074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

Waar moet je bij een MRI op letten als je een stent hebt?

Omdat stents vaak metalen bevatten, kunnen zij magnetische eigenschappen hebben. Dit kan betekenen dat de stent tijdens de scan opwarmt of beweegt, waardoor die los kan schieten. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan het maken van een MRI-scan te controleren of je een metalen of niet-metalen stent hebt en of deze compatibel is met een MRI-scan. Daarnaast, in geval de stent MRI compatibel is, moet worden nagegaan tot hoeveel Tesla de stent compatibel is. Tot maximaal 1,5 tesla of ook al voor een MRI scanner met een 3.0 Tesla magnetisch veld.

Hoe weet je of jouw stent MRI-compatibel is?

Als je een stent hebt die geplaatst is door middel van chirurgie zal er in veel gevallen bij het plaatsen ook al worden gecontroleerd of deze magnetisch-veilig is. Hetzelfde geldt als je naast de stent ook andere metaalhoudende implantaten in je lichaam hebt. Als dit nog niet voor je gedaan is, dan zijn er bepaalde vragen die jij kunt stellen aan je behandelend arts om dit te weten te komen:

  1. Wat voor soort materiaal zit er in mijn stent?
  2. Komt deze overeen met metaalhoudende materialen?
  3. Is mijn stent (magnetisch) veilig? Tot welk Tesla veld (1,5 of 3.9 tesla) is de stent veilig?
  4. Wat zijn de afmetingen van mijn stent(s)?
  5. In welke slagaderen heb ik een stent?

Het kan nodig zijn om contact op te nemen met jouw behandelend arts of chirurg om uitgebreide informatie over de gebruikte materialen en jouw specifieke situatie te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je behandelend arts dit schriftelijk aan je bevestigd, zo nodig met merk- en typenummers van de stent(s).

Conclusie

Een stent hoeft niet persé een obstakel te vormen bij het ondergaan van een MRI-scan, maar er zijn wel een aantal punten waarop gelet moet worden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het materiaal dat in jouw stent zit en of dit compatibel is met een MRI-scan. Dit kan je goed achterhalen door contact op te nemen met de arts of het ziekenhuis die jouw stent heeft geplaatst. Is jouw stent onveilig? Geef dit dan ook altijd aan bij de radioloog, hij of zij zal u hier verder in begeleiden. In dat geval kunnen we kijken of een ander onderzoek mogelijk is.

Via Privatescan kun je terecht voor preventief medische onderzoek waarbij MRI-scans gebruikt worden. Door middel van onze kennis en expertise kunnen wij meedenken en samen met jou kijken wat mogelijk is omtrent eventuele risico’s rondom een MRI-scan. Neem gerust contact op met ons wanneer jij nog vragen hebt omtrent de vraag “Is een MRI-scan mogelijk als je een stent hebt?” Wij staan voor jou klaar!

Meer informatie over aandoeningen, symptomen en onderzoeken?

Liever persoonlijk advies bij het kiezen van het juiste onderzoek? Of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor een onderzoek. Bel: +31 (0)74 255 26 80 bereikbaar (24/7)

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een bodyscan afspraak?

Hoe maak ik een bodyscan afspraak? Je kunt gemakkelijk online een bodyscan afspraak aanvragen. Binnen twee werkdagen nadat wij je aanvraag hebben ontvangen nemen we hiervoor contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch hiervoor bereiken. Dat kan 24/7 via het telefoonnummer: +31 74 2552 680. Tijdens ons contact inventariseren wij je wensen en nemen de tijd om inzicht te krijgen in je gezondheid en eventuele medische klachten. Vervolgens krijg je een Bodyscan advies op maat en kunnen wij samen met jou een datum prikken voor een afspraak. Dit kan doorgaans binnen 1 á 2 weken al plaatsvinden.

Wij helpen je graag bij je keuze voor een bodyscan programma en het nemen van een besluit.

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan veilig?

Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten. Echter, er zijn wel bepaalde omstandigheden waarin een MRI-scan niet uitgevoerd kan worden. Mensen met metalen implantaten of pacemakers, zwangere vrouwen en mensen met ernstige claustrofobie kunnen geen MRI ondergaan.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.