074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Maagonderzoek (gastroscopie)

Inwendig onderzoek van de maag en slokdarm (gastroscopie) ter uitsluiting van o.a. een maag hernia, zweertjes, ontstekingen, tumoren en bloedingen.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan
First

Persoonlijk contact?

Inwendig maagonderzoek (gastroscopie)

Met een maagonderzoek (gastroscopie) wordt de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm onderzocht. Het wordt uitgevoerd met behulp flexibele slang (endoscoop) waaraan een camera bevestigd is. Zweertjes, ontstekingen, tumoren, maaghernia en bloedingen worden zichtbaar tijdens een maagonderzoek. De arts kan zo nodig bloedingen stelpen en stukjes weefsel voor nader onderzoek wegnemen (biopsie). Het onderzoek duurt ongeveer 10 -15 minuten. Het is mogelijk om dit met een rustgevend middel te laten uitvoeren.

Waarom een maagonderzoek?

Per jaar worden ongeveer 2000 mensen gediagnosticeerd met maagkanker. Bij slokdarmkanker is dit aantal ongeveer 1450. Slokdarmkanker en maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal wordt de diagnose na het 50-ste levensjaar gesteld. Heb je slikklachten, ben je regelmatig misselijk of heb je bijvoorbeeld veel last van brandend maagzuur? Overweeg dan een maagonderzoek. De kansen op een succesvolle behandeling nemen fors toe naarmate maag- en slokdarmaandoeningen in een vroeg stadium gevonden worden.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Wat is een Gastroscopie?

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek, waarbij een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) een flexibele slang (gastroscoop) via de keel, door je slokdarm, naar de maag en twaalfvingerige darm brengt. Hieraan zit een camera met een lampje bevestigd. Op een groot beeldscherm ziet de arts vervolgens de binnenkant van de slokdarm en maag en een deel van de twaalfvingerige darm. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij. Om goed zicht te krijgen in je maag wordt er wat lucht door de gastroscoop geblazen waardoor de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm zich ontplooien. Tijdens het maagonderzoek neemt de arts een monster van het maagslijmvlies, welke in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van een bacterie (Helicobacter Pylori). Deze bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Het maagonderzoek neemt zo’n 10 tot 20 minuten in beslag.

Het maagonderzoek maakt standaard deel uit van het First Bodyscan pakket.

Wat zie je met de Gastroscopie?

Een Gastroscopie kan verscheidene aandoeningen in maag, slokdarm en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm) opsporen en uitsluiten:

Maagkanker

Gelukkig komt maagkanker in Nederland steeds minder vaak voor. Per jaar krijgen ca. 1800 mensen te horen dat ze maagkanker hebben. Kans hierop neemt toe bij te weinig groente en fruit eten en veel eten van in zout gelegde voedingsmiddelen. Ook kan een langdurige infectie van de Helicobacter Pylori bacterie (bacterie in het maagslijmvlies) de kans op maagkanker verhogen.

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Maagslijmvliesontsteking wordt ook wel gastritis genoemd. Dit kan onderverdeeld worden in een acute of een chronische ontsteking. De grootste veroorzaker van een chronische ontsteking is de Helicobacter Pylori bacterie, maar ook kan een auto-immuunziekte hieraan bijdragen. Bij de laatstgenoemde maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen je eigen maagslijmvlies. Acute ontsteking ontstaat vaak door roken en veel alcoholinname. Klachten die je hiervan kunt ervaren zijn misselijkheid, overgeven of pijn in de bovenbuik.

Maagzweer

Een maagzweer kan, in tegenstelling tot wat het woord zegt, ontstaan in de maag, maar ook in de twaalfvingerige darm. Infectie van de Helicobacter bacterie is hiervan vaak de oorzaak, maar ook het gebruik van NSAID’s kan hierbij een rol spelen.

Coeliakie

Coeliakie noemt men ook wel een glutenintolerantie. De dunne darm kan dan geen gluten verdragen. Als iemand coeliakie heeft, kan de wand van de twaalfvingerige darm klachten geven. De klachten zijn o.a. opgezette buik, buikpijn en diarree. De wand van de dunne darm neemt op den duur te weinig voedingsstoffen op en dit kan (vooral bij kinderen) ernstige klachten veroorzaken.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker komt steeds vaker voor. Per jaar zijn er ongeveer 1900 mensen, tussen de 50 en 70 jaar, die deze diagnose krijgen. Het gevoel dat eten blijft steken, onverklaarbaar gewichtsverlies, overgeven van bloed en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten die hierop kunnen wijzen.

Slokdarmontsteking (oesophagitis)

Een klacht als branderig gevoel achter de ribben en maagzuur kan een indicatie zijn voor slokdarmontsteking. Dit komt vaak voor.

Barrett-slokdarm

Het is mogelijk dat de bovengenoemde slokdarmontsteking chronisch is. Dit kan dan op den duur overgaan in een slokdarm, waarbij de wand op bepaalde delen bekleed is met slijmvlies vanuit de dunne darm en/of maag. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd.

Maagonderzoek (gastroscopie) in First Total Bodyscan

Een maagonderzoek is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de First Total Bodyscan. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij meer inzicht in je gezondheid? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Maagonderzoek preventief of wegens klachten?

Een maagonderzoek kan je preventief laten uitvoeren, omdat je je zorgen maakt of familiair belast bent. Er zijn ook klachten die aanleiding kunnen geven tot het uitvoeren van een gastroscopie:

  • Pijnklachten in het bovenste gedeelte van de buik
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Gebrek aan eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Brandend maagzuur

Gastroscopie met of zonder rustgevend middel?

Een maagonderzoek (gastroscopie) wordt in Nederland vaak alleen met een verdovende spray in de keel uitgevoerd. Dit blijkt echter voor de meeste mensen onvoldoende. Om deze zorg weg te nemen voeren de specialisten van Privatescan het onderzoek standaard uit met een rustgevend middel. Dit maakt het onderzoek toegankelijker en fijner om te ondergaan. Houdt er wel rekening mee dat je, na de toediening van dit middel, niet onmiddellijk aan het verkeer kunt deelnemen, daar het de rijvaardigheid nog enkele uren kan beïnvloeden. Hiervoor kun je het beste iemand meenemen die je naar huis kan brengen.

Maagonderzoek en de Total Bodyscan

Het maagonderzoek maakt standaard deel uit van het First Total Bodyscan pakket. Wanneer je naast maagproblemen ook andere lichamelijke klachten hebt waarvan je de oorzaak wilt weten, is het aan te raden om voor de First Bodyscan te kiezen. Ook is het mogelijk om het maagonderzoek als los onderzoek of aanvullend onderzoek te boeken bij de overige Bodyscan pakketten.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.