Cardiologisch onderzoek

Hebt je klachten of wil je weten of het hart gezond is? Cardiologisch onderzoek test de conditie en het functioneren van het hart en longen en geeft inzicht op het risico van hartfalen. 

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

Cardiologisch onderzoek

Met behulp van een ecg (elektrocardiogram) bij rust en belasting, een echo van het hart en een longfunctietest (het cardiologie pakket van Privatescan) worden de conditie en functioneren van je hart, hartkleppen en longen onderzocht. In het kader van preventie wordt een analyse gemaakt van het toekomstig risico op hartfalen. In het kader van klachtgericht onderzoek kunnen de gevolgen van een bestaand hart- longprobleem in kaart gebracht worden. 

Waarom een cardiologisch onderzoek?

Nederland telt ruim 1 miljoen mensen die leiden aan een hart- of vaatziekte. 1 op de 3 mensen overlijdt eraan. In veel gevallen komt een hartinfarct als donderslag bij heldere hemel. Deze mensen hebben hartklachten nooit herkend of ervaren. Het cardiologisch onderzoek van geeft inzicht in de conditie en het functioneren van je hart. Een lekkende hartklep, de pompfunctie, doorstromingsproblemen als gevolg van een vernauwing, en hartritmestoornissen zijn afwijkingen die vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Het cardiologie programma kan als gericht onderzoek worden geboekt en maakt standaard deel uit van de Royal en First total bodyscan programma’s.

Risico op hartfalen

Het individuele risico op hart- en vaatziekten neemt toe als er sprake is van erfelijke en leefstijl afhankelijke risicofactoren. Te denken valt aan:

 • Hart- en vaatziekten in familie (vader, moeder, broers en zussen)
 • Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging
 • Roken en stress
 • Diabetes (suikerziekte)
 • Hoge bloeddruk en hoog cholesterol
 • Ongezonde voeding

Voorkom dat je zelf met hart- en vaatziekten te maken krijgt door risicofactoren met een gezonde leefstijl zo veel mogelijk te vermijden.

Hartklachten en symptomen

Veel mensen hadden voor een hartinfarct klachten en symptomen zonder deze te hebben opgemerkt. Om een hartinfarct te voorkomen is van groot belang dat je deze klachten en symptomen vroegtijdig herkend en serieus neemt. Het adagium “Voorkomen is beter dan genezen” gaat in dit geval 100% op. Ongeacht je leeftijd is “preventief” hartonderzoek aan te bevelen bij de volgende klachten en symptomen:

 • Pijn en/of drukkend gevoel op de borst
 • Kortademigheid en benauwdheid
 • Snel vermoeid
 • Pijn in de kaak of armen
 • Verhoogde bloeddruk en/of cholesterol
 • voelbare hartritmestoornis
 • Duizeligheid of bewustzijnsverlies

Voor cardiologisch onderzoek bij Privatescan heeft de cardioloog geen verwijsbrief nodig. Al binnen 1-2 dagen kun je terecht. De uitslag krijg je direct na het onderzoek waarbij de cardioloog je persoonlijk eveneens van deskundig advies voorziet. Zo weet je direct waar je aan toe bent. 

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over cardiologisch onderzoek

Inhoud cardiologisch onderzoek

Het cardiologisch onderzoek is standaard onderdeel is van de Royal en First Bodyscan pakketten. Het programma heeft als doel de oorzaken van hartklachten te achterhalen en/of de risico’s op een hartinfarct in kaart te brengen. De volgende onderzoeken zullen in 1 dagdeel worden uitgevoerd:

ECG rust

Een ECG van het hart in rust registreert de elektrische activiteit van het hart terwijl je in rust bent. ECG betekent elektrocardiogram. Met een ECG kan informatie worden verkregen over de vraag of er sprake is van een hartziekte zoals hartritmestoornissen, angina pectoris als gevolg van pijn op de borst en signalen die kunnen duiden op een eerder opgelopen hartinfarct.

