MRI scan bekken – grote en kleine bekken

MRI scan van het bekken voor onderzoek naar chronische klachten van het grote en kleine bekken of gevolgen van een trauma: fracturen, slijtage (artrose), ontstekingen en tumoren worden in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of Bel: 074 – 255 26 80

MRI scan bekken

Het bekkengebied is vanwege alle botten, gewrichten en het grote aantal banden en spieren, zeer complex. Klachten aan het bekkengebied kunnen vele oorzaken hebben, maar beïnvloeden wel het dagelijks functioneren. Een MRI van het bekken kan een goed en gedetailleerd beeld geven van de aard van de klachten aan het bekken. 

Symptomen en klachten

 • Bekkenklachten (n.a.v trauma)
 • Bekkeninstabiliteit
 • Stijfheid, zwellingen
 • Bewegingsbeperkingen
 • Zeurende of stekende pijn

Wat zie je met de MRI?

 • Grote bekken
 • Kleine bekken
 • Slijtage en artrose
 • Ontstekingen en tumoren
 • Bekken organen

Wanneer een bekken-scan?

Een MRI van het bekken is raadzaam om de oorzaak van (chronische) pijn en andere klachten zichtbaar te maken. Bij deze scan kan gebruik van contractmiddel nodig zijn. 

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan van het bekken

Waarom een bekkenscan?

Chronische pijn in het bekken komt vaak voor. Bekkenpijn kan mensen ernstig belemmeren in het dagelijks functioneren. Door bekkeninstabiliteit kunnen allerlei klachten ontstaan. Vaak neem je onbewust een verkeerd looppatroon aan. Het bekken verbind de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij je houding en manier van bewegen. Het grote bekken is het bovenste deel waarbinnen zich een groot deel van de darmen bevind. Het kleine bekken is het onderste deel waarbinnen zich bij vrouwen de blaas, baarmoeder, eierstokken, eileiders en endeldarm bevind. Bij mannen bevinden zich hierin de blaas, prostaat en endeldarm. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van chronische pijn aan de bekkenbodem.

bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een aandoening die meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, maar kan ook worden veroorzaakt door een ongeval. Ook mannen kunnen dus last hebben van bekkeninstabiliteit.

slijtage (artrose)

Slijtage (artrose) aan de heupgewrichten komt veel voor in Nederland. Jaarlijks worden liefst 20.000 nieuwe gevallen van artrose aan de heupgewrichten geconstateerd, vooral bij ouderen boven de 55 jaar. Twee keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van slijtage aan hun heupgewrichten.

Hoe werkt een MRI scan van het bekken?

 

 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt van de grote en het kleine bekken doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Deze beelden worden direct na afloop van de bekkenscan door de radioloog bestudeerd waarna ze met je worden besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct en nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding bekkenscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van het bekken zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Je telefoon, portemonnee, horloge en sieraden dien je daarom in de afgesloten kleedkamer achter te laten. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Neem van huis metaalvrije en gemakkelijk zittende kleding mee (joggingbroek, T-shirt).

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Tijdsduur bekkenscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van het bekken duurt ca. 15 – 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI bekkenscan geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in het bekken zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 6 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van het bekken. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI bekkenscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de bekkenscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van hoofd en hersenen standaard in Total Body Scan

De MRI scan van het bekken maakt géén deel uit van de standaard Total Bodyscan onderzoeken. Een MRI scan van het bekken kan wel worden toegevoegd aan een bodyscan pakket. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Snel duidelijkheid over darmprobleem door First Totalbodyscan
Ik kreeg snel duidelijkheid over mijn darmprobleem en ben blij dat ik de Bodyscan uit heb laten voeren.

Mijn ervaring met Privatescan was erg prettig. Ik had al een paar jaar darmproblemen en vaak buikpijn, maar meestal ging dat na een paar dagen weer over. Het leek vooral aan mijn eetpatroon te liggen en dat vond de huisarts ook. Omdat de klachten erger werden en vaker voorkwamen, leek het mij verstandig om eens verder te kijken. De huisarts was het met me eens dat we actie moesten ondernemen. Hij heeft hij me doorverwezen naar een MDL-arts. Helaas kon ik in het ziekenhuis pas 3 maanden later terecht. De buikpijn werd steeds erger en ik viel opeens ook af, terwijl ik wel gewoon voldoende at, dacht ik. Toen ik Privatescan ging bellen voor advies, gaven ze me aan dat ze snel een onderzoek voor me konden plannen.

AnoniemOnderzoeken: Bodyscan, Coloscopie, Darm onderzoek

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.