Wat is een Coloscopie?
Een coloscopie is een inwendig darmonderzoek, waarbij een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) een flexibele slang via de anus in de endeldarm brengt. Deze stuurbare, flexibele kijkslang wordt de endoscoop genoemd. Hierop zit een camera met een lampje wat verbonden is met een beeldscherm zodat de arts alles goed kan volgen. De endoscoop zal langzaam verder de dikke darm ingebracht worden. Om de darmwand goed zichtbaar te kunnen maken wordt er kooldioxide in de darmen geblazen. Vlak voor het onderzoek krijg je een roesje toegediend. Je merkt en voelt daardoor niets van het inbrengen van de endoscoop en het inblazen van CO2.
Hoe werkt het onderzoek?
Na het inbrengen zal de endoscoop verder de darm ingestuurd worden. Met dit onderzoek worden de binnenkant van de endeldarm en dikke darm, tot aan de overgang naar de dunne darm onderzocht. Met de coloscopie kunnen de meeste afwijkingen in je dikke darm opgespoord worden. De dag vóór het darmonderzoek neemt je laxeermiddelen in om de darmen leeg en schoon te maken. Een coloscopie kan niet plaatsvinden wanneer de dikke darm nog gevuld is met ontlasting.
Dit darmonderzoek, ook wel colonoscopie en coloscopie genoemd, heeft als groot voordeel dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. Als een afwijking wordt gezien, zal ter controle door een patholoog hiervan een stukje weefsel (biopsie) weggenomen worden. Poliepen zullen direct verwijderd worden. Poliepen zijn goedaardige uitstulpingen die naar verloop van tijd tot een tumor kunnen uitgroeien.
Direct uitslag
Het onderzoek duurt 30 – 60 minuten. Nadat je van het roesje bent bijgekomen, zal de arts zijn bevindingen aan je toelichten. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent. Soms worden biopten genomen of zijn er poliepen verwijderd. Deze worden opgestuurd om te worden bestudeert door een patholoog. De uitslag hiervan is enkele dagen later bekend.Het darmonderzoek maakt standaard deel uit van het First Total Bodyscan pakket maar kan ook als los gericht onderzoek worden geboekt.
Wat zie je met de Coloscopie?
Het doel van darmonderzoek is om de oorzaak van symptomen en klachten te achterhalen. Er wordt geadviseerd om vanaf je 50-ste levensjaar een preventief darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen. De volgende aandoeningen kunnen worden gezien tijdens een darmonderzoek:
Poliepen
Poliepen zijn in beginsel onschuldige en goedaardige uitstulpingen die doorgaans geen klachten veroorzaken. Op termijn kunnen poliepen uitgroeien tot kwaadaardige uitstulpingen.
Divertikels
Kleine uitstulpingen van de dikke darm wand zijn zogenaamde divertikels. Deze geven meestal geen klachten, maar kunnen wel gaan ontsteken en bloedingen veroorzaken. Divertikels ontstaan ongemerkt. De meeste mensen met divertikels hebben er nooit last van. Ongeveer 1 op de 70 mensen heeft divertikels. Als een divertikel ontstoken raakt, krijg je klachten. We spreken dan van diverticulitis. Van de mensen met divertikels krijgt ongeveer 1 op de 5 een ontsteking (diverticulitis).
Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
Wanneer de arts een ontsteking van de darmwand ontdekt, kan dit wijzen op de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Dit zijn chronische ontstekingsziekten in de dikke darm.
Darmkanker
Ook kan de arts een tumor of gezwel zien. Hiervan zal hij direct een biopt nemen en naar het laboratorium zenden. Hierna zal hij kunnen aangeven of het darmkanker betreft.