MRI scan van de enkel en voet

MRI scan van de enkel en voet voor onderzoek naar een verstuikte of gebroken enkel, gescheurde enkelbanden en ontstekingen, meestal als gevolg van een (sport) trauma. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Klachten en aandoeningen

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of Bel: 074 – 255 26 80

MRI scan enkel en voetgewricht

Klachten aan voet of enkel kunnen het dagelijks leven flink beïnvloeden. Gescheurde enkelbanden of een gebroken enkel of voet worden meestal door een (sport) ongeval veroorzaakt. Om deze klachten adequaat te kunnen behandelen is het stellen van een goede diagnose erg belangrijk. Aan de hand van MRI beelden kan een keuze worden gemaakt voor fysiotherapeutische of operatieve behandeling.

Symptomen en klachten

 • Klachten door (sport) ongeval
 • Zwellingen in enkel of voet
 • Pijn bij staan en lopen
 • Pijn bij buigen van de voet
 • Stijfheid van enkelgewricht
 • Reumatische pijnklachten

Wat zie je met de MRI?

 • Gewricht en kraakbeen
 • Spieren en pezen
 • Breuken en scheuren
 • enkelbanden
 • Artrose (gewrichtsslijtage)
 • Tumoren en ontstekingen

Wanneer een scan van voet en enkel?

Een MRI scan van de enkel en voet is raadzaam om de oorzaak en/of gevolg (chronische) pijn, een trauma, ziekte of het resultaat van behandeling in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan van de voet en enkel

Klachten aan enkel en voet

Klachten aan de enkel of voet kunnen verschillende oorzaken hebben. Oorzaken van heupklachten kunnen onder andere een verzwikking of verdraaiing, overbelasting, reuma en slijtage of een (sport)ongeval zijn.

Scheuren in spieren, banden of pezen rond de enkel zijn meestal een gevolg van een trauma. Ontstekingen als gevolg van slijtage of reuma zijn meestal een gevolg zijn het verouderingsproces en/of overbelasting. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken. Het gevolg is dat je chronische pijnklachten hebt, vooral bij het bewegen.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de heup vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Hoe werkt een MRI scan van de voet en enkel?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels van en rond de enkel en de voet worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de MRI scan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding enkelscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de enkel en voet is geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen elektronische en metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Deze kun je in de afgesloten kleedkamer achter laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Kaak, gebit implantaten en niet magnetische metalen zoals titanium vormen eveneens geen probleem. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de enkel en voet scan

De MRI scan van de enkel en voet duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI scan van de enkel en voet geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de enkel en voet zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 6 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht. In de reguliere zorg in Nederland moet je soms weken wachten op een MRI-scan. Velen krijgen ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Je kunt al binnen 1-2 dagen voor een MRI van de enkel en voet terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Bovendien krijg je direct na afloop de uitslag met aanbevelingen.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te worden of uitleg te krijgen over de onderzoek resultaten. Bij Privatescan hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de enkel en voet scan word je uitgenodigd om de resultaten aan de hand van een beeldpresentatie te bekijken en bespreken. Daarbij geven de artsen uitleg, advies en het beantwoorden vragen die je hebt. De begeleider van Privatescan kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland. Uitslag, beelden en rapportage Na afloop krijg je van de begeleidster alle gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd en krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI enkel en voet in Total Bodyscan

In de Total Bodyscan pakketten word standaard géén onderzoek gedaan naar gewrichten. Wel is het mogelijk om een MRI scan van de enkel en voet te voegen aan een Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Total Bodyscan, “De APK voor lichaam”
De Total Bodyscan zal ik over een paar jaar zeker herhalen. Het geeft rust en zekerheid.

Ik ben zéér tevreden over Privatescan. Op zondag 18 november info gevraagd over de Total Bodyscan bij Privatescan. Op maandag 19 november ben ik gebeld en heb uitvoerige uitleg gekregen. Direct een afspraak gemaakt. Aangekomen in de kliniek zéér prettig ontvangen door de Nederlands sprekende gastvrouw/vertaalster en begeleidster deze dag.

Ben KampOnderzoeken: Bodyscan, Cardiologie, Laboratorium onderzoek, MRI scan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.