074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de onderrug (lwk)

MRI scan van de onderrug voor onderzoek naar chronische nekklachten of gevolgen van trauma: vernauwing (stenose), fracturen, tumoren, tussenwervelschijven, ontstekingen, ruggenmerg en lendenwervels worden gescand. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
15-30 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan onderrug – vind de oorzaak van je rugpijn

Voor de juiste en effectieve behandeling van onderrug klachten is een betrouwbare diagnose essentieel. Een MRI scan van de onderrug is de meest nauwkeurige non-invasieve methode om problemen aan de onderrug (lwk) zichtbaar te maken. Een hernia, zenuwbeknelling en slijtage wordt driedimensionaal zichtbaar gemaakt. Hiermee kan een behandeling gerichter en meer effectief worden ingezet.

Symptomen en klachten

 • Lage rugpijn (onder belasting)
 • Pijn in bekken heup gebied
 • Tintelingen in lies, bil of benen
 • Gevoelloosheid
 • Uitstralende pijn benen
 • Krachtverlies

Wat zie je met de MRI?

 • Hernia in de onderrug
 • Slijtage, vergroeiingen, fracturen
 • Uitpuilende tussenwervels
 • Scoliose en verschuiving wervels
 • Ontstekingen (MS, Reuma)
 • Beschadiging ruggenmerg
 • Gevolgen trauma

Wanneer een onderrug scan?

Wordt je dagelijks leven beïnvloedt door (chronische) pijn in de lage rug? Kom je niet verder of krijg je geen verwijzing voor een MRI scan? Boek dan een MRI van de onderrug (lwk) en vind de oorzaak van je pijn. Snel, zonder verwijzing en dezelfde dag uitslag.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de lage rug

Nagenoeg iedereen heeft wel eens last van rugpijn. Het aantal consulten bij de huisarts of een fysiotherapeut neemt gestaag toe. Vaak gaan de klachten daarna vanzelf over. Maar wat als je rugpijn chronisch is en je daardoor ernstig wordt belemmert in de dagelijkse bezigheden of bij het slapen? Dan is het zaak om na te gaan of de pijn niet wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een hernia of slijtage. Mits de juiste diagnose wordt gesteld kunnen tegenwoordig veel rug aandoeningen goed en succesvol worden behandeld.

Rugletsel door een trauma

Letsel aan de lage rug kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een val tijdens het sporten of een (verkeers)ongeval debet zijn aan chronische rugklachten. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je rugletsel? Dan is een MRI scan van de onderrug bij uitstek geschikt om een snelle en betrouwbare diagnose te kunnen stellen.

Bij chronische klachten en symptomen

Chronische rugpijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage aan de tussenwervelschijven als gevolg van ouderdom of een intensieve en zware belasting van de rug in voorgaande jaren. Tussenwervelschijven verliezen daardoor haar elasticiteit en kunnen gaan uitpuilen (hernia) waardoor zenuwen bekneld raken. Simpele bewegingen of een verkeerde houding tijdens het werk of bij het slapen kunnen dan de pijn verergeren. Voor een goede en behandeling van een hernia, zoals een PTED endoscopische hernia operatie is een betrouwbare diagnose nodig. De MRI scan bekijkt de complete onderrug (lwk). Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen, zoals een hernia operatie middels PTED bij de herniapoli kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van van de lage rug in Total Body Scan

De MRI scan van de lage rug maakt géén deel uit van de standaard Total Bodyscan onderzoeken. Een MRI scan van de lage rug kan worden toegevoegd aan een bodyscan pakket. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de onderrug?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De gehele lage rug (lwk) inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en de zenuwen komen in beeld. De mri scan van de onderrug duurt ongeveer 20 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je bekkengebied wordt gelegd. Direct na afloop van de onderrug scan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de lage rug aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding lage rugscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de onderrug zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Neem van huis metaalvrije en gemakkelijk zittende kleding mee (joggingbroek, T-shirt).

Duur van de rugscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van onderrug duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.