MRI scan van de onderrug (lwk)

MRI scan van de onderrug voor onderzoek naar chronische nekklachten of gevolgen van trauma: vernauwing (stenose), fracturen, tumoren, tussenwervelschijven, ontstekingen, ruggenmerg en lendenwervels worden gescand. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan van de onderrug (lwk)

Voor de juiste en effectieve behandeling van onderrug klachten is een betrouwbare diagnose essentieel. Een MRI scan van de onderrug is de meest nauwkeurige non-invasieve methode om problemen aan de onderrug (lwk) zichtbaar te maken. Een hernia, zenuwbeknelling en slijtage wordt driedimensionaal zichtbaar gemaakt. Hiermee kan een behandeling gerichter en meer effectief worden ingezet.

Symptomen en klachten

 • Lage rugpijn (onder belasting)
 • Pijn in bekken heup gebied
 • Tintelingen in lies, bil of benen
 • Gevoelloosheid
 • Uitstralende pijn benen
 • Krachtverlies

Wat zie je met de MRI?

 • Hernia in de onderrug
 • Slijtage, vergroeiingen, fracturen
 • Uitpuilende tussenwervels
 • Scoliose en verschuiving wervels
 • Ontstekingen (MS, Reuma)
 • Beschadiging ruggenmerg
 • Gevolgen trauma

Wanneer een onderrug scan?

Wordt je dagelijks leven beïnvloedt door (chronische) pijn in de lage rug? Kom je niet verder of krijg je geen verwijzing voor een MRI scan? Boek dan een MRI van de onderrug (lwk) en vind de oorzaak van je pijn. Snel, zonder verwijzing en dezelfde dag uitslag.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan onderrug

Waarom een MRI scan van de lage rug?

Nagenoeg iedereen heeft wel eens last van rugpijn. Het aantal consulten bij de huisarts of een fysiotherapeut neemt gestaag toe. Vaak gaan de klachten daarna vanzelf over. Maar wat als je rugpijn chronisch is en je daardoor ernstig wordt belemmert in de dagelijkse bezigheden of bij het slapen? Dan is het zaak om na te gaan of de pijn niet wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een hernia of slijtage. Mits de juiste diagnose wordt gesteld kunnen tegenwoordig veel rug aandoeningen goed en succesvol worden behandeld.

Bij chronische klachten en symptomen

Chronische rugpijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage aan de tussenwervelschijven als gevolg van ouderdom of een intensieve en zware belasting van de rug in voorgaande jaren. Tussenwervelschijven verliezen daardoor haar elasticiteit en kunnen gaan uitpuilen (hernia) waardoor zenuwen bekneld raken. Simpele bewegingen of een verkeerde houding tijdens het werk of bij het slapen kunnen dan de pijn verergeren. Voor een goede en gerichte behandeling is een betrouwbare diagnose nodig. De MRI scan bekijkt de complete onderrug (lwk). Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Rugletsel door een trauma

Letsel aan de lage rug kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een val tijdens het sporten of een (verkeers)ongeval debet zijn aan chronische rugklachten. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je rugletsel? Dan is een MRI scan van de onderrug bij uitstek geschikt om een snelle en betrouwbare diagnose te kunnen stellen.

Hoe werkt een MRI scan van de onderrug?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De gehele lage rug (lwk) inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en de zenuwen komen in beeld. De mri scan van de onderrug duurt ongeveer 20 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je bekkengebied wordt gelegd. Direct na afloop van de onderrug scan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de lage rug aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding lage rugscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de onderrug zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Neem van huis metaalvrije en gemakkelijk zittende kleding mee (joggingbroek, T-shirt).

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de rugscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van onderrug duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI scan van de onderrug geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de nek zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van de lage rug. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI rugscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de rugscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van van de lage rug in Total Body Scan

De MRI scan van de lage rug maakt géén deel uit van de standaard Total Bodyscan onderzoeken. Een MRI scan van de lage rug kan worden toegevoegd aan een bodyscan pakket. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Kennis en vaardigheid was goed tijdens Total Bodyscan
De resultaten van de Total Bodyscan werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Het telefonisch voorgesprek met Privatescan was erg goed. Er werd de tijd genomen en het verwachtingspatroon werd besproken. Ook de kennis en vaardigheid was geruststellend en goed. Op de onderzoeksdag had ik goede begeleiding in de kliniek. Dit was erg prettig. De faciliteiten zijn super en sluiten goed op elkaar aan, waardoor alles soepel verloopt. De Total Bodyscan onderzoeken gingen erg goed, het was persoonlijk, duidelijk en kundig. De uitleg was zeer goed en wordt in alle rust gedaan. De resultaten werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Mevr. v/d NoortOnderzoeken: Bodyscan, MRI scan

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.