MRI scan bovenbuik

MRI scan bovenbuik voor onderzoek naar: lever, milt, alvleesklier en galblaas. Tumoren, ontstekingen, uitzaaiingen, cysten, leververvetting, galstenen en uitstulpingen van de darm (divertikels). Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan bovenbuik organen

Pijn in de bovenbuik kan vele oorzaken hebben. Het is verstandig om hier bij aanhoudende klachten onderzoek naar te laten doen met een MRI scan bovenbuik. Een bovenbuik scan kan (ernstige) aandoeningen en/of ziekten aantonen en/of uitsluiten.

Symptomen en klachten

 • Chronische buikpijn
 • Steken in bovenbuik
 • (Chronische) ontstekingen
 • Uitstralende pijn naar rug
 • Afwijkende orgaanfunctie
 • Gewichtsafname

Wat zie je met de MRI?

 • Tumoren en uitzaaiingen
 • Cysten
 • Galstenen
 • Pancreatitis (ontsteking alvleesklier)
 • Vergroting organen en klieren
 • Aneurysma aorta

Wanneer een bovenbuik scan?

Bij aanhoudende bovenbuik klachten, Afwijkende orgaanfunctie. Een verhoogd risico op kanker door erfelijkheid of leefstijl en voor onderzoek naar tumoren en uitzaaiingen is het zinvol om je bovenbuik organen te onderzoeken met een MRI scan.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan bovenbuik

Waarom een MRI scan bovenbuik?

Bij aanhoudend pijn in de buik of bovenbuik wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is. Een MRI van de bovenbuik organen is een non-invasie onderzoeksmethode waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van de bovenbuik organen wordt gemaakt. Bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen zoals galstenen, cysten, leververvetting en leverkanker, tumoren en ontstekingen of uitstulpingen van de darm (divertikels).

Preventief onderzoek van de bovenbuik organen

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Hebben stress, roken, drankgebruik, onvoldoende beweging en/of ongezonde voeding daarbij een rol gespeeld? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor een orgaan aandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de organen in de bovenbuik te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden, soms nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Hoe werkt een MRI scan bovenbuik?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De hele bovenbuik komt in beeld en de scan duurt ongeveer 25 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je bovenbuik is gelegd. Direct na afloop van de bovenbuik scan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de resultaten aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding bovenbuik scan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de bovenbuik dien je nuchter te zijn. Tijdens de bovenbuik scan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de buikscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van bovenbuik organen duurt ongeveer 25 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens de bovenbuik scan geen contrastvloeistof gebruikt. Alleen bij specifieke vraagstellingen of wanneer er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan er worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door in deze situaties contrastvloeistof toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend. Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de bovenbuik zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor het onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren in de bovenbuik. O.a. ontstekingen, tumoren, bloedingen, aneurysma’s en vernauwingen worden zichtbaar hierdoor. MRI contrastvloeistof is in de regel onschadelijk voor de gezondheid en goed te verdragen. Het bevat geen jodium. Ook mensen met een jodiumallergie kunnen het middel goed verdragen. Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met een ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Dit omdat het middel dan mogelijk niet goed kan worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening waaronder nierfalen? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van de bovenbuik. In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI scan van de bovenbuik organen terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de bovenbuik scan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van de bovenbuik standaard in Total Bodyscan

De MRI scan van de bovenbuik organen maakt standaard deel uit van de Total Bodyscan onderzoeken. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Perfecte klantbehandeling
Behandeling gedurende de dag on-Nederlands. Snel, alles gericht op service en klantvriendelijk

Vrijdag 11 januari in Stadtlohn geweest voor een Total Bodyscan. Ik ben zeer vriendelijk ontvangen door een Nederlandse dame met koffie en broodjes. De behandeling gedurende de dag was erg on-Nederlands. Ik heb dit als klantvriendelijkheid ervaren, waarbij het volledig gericht was op de service. De eerste diagnose werd meteen gesteld door een radioloog en het eindgesprek vond plaats met de chef arts en een cardioloog. In Nederland ben je al blij om soms een arts te zien, laat staan de chef arts. Ik kan iedereen aanraden gebruik te maken van Privatescan. Een Bodyscan is zowel goed als preventieve maatregel voor een check-up alsook voor het goede gevoel wat je overhoudt aan een dergelijke behandeling.

CorOnderzoeken: Bodyscan

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.