ECG inspanning (inspanningstest of fietstest)

Tijdens de inspanningstest onderga je een ECG terwijl je jezelf inspant op een hometrainer. Het fietsen wordt stapsgewijs steeds zwaarder gemaakt, waardoor de inspanningsbelasting langzaam toeneemt. Een ECG registreert voortdurend hoe het hart op de inspanning reageert en vertaald dit patroon naar een diagram. Hierop kunnen aanwijzingen zichtbaar worden die duiden op een zuurstoftekort (angina pectoris) of hartritmestoornissen welke pas ontstaan tijdens het leveren van een inspanning.

Een inspanningstest eindigt op het moment dat de maximale hartfrequentie is bereikt of als de fietser aangeeft niet verder te kunnen. De maximale hartfrequentie welke mannen fietsen is 220 slagen minus de leeftijd. Bij een man van 40 jaar is de maximale hartfrequentie dus 180. Bij vrouwen is het 200 slagen minus de leeftijd. Voor mensen die veel aan sport doen en een goede conditie hebben kan de maximale frequentie hoger liggen. De cardioloog houdt de fietser tijdens het onderzoek doorlopend in de gaten. Mocht tijdens de inspanningstest een afwijking zichtbaar worden, die kan wijzen op een slechte doorbloeding van de hartspier, kan de fietstest worden afgebroken. In dat geval zal een ander of een vervolgonderzoek geadviseerd worden.

Echo van het hart (echocardiografie of doppler)

Een echo van het hart maakt gebruik van geluidsgolven, waarmee bewegende beelden van het hart gemaakt kunnen worden. Het verschaft informatie over de anatomie van het hart waaronder de hartspierdikte, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs de bloeddoorstroming. Dit gebeurt aan de hand van variaties in de frequenties van ultrasone trillingen.

Longfunctietest

Er bestaan twee verschillende longfunctietesten: een spirometrie en een longvolumetest. De laatstgenoemde wordt voornamelijk gebruikt bij bestaande aandoeningen zoals COPD. Spirometrie wordt vaker gebruikt voor preventief onderzoek en wordt dan ook gebruikt door Privatescan.

Cardiologisch onderzoek en de Total Bodyscan

Het cardiologisch programma maakt standaard deel uit van de Royal en First Total Bodyscan en kan als aanvulling worden geboekt op het Regular bodyscan pakket. Heb je naast hartklachten ook andere lichamelijke klachten waarvan je de oorzaak wilt achterhalen? Kies dan voor één van de Total Bodyscan programma’s.

Aanvullend bloedonderzoek

Het bloed bevat belangrijke parameters waaraan een cardioloog veel informatie kan ontlenen. Onderzoek naar bijvoorbeeld de goede en slechte cholesterol in je bloed geven inzicht in je risicoprofiel of kunnen een verklaring opleveren voor de klachten die je hebt. Beschik je over recent gemeten waarden (niet ouder dan 3 maanden) neem deze dan mee zodat de cardioloog dit in de bevindingen mee kan nemen. Privatescan kan uiteraard deze waarden ook testen. In dat geval kun je een extra bloedonderzoek bijboeken.

Uitslag en rapportage

Privatescan kent geen wachttijden. Na de onderzoeken zal de cardioloog alle bevindingen met je bespreken en toelichten. Zo weet je binnen 1 dagdeel hoe je hart functioneert en of je een verhoogd risico loopt op hartfalen.

Cardiologisch onderzoek in Total Body Scan

Cardiologische onderzoeken zijn belangrijk als preventief medisch onderzoek en maken daarom standaard deel uit van 2 van de Total Bodyscan pakketten. Wil jij weten hoe jouw hart en gezondheid er voor staan? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Alle onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. De uitslagen ontvang je direct na afloop van het onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Body Scan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Total Bodyscan, “De APK voor lichaam”
De Total Bodyscan zal ik over een paar jaar zeker herhalen. Het geeft rust en zekerheid.

Ik ben zéér tevreden over Privatescan. Op zondag 18 november info gevraagd over de Total Bodyscan bij Privatescan. Op maandag 19 november ben ik gebeld en heb uitvoerige uitleg gekregen. Direct een afspraak gemaakt. Aangekomen in de kliniek zéér prettig ontvangen door de Nederlands sprekende gastvrouw/vertaalster en begeleidster deze dag.

Ben KampOnderzoeken: Bodyscan, Cardiologie, Laboratorium onderzoek, MRI scan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.