Waarom een bekkenscan?
Chronische pijn in het bekken komt vaak voor. Bekkenpijn kan mensen ernstig belemmeren in het dagelijks functioneren. Door bekkeninstabiliteit kunnen allerlei klachten ontstaan. Vaak neem je onbewust een verkeerd looppatroon aan. Het bekken verbind de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij je houding en manier van bewegen. Het grote bekken is het bovenste deel waarbinnen zich een groot deel van de darmen bevind. Het kleine bekken is het onderste deel waarbinnen zich bij vrouwen de blaas, baarmoeder, eierstokken, eileiders en endeldarm bevind. Bij mannen bevinden zich hierin de blaas, prostaat en endeldarm. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van chronische pijn aan de bekkenbodem.
Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit is een aandoening die meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, maar kan ook worden veroorzaakt door een ongeval. Ook mannen kunnen dus last hebben van bekkeninstabiliteit.
Slijtage (artrose)
Slijtage (artrose) aan de heupgewrichten komt veel voor in Nederland. Jaarlijks worden liefst 20.000 nieuwe gevallen van artrose aan de heupgewrichten geconstateerd, vooral bij ouderen boven de 55 jaar. Twee keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van slijtage aan hun heupgewrichten.
Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een roesje.
Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.
Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag
Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.
Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.
Hoe werkt een MRI scan van het bekken?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt van de grote en het kleine bekken doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Deze beelden worden direct na afloop van de bekkenscan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.
Voorbereiding bekkenscan
Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van het bekken zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Neem van huis metaalvrije en gemakkelijk zittende kleding mee (joggingbroek, T-shirt).
Tijdsduur bekkenscan en verblijf in kliniek
De MRI scan van het bekken duurt ca. 15 – 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.
Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?
Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:
- Pacemaker
- Mechanische hartkleppen en stents
- Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
- Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
- Inwendige insulinepomp etc.
- Vaatclipjes in het hoofd
- Overige metalen in het lichaam (magnetisch)
In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.