Wat is een Gastroscopie?
Een gastroscopie is een inwendig onderzoek, waarbij een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) een flexibele slang (gastroscoop) via de keel, door je slokdarm, naar de maag en twaalfvingerige darm brengt. Hieraan zit een camera met een lampje bevestigd. Op een groot beeldscherm ziet de arts vervolgens de binnenkant van de slokdarm en maag en een deel van de twaalfvingerige darm. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij. Om goed zicht te krijgen in je maag wordt er wat lucht door de gastroscoop geblazen waardoor de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm zich ontplooien. Tijdens het maagonderzoek neemt de arts een monster van het maagslijmvlies, welke in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van een bacterie (Helicobacter Pylori). Deze bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Het maagonderzoek neemt zo’n 10 tot 20 minuten in beslag.
Het maagonderzoek maakt standaard deel uit van het First Bodyscan pakket.
Wat zie je met de Gastroscopie?
Een Gastroscopie kan verscheidene aandoeningen in maag, slokdarm en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm) opsporen en uitsluiten:
Maagkanker
Gelukkig komt maagkanker in Nederland steeds minder vaak voor. Per jaar krijgen ca. 1800 mensen te horen dat ze maagkanker hebben. Kans hierop neemt toe bij te weinig groente en fruit eten en veel eten van in zout gelegde voedingsmiddelen. Ook kan een langdurige infectie van de Helicobacter Pylori bacterie (bacterie in het maagslijmvlies) de kans op maagkanker verhogen.
Maagslijmvliesontsteking (gastritis)
Maagslijmvliesontsteking wordt ook wel gastritis genoemd. Dit kan onderverdeeld worden in een acute of een chronische ontsteking. De grootste veroorzaker van een chronische ontsteking is de Helicobacter Pylori bacterie, maar ook kan een auto-immuunziekte hieraan bijdragen. Bij de laatstgenoemde maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen je eigen maagslijmvlies. Acute ontsteking ontstaat vaak door roken en veel alcoholinname. Klachten die je hiervan kunt ervaren zijn misselijkheid, overgeven of pijn in de bovenbuik.
Maagzweer
Een maagzweer kan, in tegenstelling tot wat het woord zegt, ontstaan in de maag, maar ook in de twaalfvingerige darm. Infectie van de Helicobacter bacterie is hiervan vaak de oorzaak, maar ook het gebruik van NSAID’s kan hierbij een rol spelen.
Coeliakie
Coeliakie noemt men ook wel een glutenintolerantie. De dunne darm kan dan geen gluten verdragen. Als iemand coeliakie heeft, kan de wand van de twaalfvingerige darm klachten geven. De klachten zijn o.a. opgezette buik, buikpijn en diarree. De wand van de dunne darm neemt op den duur te weinig voedingsstoffen op en dit kan (vooral bij kinderen) ernstige klachten veroorzaken.
Slokdarmkanker
Slokdarmkanker komt steeds vaker voor. Per jaar zijn er ongeveer 1900 mensen, tussen de 50 en 70 jaar, die deze diagnose krijgen. Het gevoel dat eten blijft steken, onverklaarbaar gewichtsverlies, overgeven van bloed en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten die hierop kunnen wijzen.
Slokdarmontsteking (oesophagitis)
Een klacht als branderig gevoel achter de ribben en maagzuur kan een indicatie zijn voor slokdarmontsteking. Dit komt vaak voor.
Barrett-slokdarm
Het is mogelijk dat de bovengenoemde slokdarmontsteking chronisch is. Dit kan dan op den duur overgaan in een slokdarm, waarbij de wand op bepaalde delen bekleed is met slijmvlies vanuit de dunne darm en/of maag. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd.