074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Risicofactoren

Deel dit artikel met je vrienden [addtoany url=”https://www.privatescan.nl/hart-en-vaatziekten/herken-je-risico/risicofactoren-hartfalen-en-beroerte/” buttons=”facebook,linkedin,email”]

Het voorkomen van een hartaanval of beroerte begint bij het herkennen van de risico’s. laat bij twijfel je hart controleren.

Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat zij 1 of meer risicofactoren hebben op het ontwikkelen van een hart- of vaatziekte. Risicofactoren zijn te verdelen in twee groepen. De belangrijkste groep is de groep waar je zelf invloed op hebt. De andere groep heb je geen invloed op. In beide gevallen is het belangrijk te weten waar je op moet letten. Door te werken aan de risicofactoren waar je wel invloed op kunt uitoefenen kun je je eigen risico enorm verminderen. Ben je niet zeker of je risico loopt? De beste manier om dit te achterhalen is het uitvoeren van een hart check-up.

Risico’s die je niet kunt veranderen

Er zijn een aantal risicofactoren waar je niet veel aan kan doen:

 • Leeftijd.
  Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een hartziekte.
 • Geslacht.
  Mannen hebben een hoger risico dan vrouwen. Bij vrouwen groeit dit risico en is, na de overgang, waarschijnlijk even groot als die van een man.
 • Etnische achtergrond.
  Mensen uit sommige culturen lopen een groter risico.
 • Familiegeschiedenis. Wanneer iemand in je naaste familie een hartaanval heeft gehad, is dit ook een belangrijke risicofactor.

Risico’s die je wel kunt veranderen

De meeste risicofactoren die een hartziekte veroorzaken kunnen verminderd worden. Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt veranderen:

risicofactoren-hart

Hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar doordat het vaak lang onopgemerkt blijft. Vroegtijdig herkennen en behandelen van hoge bloeddruk, hypertensie genaamd, kan een hartaanval of hartinfarct voorkomen.

Stoppen met roken is het beste cadeau wat je jezelf kunt geven. Roken verdubbelt de kans op het krijgen van een hartinfarct!

Afvallen op een gezonde manier is het beste wat je kunt doen voor je gezondheid op langere termijn. Maar dit kost tijd en toewijding.

Cholesterol is een belangrijk bestanddeel in ons bloed. Een scheve verhouding tussen goede en slechte cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Heb je een vraag?

  Liever direct contact?

  Bel ons dan op:

  074 255 2 680

  of vul het formulier op deze pagina in.

  Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.