074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

Bloedvaten hoofd en hals (angiografie)

Loop jij door slagaderverkalking, plaquevorming of hoge bloeddruk risico op een Tia of herseninfarct? Boek dan een MRI scan bloedvaten van hoofd en hals (angiografie). Ook zonder verwijzing.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan!
Tijdsduur?
30 min.

Persoonlijk contact?

Vind de oorzaak van klachten met een MRI bloedvaten hoofd en hals

Een MRI scan van hoofd- en halsvaten (carotis) kan o.a. aneurysma’s en vernauwingen als gevolg van plaquevorming, verkalking (arteriosclerose) vroegtijdig herkennen. Hierdoor kunnen maatregelen genomen worden voordat je met een tia of beroerte te maken krijgt. Bij Privatescan kun je snel terecht en weet je direct na afloop of jij extra risico loopt op deze levensbedreigende aandoeningen.

Symptomen en klachten

 • Hoofdpijn, duizeligheid
 • Geheugenverlies
 • Aangezichtspijn
 • Spraak- bewegingsstoornis
 • Visuele- of slikproblemen
 • Verlammingsverschijnselen

Wat zie je met de MRI?

Wanneer een angiografie?

Heb je klachten? Spelen erfelijkheid, een ongezonde leefstijl een rol of wil je uit voorzorg weten hoe de conditie van de slagaderen is? Een MRI hoofd- en halsvaten geeft duidelijkheid. Bij deze MRI scan kan contrastmiddel worden gebruikt.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI bloedvaten hoofd en hals

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit alles wordt geregeld en aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk en smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt en aangestuurd. Aandoeningen aan de slagaderen in het hoofd en de hals kunnen deze (vitale) functies nadelig beïnvloeden. MRI is een non-invasieve onderzoeksmethode die afwijkingen aan de slagaderen (in een vroeg stadium) kan opsporen. Vaatvernauwingen (stenose), slagaderverkalking of verwijdingen (aneurysma) worden nauwkeurig in beeld gebracht. Soms nog voor ze tot een hersenbloeding of tia hebben geleid waardoor een preventieve behandeling kan worden gestart.

Preventief bloedvaten hoofd en hals onderzoek

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Hebben stress, roken, drankgebruik, onvoldoende beweging of ongezonde voeding daarbij een rol gespeeld? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol? Ook dan is een MRI scan van hoofd en hals bij uitstek geschikt om de conditie van je slagaderen in het hoofd en de hals (carotis) te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Bij chronische klachten en symptomen

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die het vaakst voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5 % van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Bij langdurig aanhoudende klachten is het verstandig om met een MRI scan na te gaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd regelmatig (chronisch) voor? Maak dan een MRI scan van het hoofd en de halsvaten (angiografie) om de oorzaak te achterhalen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI scan hoofd en halsvaten in Total Bodyscan

De MRI scan van het hoofd en de halsvaten (angiografie) is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van alle Total Bodyscan programma’s. Wil je weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan angiografie hoofd en hals?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Naast vitale organen en weefsels kunnen vernauwingen en aneurysma’s van de bloedvaten in het hoofd en de hals nauwkeurig in beeld worden gebracht. Deze beelden worden direct na afloop van de mri-scan door de radioloog bestudeerd, waarna deze de resultaten met jou bespreekt aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding bloedvaten onderzoek

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de angiografie van de hoofd- en de halsslagaderen zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten.

Duur MRI hoofd en halsvaten en verblijf in kliniek

De MRI scan angiografie duurt ca. 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)
veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.