074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de nek (cwk)

MRI scan van de nek voor onderzoek naar chronische nekklachten of gevolgen van trauma: Vernauwing (stenose), fracturen, tussenwervelschijven, ontstekingen, ruggenmerg, nekwervels, en tumoren in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
15-30 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan van de nek – vind de oorzaak van je nekpijn

Voor een juiste en effectieve behandeling van nekklachten is een goede, betrouwbare diagnose essentieel. Een MRI scan van de nek is de meest nauwkeurige non-invasieve om problemen aan de nek (cwk) zichtbaar te maken. Een nek-hernia, zenuwbeknelling en slijtage wordt driedimensionaal zichtbaar gemaakt. Hiermee kan een behandeling gerichter en meer effectief worden ingezet.

Symptomen en klachten

 • Nekpijn (onder belasting)
 • Uitstralende pijn arm of vingers
 • Tintelingen in de arm of hand
 • Krachtsverlies in de arm of hand
 • Hoofdpijn klachten uit de nek
 • Duizeligheid

Wat zie je met de MRI?

 • Gevolgen whiplash, trauma
 • Nekhernia, slijtage
 • Uitpuilende tussenwervels
 • Vernauwing wervelkanaal
 • Vergroeiingen
 • Ontstekingen (MS, Reuma)
 • Tumoren

Wanneer een nekscan?

Wordt je dagelijks leven beïnvloedt door (chronische) nekpijn? Kom je niet verder of krijg je geen verwijzing voor een MRI scan? Boek dan een MRI van de nek (cwk) en vind de oorzaak van je nekpijn. Je kunt snel terecht, zonder verwijzing en krijgt dezelfde dag uitslag.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de nek

Nagenoeg iedereen heeft wel eens last van nekpijn. Het aantal consulten bij de huisarts of een fysiotherapeut neemt gestaag toe. Vaak gaan de klachten daarna vanzelf over. Maar wat als je nekpijn chronisch is en je daardoor ernstig wordt belemmert in de dagelijkse bezigheden of bij het slapen? Dan is het zaak om na te gaan of de pijn niet wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een nekhernia of slijtage. Mits de juiste diagnose wordt gesteld kunnen tegenwoordig veel nek aandoeningen goed en succesvol worden behandeld. Zo behandeld de herniapoli.nl snel en minimaal invasief een hernia.

Nekletsel door een trauma

Nekletsel kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een val tijdens het sporten of een (verkeers)ongeval debet zijn aan chronische nekklachten. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je nekletsel? Dan is een MRI scan van de nek bij uitstek geschikt om een snelle en betrouwbare diagnose te kunnen stellen.

Bij chronische nekklachten

Chronische nekpijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage aan de tussenwervelschijven als gevolg van ouderdom of een intensieve en zware belasting van de nek in voorgaande jaren. Tussenwervelschijven verliezen daardoor haar elasticiteit en kunnen gaan uitpuilen (nekhernia) waardoor zenuwen bekneld raken. Simpele nek bewegingen of een verkeerde houding tijdens het werk of bij het slapen kunnen dan de pijn verergeren. Voor een goede en gerichte behandeling is een betrouwbare diagnose nodig. De MRI scan bekijkt de complete nek (cwk). Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van de nek in Total Bodyscan

De MRI scan van de nek maakt géén deel uit van de standaard Total Bodyscan onderzoeken. Een MRI scan van de nek kan wel worden toegevoegd aan een bodyscan pakket. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan nek?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De gehele nek-wervelkolom (CWK) inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en de zenuwen komen in beeld. De MRI scan van de nek duurt ongeveer 15 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je hals wordt gelegd. Direct na afloop van de nekscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de nek aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding nekscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van nek zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Neem van huis metaalvrije en gemakkelijk zittende kleding mee (joggingbroek, T-shirt).

Duur van de nekscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de nek duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan?

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij patiënten die claustrofobisch zijn kan de radioloog een intraveneus rustgevend middel toedienen. Dit werkt nagenoeg direct na toediening. Je wordt wat slaperig en onverschillig en je spieren zullen wat verslappen. De angstgevoelens worden hierdoor onderdrukt, waardoor patiënten met claustrofobie op ontspannen wijze de MRI scan kunnen ondergaan. Daarnaast maakt Privatescan gebruik van de modernste MRI apparatuur, welke beschikt over de ruimst verkrijgbare tunnel verkrijgbaar in de markt.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.