074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de schouder

MRI scan van de schouder wegens chronische schouderklachten door: beknelde pezen (impingement) of zenuw, letsel door trauma, beschadigd kraakbeen, artrose, ontstekingen en tumoren. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
20 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan schouder – krijg inzicht in de oorzaak van je schouderklachten

De MRI scan van de schouder is een non-invasieve methode waarmee de schouder kan worden onderzocht. Beknelde pezen en spieren (impingemet), beknelde zenuwen, schouder Artrose, ontstekingen, pees- en spier scheuringen en breuken kunnen hevige pijn veroorzaken en je belemmeren in het dagelijks functioneren . Met de MRI scan van de schouder krijg je inzicht in de oorzaak van je schouderklachten zodat een gerichte therapie kan worden gestart.

Symptomen en klachten

 • Stijfheid van de schouder
 • zenuwpijn
 • Pijn bij beweging
 • Bewegingsbeperking
 • Slijmbeursontsteking
 • Blessure na ongeval / trauma

Wat zie je met de MRI?

 • Slijtage en artrose
 • Beschadigd kraakbeen
 • Gescheurde spieren en pezen
 • Beknelde spieren / pezen (impingement)
 • Beknelde zenuw
 • Breuken, ontstekingen, tumoren
 • Ontstekingen door reuma

Wanneer een schouderscan?

Bij chronische pijn aan de schouder of pijnklachten als gevolg van een (sport)ongeval. De MRI geeft het beste beeld voor onderzoek naar het schoudergewricht, de banden, pezen, spieren, zenuwen en kraakbeen.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een schouderscan

Beschadigingen in de schouder kunnen veel ongemak en (chronische) pijn veroorzaken. Om schouderklachten effectief te kunnen behandelen is het stellen van de juiste diagnose erg belangrijk. De MRI van de schouder is een techniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van je schouder gemaakt worden. Banden, spieren en pezen, kraakbeen, zenuwen, het gewricht, schouder artrose, ontstekingen mede als gevolg van reuma en breuken kunnen in gedetailleerd bekeken en beoordeeld worden. De arts krijgt zonder dat er een kijkoperatie nodig is een goed beeld van het schouderletsel en kan daardoor een gerichte therapie adviseren of starten.

Bij chronische pijn in de schouder

Chronische pijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage als gevolg van ouderdom of een intensieve belasting van de schouder in voorgaande jaren. Het kraakbeen, pezen en de zenuw zijn vaak de eerste structuren die als gevolg van slijtage (schouder artrose) te lijden hebben. Simpele bewegingen kunnen dan de pijn al verergeren. Voor een goede en gerichte behandeling is een juiste diagnose nodig. De MRI scan bekijkt het complete schoudergewricht. Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Bij pijn door een trauma

Schouderletsel kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een verdraaiing van de schouder tijdens het sporten een scheur in pezen of spieren veroorzaken. Ook (verkeers)ongevallen zijn vaak debet aan schouderletsel en fracturen. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je schouderletsel? Dan is een MRI scan van de schouder bij uitstek geschikt voor een snelle en duidelijke diagnose.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van schouder in de Total Body Scan

Standaard maakt een MRI scan van de schouder géén deel uit van de Bodyscan programma’s. Wel kun je de schouderscan als aanvulling op een Bodyscan boeken. Wil je meer inzicht in je gezondheid en weten waardoor je schouderklachten worden veroorzaakt? Kies dan een Bodyscan een aanvullend een MRI van de schouder.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de schouder?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Het hele schoudergewricht inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en zenuwen komen in beeld. De scan duurt ongeveer 20 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je schouder is gelegd. Direct na afloop van de schouderscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het schoudergewricht aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding MRI scan van de schouder

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de schouder zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de schouderscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Duur van de schouderscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de schouder duurt ongeveer 20 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.