Bloedvaten hoofd en hals (angiografie)

Loop jij door slagaderverkalking, plaquevorming of hoge bloeddruk risico op een Tia of herseninfarct? Boek dan een MRI scan bloedvaten van hoofd en hals (angiografie). Ook zonder verwijzing.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan bloedvaten hoofd en hals (angiografie)

Een MRI scan van hoofd- en halsvaten (carotis) kan o.a. aneurysma’s en vernauwingen als gevolg van plaquevorming, verkalking (arteriosclerose) vroegtijdig herkennen. Hierdoor kunnen maatregelen genomen worden voordat je met een tia of beroerte te maken krijgt. Bij Privatescan kun je snel terecht en weet je direct na afloop of jij extra risico loopt op deze levensbedreigende aandoeningen.

Symptomen en klachten

 • Hoofdpijn, duizeligheid
 • Geheugenverlies
 • Aangezichtspijn
 • Spraak- bewegingsstoornis
 • Visuele- of slikproblemen
 • Verlammingsverschijnselen

Wat zie je met de MRI?

 • Plaque en slagaderverkalking
 • Vernauwingen (carotisstenose)
 • Aneurysma (verwijding)
 • Risico op hersenbloeding
 • Risico op beroerte of tia

Wanneer een angiografie?

Heb je klachten? Spelen erfelijkheid, een ongezonde leefstijl een rol of wil je uit voorzorg weten hoe de conditie van de slagaderen is? Een MRI hoofd- en halsvaten geeft duidelijkheid. Bij deze MRI scan kan contrastmiddel worden gebruikt.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over MRI scan bloedvaten hoofd en hals

MRI bloedvaten gericht en/of preventief?

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit alles wordt geregeld en aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk en smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt en aangestuurd. Aandoeningen aan de slagaderen in het hoofd en de hals kunnen deze (vitale) functies nadelig beïnvloeden. MRI is een non-invasieve onderzoeksmethode die afwijkingen aan de slagaderen (in een vroeg stadium) kan opsporen. Vaatvernauwingen (stenose), slagaderverkalking of verwijdingen (aneurysma) worden nauwkeurig in beeld gebracht. Soms nog voor ze tot een hersenbloeding of tia hebben geleid waardoor een preventieve behandeling kan worden gestart.

Bij chronische klachten en symptomen

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die het vaakst voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5 % van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Bij langdurig aanhoudende klachten is het verstandig om met een MRI scan na te gaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd regelmatig (chronisch) voor? Maak dan een MRI scan van het hoofd en de halsvaten (angiografie) om de oorzaak te achterhalen.

Preventieve MRI scan van bloedvaten in hoofd en hals

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Hebben stress, roken, drankgebruik, onvoldoende beweging of ongezonde voeding daarbij een rol gespeeld? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor een te hoge bloeddruk of cholesterol? Ook dan is een MRI scan van hoofd en hals bij uitstek geschikt om de conditie van je slagaderen in het hoofd en de hals (carotis) te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Hoe werkt een MRI scan angiografie hoofd en hals?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Naast vitale organen en weefsels kunnen vernauwingen en aneurysma’s van de bloedvaten in het hoofd en de hals nauwkeurig in beeld worden gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de mri-scan door de radioloog bestudeerd, waarna deze de resultaten met jou bespreekt aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding bloedvaten onderzoek

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de angiografie van de hoofd- en de halsslagaderen zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

Om de hoofd en halsvaten goed te kunnen beoordelen zal contrastmiddel worden gebruikt.

Duur MRI Hoofd en halsvaten en verblijf in kliniek

De MRI scan angiografie duurt ca. 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

Voor een MRI scan van de hoofd en halsslagaderen (carotis) zal contrastvloeistof gebruikt worden. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door in deze situaties contrastvloeistof toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend. Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De slagaderen zijn dan goed te beoordelen. De radioloog kan onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde slagaderen in het hoofd en de hals. O.a. ontstekingen, aneurysma’s en vernauwingen (carotis-stenose) worden gedetailleerd zichtbaar.

MRI contrastvloeistof is in de regel onschadelijk voor de gezondheid en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor ook mensen met een jodiumallergie het middel goed verdragen. De contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met een ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Ben je bekend met een nieraandoening waaronder nierfalen? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Wel dien je er dan rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis iemand mee die je terug kan rijden.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing terecht voor een MRI scan van de hoofd en halsvaten. In de reguliere zorg moet men soms weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten zwaar kan drukken op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 2 werkdagen voor een MRI van hoofd en halsvaten. Ook zonder verwijsbrief. 

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Hoge werkdruk onder Nederlandse artsen creëert bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te worden of uitleg te krijgen over een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je wel snel terecht en hebben de artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de scan wordt je uitgenodigd om de resultaten aan de hand van een beeldpresentatie te bekijken en bespreken. Daarbij krijg je gelegenheid tot het stellen van je vragen. De begeleider van Privatescan kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. 

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI scan hoofd en halsvaten in Total Bodyscan

De MRI scan van het hoofd en de halsvaten (angiografie) is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van alle Total Bodyscan programma’s. Wil je weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

MRI abdomen via Privatescan stelde me gerust
De arts kon me precies vertellen wat er aan de hand was en dat ik me hierover geen zorgen hoef te maken.

Na al langere tijd pijn in mijn bovenbuik te voelen, wilde ik graag meer duidelijkheid. Hiervoor wilde ik graag een MRI laten maken. Ik ben naar de huisarts geweest, maar die wilde alleen een bloedonderzoek doen. Ik heb dus maar even op internet gezocht en kwam toen bij Privatescan terecht. Een nette dame aan de telefoon luisterde aandachtig en stelde voor om een MRI Abdomen uit te voeren. Alles was in 1 woord samen te vatten: goed! Voel me nu echt gerustgesteld. De arts kon me precies vertellen wat er aan de hand was en dat ik me hierover geen zorgen hoef te maken. Het was wel fijn om iemand erbij te hebben die goed Duits spreekt, zodat je de uitslag eigenlijk direct vertaald krijgt. Allemaal erg aardig en ze nemen de tijd voor je. Elke vraag die je hebt, wordt netjes beantwoord. Top!

SaskiaOnderzoeken: MRI scan abdomen

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.