074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de enkel en voet

MRI scan van de enkel en voet voor onderzoek naar een verstuikte of gebroken enkel, gescheurde enkelbanden en ontstekingen, meestal als gevolg van een (sport) trauma. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
15-30 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan van de enkel en voet – diagnose van klachten voor een adequate behandeling

Klachten aan voet of enkel kunnen het dagelijks leven flink beïnvloeden. Gescheurde enkelbanden of een gebroken enkel of voet worden meestal door een (sport) ongeval veroorzaakt. Om deze klachten adequaat te kunnen behandelen is het stellen van een goede diagnose erg belangrijk. Aan de hand van MRI beelden kan een keuze worden gemaakt voor fysiotherapeutische of operatieve behandeling.

Symptomen en klachten

 • Klachten door (sport) ongeval
 • Zwellingen in enkel of voet
 • Pijn bij staan en lopen
 • Pijn bij buigen van de voet
 • Stijfheid van enkelgewricht
 • Reumatische pijnklachten

Wat zie je met de MRI?

 • Gewricht en kraakbeen
 • Spieren en pezen
 • Breuken en scheuren
 • enkelbanden
 • Artrose (gewrichtsslijtage)
 • Tumoren en ontstekingen

Wanneer een scan van voet en enkel?

Een MRI scan van de enkel en voet is raadzaam om de oorzaak en/of gevolg (chronische) pijn, een trauma, ziekte of het resultaat van behandeling in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de enkel en voet

Klachten aan de enkel of voet kunnen verschillende oorzaken hebben. Oorzaken van heupklachten kunnen onder andere een verzwikking of verdraaiing, overbelasting, reuma en slijtage of een (sport)ongeval zijn.

Scheuren in spieren, banden of pezen rond de enkel zijn meestal een gevolg van een trauma. Ontstekingen als gevolg van slijtage of reuma zijn meestal een gevolg zijn het verouderingsproces en/of overbelasting. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken. Het gevolg is dat je chronische pijnklachten hebt, vooral bij het bewegen.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de heup vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI enkel en voet in Total Bodyscan

In de Total Bodyscan pakketten word standaard géén onderzoek gedaan naar gewrichten. Wel is het mogelijk om een MRI scan van de enkel en voet te voegen aan een Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de voet en enkel?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels van en rond de enkel en de voet worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de MRI scan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding enkelscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de enkel en voet is geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen elektronische en metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Deze kun je in de afgesloten kleedkamer achter laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen.

Duur van de enkel en voet scan

De MRI scan van de enkel en voet duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.