074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

PET-CT onderzoek

De kliniek van Privatescan beschikt als één van de weinige klinieken over een gecombineerd PET-CT scan apparaat.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan?
Nee

Persoonlijk contact?

PET-CT (lichaam) – opsporen uitzaaiingen of tumoren

De PET-CT scan kan worden gebruikt voor het opsporen van uitzaaiingen of tumoren, maar ook om na te gaan of een behandeling (bijvoorbeeld bestraling) werkt. In de PET-CT scan zijn de technieken van de CT scan en PET scan samengevoegd, waardoor er nog nauwkeuriger beelden kunnen worden gemaakt. Bij Privatescan kun je al snel terecht voor het uitvoeren van een PET-CT scan.

Waarom een PET-CT onderzoek?

Tot voor kort werden er voor kankerpatiënten afzonderlijk een PET scan en een CT scan uitgevoerd om een snelle en nauwkeurige diagnose te stellen. Hierdoor werd de kans op genezing groter en konden in sommige gevallen zinloze operaties worden voorkomen. De PET-CT scan combineert de technieken van beide apparaten, waardoor de beelden nog nauwkeuriger worden en de diagnose en behandeling beter en effectiever worden. De kliniek van Privatescan beschikt als één van de weinige klinieken over een gecombineerd PET-CT scan apparaat.

In onderstaande gevallen kan het nuttig zijn om een PET-CT scan uit te laten voeren:

  • Als lokalisatie van een tumor of uitzaaiingen met CT of MRI niet lukt
  • Om te bepalen in welk stadium de ziekte verkeert
  • Om te bepalen wat het effect van therapie op de ziekte is geweest
  • Om het gebied te bepalen dat behandeld moet worden
  • Om beschadiging van gezond weefsel tijdens een behandeling te voorkomen

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Wat is een PET-CT scan?

Kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling, vergeleken met normale cellen. Dit houdt in dat deze kankercellen veel suiker gebruiken. Met een PET-CT scan wordt radioactief suiker ingespoten, zodat dit zich gaat concentreren op de plekken die het meeste suiker verbruiken. Hiermee komen dus de kankercellen aan het licht. Die worden gezien op de beelden die de scan maakt.

Met de PET-CT scan worden onder andere scans gemaakt voor de start, halverwege en aan het eind van chemotherapie om te kijken of deze aanslaat. De scan levert heel betrouwbare informatie op die kan voorkomen dat iemand te veel of te weinig kuren krijgt. Tevens kan de PET-CT scan worden uitgevoerd bij een onderzoek naar uitzaaiingen. Als blijkt dat een patiënt meer uitzaaiingen heeft dan gedacht, kan de arts kiezen voor chemotherapie en blijft de patiënt een zware en zinloze operatie bespaard.

Nucleair geneeskundigen en radiologen beoordelen de beelden van de PET en de CT scan gezamenlijk: twee zien namelijk meer dan één. Met de PET-CT scan is goed onderscheid te maken tussen kankerweefsel en ander letsel. Bovendien kun je goed zien of de tumor of uitzaaiing zich nu ín of net naast het bot bevindt. De combinatie van beide technieken verschaft gedetailleerde informatie die net het verschil kunnen maken.

Hieronder kun je lezen wat beide onderzoeken los van elkaar doen:

PET scan (Positron Emission Tomography)

Deze brengt de stofwisseling van het lichaam in beeld. Er wordt, voorafgaand aan de PET, een kleine hoeveelheid radioactief gemerkte suiker in je aderen gespoten. Dit middel wordt door kwaadaardige cellen (tumoren) opgenomen. Hierdoor kan de radioactiviteit hiervan gemeten worden en kunnen cellen (goed- en kwaadaardig) van elkaar onderscheiden worden.

CT scan (Computerized Tomography)

Deze maakt op basis van röntgenstralen heel nauwkeurige beelden van het lichaam. Bij uitstek geschikt voor het opsporen van allerlei structuurafwijkingen.

Hoe werkt een PET-CT scan?

Om een PET-CT scan te maken, wordt er eerst een radioactieve stof in je lichaam ingespoten. Dit gaat door middel van een infuus. Na de toediening van het contrastmiddel is het van belang dat je rustig in een stoel plaatsneemt, zodat de vloeistof zijn werk kan doen. Hierbij is het van belang dat er geen begeleiding aanwezig is en je volledig ontspant. Na ongeveer een uur, als het middel is ingewerkt, wordt de PET-CT scan uitgevoerd. Hierbij lig je dan op je rug op de tafel, met de armen boven het hoofd. Tot voor kort konden alleen afwijkingen van ca. één centimeter in beeld worden gebracht. De nieuwste PET-CT scan brengt al afwijkingen van 3 mm in beeld. Bovendien gaat het sneller en is de scan al in ca. 30 minuten te maken.

De arts kan precies zien (specifieke organen en plekken in het lichaam) waar de radioactieve stof zich ophoopt, door het combinatie van de PET met de CT.

De hoeveelheid radioactieve glucose die gebruikt wordt voor de PET scan is klein en ongevaarlijk en verlaat het lichaam via de urine. De CT scan wordt uitgevoerd volgens een zogenaamd “Low Dose Protocol”, waardoor de dosis röntgenstraling die nodig is voor de CT scan gering is en niet schadelijk voor een volwassene. Indien je contrastmiddel toegediend hebt gekregen, kan dit voor een warm gevoel in het lichaam zorgen. Er zijn verder geen bijwerkingen en je kunt na het onderzoek gewoon naar huis.

N.B. Straling kan wel schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of wil je zwanger worden, is het belangrijk dat je ons hierover informeert.

PET-CT scan niet in Total Body Scan

Een PET CT scan is niet standaard inbegrepen in een Bodyscan, vanwege de speciale onderzoeksmethode en medische aanleiding die hiervoor nodig is. Wil je weten of je wellicht in aanmerking komt voor een PET-CT scan? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe bereid ik me voor op de scan?

Voorafgaand aan het onderzoek is het van belang dat je de volgende punten opvolgt:

  • Je mag gedurende 8 uren vóór het onderzoek niets eten
  • Je mag gedurende 8 uren vóór het onderzoek geen gezoete dranken nuttigen
  • Wel mag je water drinken
  • Je mag je medicijnen gebruiken
  • Het innemen van anti diabetische medicijnen moet, vanwege een optimale bloedsuikerwaarde, beslist vooraf met ons afgestemd worden.

Uitslagen en rapportages

De uitslagen van deze onderzoeken worden persoonlijk door de specialist aan je toegelicht op de onderzoeksdag. De schriftelijke rapportage wordt binnen ongeveer 1 werkweek thuis gestuurd, deze is in het Duits. Er wordt gezorgd voor een Nederlandse vertaling, welke ook zo spoedig mogelijk naar je toegezonden wordt. In de kliniek is Nederlandstalige begeleiding aanwezig die je gedurende je verblijf begeleidt en indien gewenst kan helpen met een mogelijke taalbarrière.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.