074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Dikke darm (coloscopie)

Inwendig darmonderzoek (coloscopie) van de dikke darm ter uitsluiting van o.a. darmkanker, ontstekingen zoals ziekte van Crohn, uitstulpingen en poliepen aan darmwand en slijmvlies.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan?
First

Persoonlijk contact?

Darmonderzoek (Coloscopie)

Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten bij zowel mannen als vrouwen. Vaak is darmkanker goed te genezen wanneer het vroegtijdig ontdekt wordt. Bij vroegtijdig ontdekte darmkanker is de overlevingskans 90%. Het darmonderzoek wordt inwendig, met behulp van een endoscoop uitgevoerd. Je krijgt hiervoor een rustgevend middel waardoor je niets van het onderzoek meekrijgt. Doel is om afwijkingen zoals vernauwingen, tumoren, ontstekingen of poliepen aan de darmwand en het slijmvlies op te sporen.

Waarom een darmonderzoek?

Klachten als gevolg van darmkanker openbaren zich vaak pas in een laat stadium. Poliepen in de darm zijn in beginsel goedaardige uitstulpingen die uit kunnen groeien tot kwaadaardige tumoren. Daarom is het zaak om poliepen in de darm uit voorzorg te verwijderen. Ook wanneer er klachten zijn, zoals bloed in de ontlasting of een moeilijke stoelgang, is het zaak de darm te inspecteren. De kansen op een succesvolle behandeling nemen fors toe als afwijkingen vroegtijdig behandeld worden. Het onderzoek vindt plaats in 1 dagdeel.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Wat is een Coloscopie?

Een coloscopie is een inwendig darmonderzoek, waarbij een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) een flexibele slang via de anus in de endeldarm brengt. Deze stuurbare, flexibele kijkslang wordt de endoscoop genoemd. Hierop zit een camera met een lampje wat verbonden is met een beeldscherm zodat de arts alles goed kan volgen. De endoscoop zal langzaam verder de dikke darm ingebracht worden. Om de darmwand goed zichtbaar te kunnen maken wordt er kooldioxide in de darmen geblazen. Vlak voor het onderzoek krijg je een rustgevend middel toegediend. Je merkt en voelt daardoor niets van het inbrengen van de endoscoop en het inblazen van CO2.

Hoe werkt het onderzoek?

Na het inbrengen zal de endoscoop verder de darm ingestuurd worden. Met dit onderzoek worden de binnenkant van de endeldarm en dikke darm, tot aan de overgang naar de dunne darm onderzocht. Met de coloscopie kunnen de meeste afwijkingen in je dikke darm opgespoord worden. De dag vóór het darmonderzoek neemt je laxeermiddelen in om de darmen leeg en schoon te maken. Een coloscopie kan niet plaatsvinden wanneer de dikke darm nog gevuld is met ontlasting.

Dit darmonderzoek, ook wel colonoscopie en coloscopie genoemd, heeft als groot voordeel dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. Als een afwijking wordt gezien, zal ter controle door een patholoog hiervan een stukje weefsel (biopsie) weggenomen worden. Poliepen zullen direct verwijderd worden. Poliepen zijn goedaardige uitstulpingen die naar verloop van tijd tot een tumor kunnen uitgroeien.

Direct uitslag

Het onderzoek duurt 30 – 60 minuten. Nadat je van het rustgevend middel bent bijgekomen, zal de arts zijn bevindingen aan je toelichten. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent. Soms worden biopten genomen of zijn er poliepen verwijderd. Deze worden opgestuurd om te worden bestudeert door een patholoog. De uitslag hiervan is enkele dagen later bekend.Het darmonderzoek maakt standaard deel uit van het First Total Bodyscan pakket maar kan ook als los gericht onderzoek worden geboekt.

Wat zie je met de Coloscopie?

