programma’s. Wel kun je de schouderscan als aanvulling op een Bodyscan boeken. Wil je meer inzicht in je gezondheid en weten waardoor je schouderklachten worden veroorzaakt? Kies dan een Bodyscan een aanvullend een MRI van de schouder.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Total Body-scan: Een levensreddend cadeau
Mijn vader rookt en heeft vaak last van koude ledematen, maar hij vond niet dat hij een arts nodig had.

Het komt vast niet heel vaak voor, maar ik wilde een keer een cadeau doen aan mijn ouders waar ze nog lang mee vooruit zouden kunnen. Ik ben aan het zoeken geweest naar een apart cadeau en vond zo de Body-scan. Dit leek mij de ideale kans om eens een algeheel preventief medisch onderzoek te laten doen. Mijn ouders zijn beide in de 60 en ik vond het wel eens tijd om te laten controleren of ze nog gezond zijn. Ze komen bijna nooit bij een arts, maar tegenwoordig hoor ik zo vaak dat het al te laat is als er klachten zijn ontstaan. Ik wilde dit graag voor zijn en heb daarvoor telefonisch een adviesgesprek bij Privatescan gehad.

AnoniemOnderzoeken: Bodyscan, Hart, Longen, MRI Angiografie

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.