074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

Cardiologisch onderzoek

Hebt je klachten of wil je weten of het hart gezond is? Cardiologisch onderzoek test de conditie en het functioneren van het hart en longen en geeft zo inzicht op het risico van hartfalen.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan?
Royal en First

Persoonlijk contact?

Hartonderzoek – cardio pakket Privatescan

Met behulp van een ecg (elektrocardiogram) bij rust en belasting, een echo van het hart en een longfunctietest worden de conditie en het functioneren van je hart, hartkleppen en longen onderzocht. Samengevat is dit het cardiologie pakket van Privatescan. In het kader van preventie wordt een analyse gemaakt van het toekomstig risico op hartfalen. Wanneer er sprake is van klachtgericht onderzoek, kunnen we ook de gevolgen van een bestaand hart- en longprobleem in kaart brengen.

Waarom een cardiologisch onderzoek?

Nederland telt ruim 1 miljoen mensen die leiden aan een hart- of vaatziekte. 1 op de 3 mensen overlijdt eraan. In veel gevallen komt een hartinfarct als donderslag bij heldere hemel. Deze mensen hebben hartklachten nooit herkend of ervaren. Het cardiologisch onderzoek van geeft inzicht in de conditie en het functioneren van je hart. We kunnen vroegtijdig afwijkingen opsporen met dit programma. Je kunt hierbij denken aan een lekkende hartklep, hartritmestoornissen of doorbloedingsproblemen. Het cardiologie programma kan als gericht onderzoek worden geboekt en maakt ook standaard deel uit van de Royal en First total bodyscan programma’s.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Risico op hartfalen

Het individuele risico op hart- en vaatziekten neemt toe wanneer er sprake is van erfelijke en leefstijl-afhankelijke risicofactoren. Te denken valt aan:

  • Hart- en vaatziekten in familie (vader, moeder, broers en zussen)
  • Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging
  • Roken en stress
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Hoge bloeddruk en hoog cholesterol
  • Ongezonde voeding

Hartklachten en symptomen

Veel mensen hadden voor een hartinfarct klachten en symptomen zonder deze te hebben opgemerkt. Om een hartinfarct te voorkomen is van groot belang dat je deze klachten en symptomen vroegtijdig herkend en serieus neemt. De uitspraak “Voorkomen is beter dan genezen” gaat in dit geval 100% op. Ongeacht je leeftijd is “preventief” hartonderzoek aan te bevelen bij de volgende klachten en symptomen:

  • Pijn en/of drukkend gevoel op de borst
  • Kortademigheid en benauwdheid
  • Snel vermoeid
  • Pijn in de kaak of armen
  • Verhoogde bloeddruk en/of cholesterol
  • Voelbare hartritmestoornis
  • Duizeligheid of verlies van bewustzijn

Voor cardiologisch onderzoek bij Privatescan heeft de cardioloog geen verwijsbrief nodig. Al binnen 1-2 dagen kun je terecht. De uitslag krijg je direct na het onderzoek waarbij de cardioloog je persoonlijk eveneens van deskundig advies voorziet. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Cardiologisch onderzoek in Total Body Scan

Cardiologische onderzoeken zijn belangrijk als preventief medisch onderzoek en maken daarom standaard deel uit van 3 van de Total Bodyscan pakketten. Wil jij weten hoe jouw hart en gezondheid er voor staan? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Inhoud hart onderzoek

Het cardiologisch onderzoek is standaard onderdeel is van de Royal en First Bodyscan pakketten. Daarmee kunnen de oorzaken van hartklachten achterhaald en/of de risico’s op een hartinfarct in kaart gebracht worden. De volgende onderzoeken worden in 1 dagdeel uitgevoerd:

Hartfilmpje – ECG rust

Een ECG van het hart in rust registreert de elektrische activiteit van het hart, terwijl je in rust bent. ECG betekent elektrocardiogram. Met een ECG wordt informatie verkregen over de vraag of er sprake is van een hartziekte zoals hartritmestoornissen of angina pectoris. Dit wordt uitgevoerd als gevolg van pijn op de borst of signalen die kunnen duiden op een eerder opgelopen hartinfarct.

ECG inspanningstest

Tijdens de inspanningstest onderga je een ECG terwijl je jezelf inspant op een hometrainer. Het fietsen wordt stapsgewijs steeds zwaarder gemaakt, waardoor de inspanningsbelasting langzaam toeneemt. Een ECG registreert voortdurend hoe het hart op de inspanning reageert. Dit patroon wordt vertaald naar een diagram. Vervolgens kunnen aanwijzingen zichtbaar worden die duiden op een zuurstoftekort (angina pectoris) of hartritmestoornissen welke pas ontstaan tijdens het leveren van een inspanning. Een inspanningstest eindigt op het moment dat de maximale hartfrequentie is bereikt of wanneer de fietser aangeeft niet verder te kunnen. De maximale hartfrequentie welke mannen fietsen is 220 slagen minus de leeftijd. Bij een man van 40 jaar is de maximale hartfrequentie dus 180. Bij vrouwen is dit daarentegen 200 slagen minus de leeftijd. Voor mensen die veel aan sport doen en een goede conditie hebben kan de maximale frequentie hoger liggen. De cardioloog houdt de fietser tijdens het onderzoek doorlopend in de gaten. Wanneer tijdens de inspanningstest een afwijking zichtbaar wordt, die kan wijzen op een slechte doorbloeding van de hartspier, kan de fietstest worden afgebroken. In dat geval zal een ander of een vervolgonderzoek geadviseerd worden.

Echo van het hart (echocardiografie of doppler)

Een echo van het hart maakt gebruik van geluidsgolven, waarmee bewegende beelden van het hart gemaakt kunnen worden. Het verschaft informatie over de anatomie van het hart zoals de hartspierdikte, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs de bloeddoorstroming. Dit gebeurt aan de hand van variaties in de frequenties van ultrasone trillingen.

Longfunctietest

Er bestaan twee verschillende longfunctietesten: een spirometrie en een longvolumetest. De laatstgenoemde wordt voornamelijk gebruikt bij bestaande aandoeningen zoals COPD. Spirometrie wordt vaker gebruikt voor preventief onderzoek en wordt daarom dan ook gebruikt door Privatescan.

Cardiologisch onderzoek en de Total Bodyscan

Het cardiologisch programma maakt standaard deel uit van de Royal en First Total Bodyscan en kan als aanvulling worden geboekt op het Regular bodyscan pakket. Heb je aan de ene kant hartklachten, maar aan de andere kant ook andere lichamelijke klachten waarvan je de oorzaak wilt achterhalen? Kies dan voor één van de Total Bodyscan programma’s.

Aanvullend bloedonderzoek

Het bloed bevat belangrijke parameters waardoor een cardioloog veel informatie kan verkrijgen over het functioneren van je lichaam. Onderzoek naar bijvoorbeeld de goede en slechte cholesterol in je bloed geven inzicht in je risicoprofiel. Ook kunnen ze een verklaring opleveren voor de klachten die je hebt. Beschik je over recent gemeten waarden (niet ouder dan 3 maanden) neem deze dan mee, opdat de cardioloog dit in de bevindingen mee kan nemen. Privatescan kan uiteraard deze waarden ook testen. In dat geval kun je een extra bloedonderzoek bijboeken.

Uitslag en rapportage

Privatescan kent geen wachttijden. Na de onderzoeken zal de cardioloog alle bevindingen met je bespreken en toelichten. Zo weet je binnen 1 dagdeel hoe je hart functioneert en ook of je een verhoogd risico loopt op hartfalen.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.