Het doel van darmonderzoek is om de oorzaak van symptomen en klachten te achterhalen. Er wordt geadviseerd om vanaf je 50-ste levensjaar een preventief darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen. De volgende aandoeningen kunnen worden gezien tijdens een darmonderzoek:

Poliepen

Poliepen zijn in beginsel onschuldige en goedaardige uitstulpingen die doorgaans geen klachten veroorzaken. Op termijn kunnen poliepen uitgroeien tot kwaadaardige uitstulpingen.

Divertikels

Kleine uitstulpingen van de dikke darm wand zijn zogenaamde divertikels. Deze geven meestal geen klachten, maar kunnen wel gaan ontsteken en bloedingen veroorzaken. Divertikels ontstaan ongemerkt. De meeste mensen met divertikels hebben er nooit last van. Ongeveer 1 op de 70 mensen heeft divertikels. Als een divertikel ontstoken raakt, krijg je klachten. We spreken dan van diverticulitis. Van de mensen met divertikels krijgt ongeveer 1 op de 5 een ontsteking (diverticulitis).

Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Wanneer de arts een ontsteking van de darmwand ontdekt, kan dit wijzen op de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Dit zijn chronische ontstekingsziekten in de dikke darm.

Darmkanker

Ook kan de arts een tumor of gezwel zien. Hiervan zal hij direct een biopt nemen en naar het laboratorium zenden. Hierna zal hij kunnen aangeven of het darmkanker betreft.

Darmonderzoek standaard in First Total Bodyscan

Een darmonderzoek is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de First Total Bodyscan. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij meer inzicht in je gezondheid? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Darmonderzoek preventief of wegens klachten?

Een coloscopie kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar. Darmkanker is doorgaans een langzaam groeiende kankervorm. Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen.

Verschillende klachten en symptomen kunnen aanleiding geven om een darmonderzoek uit te voeren. Wanneer je één van de volgende klachten hebt is een darmonderzoek zinvol:

  • Aanhoudend bloed in de ontlasting
  • Veranderingen in de samenstelling en regelmaat van de ontlasting
  • Teerachtige, zwarte ontlasting
  • Verminderde eetlust
  • Aanhoudende buikpijn
  • Vreemd gevoel na het slikken van eten in de buurt van het borstbeen (alsof het eten niet wegglijdt)
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Duizeligheid en vermoeidheid; dit kan duiden op de gevolgen van bloedverlies

Darmonderzoek met kooldioxide in plaats van lucht

Veel darmonderzoeken worden uitgevoerd met lucht. Dit is de meest gangbare methode, maar niet het meest prettige. De artsen van Privatescan gebruiken kooldioxide (CO₂) in plaats van lucht. Door het inblazen van CO₂  zal de darmwand zich ontplooien en kan de dikke darm goed bekeken worden. Het voordeel van CO₂ ten opzichte van lucht is dat de naweeën minder zijn. Je hebt dus minder last van gasvorming en buikpijn of krampen na het onderzoek.

Coloscopie met of zonder rustgevend middel?

In Nederland wordt een coloscopie meestal zonder rustgevend middel uitgevoerd! Dit maakt het onderzoek ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Onze specialisten voeren dit onderzoek standaard uit met een rustgevend middel. Van het darmonderzoek krijg je daardoor niets mee en ondervindt je geen pijn. Houdt er wel rekening mee dat je na toediening van dit rustgevend middel, de eerste uren na het onderzoek niet aan het verkeer kunt deelnemen daar het rustgevend middel nog van invloed kan zijn op de rijvaardigheid.

Darmonderzoek en de Total Bodyscan

Het darmonderzoek maakt standaard deel uit van het First Bodyscan pakket. Deze bodyscan is aan te raden wanneer je, naast darmklachten, ook andere lichamelijke problemen hebt waarvan je de oorzaak wilt weten. Ook is het mogelijk om het darmonderzoek als los onderzoek of aanvullend onderzoek te boeken bij het Royal of Regular Bodyscan pakket.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.