074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

Maagonderzoek (gastroscopie)

Inwendig onderzoek van de maag en slokdarm (gastroscopie) ter uitsluiting van o.a. een maag hernia, zweertjes, ontstekingen, tumoren en bloedingen.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag?
Standaard in Bodyscan
First

Persoonlijk contact?

Inwendig maagonderzoek (gastroscopie)

Met een maagonderzoek (gastroscopie) wordt de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm onderzocht. Het wordt uitgevoerd met behulp flexibele slang (endoscoop) waaraan een camera bevestigd is. Zweertjes, ontstekingen, tumoren, maaghernia en bloedingen worden zichtbaar tijdens een maagonderzoek. De arts kan zo nodig bloedingen stelpen en stukjes weefsel voor nader onderzoek wegnemen (biopsie). Het onderzoek duurt ongeveer 10 -15 minuten. Het is mogelijk om dit met een rustgevend middel te laten uitvoeren.

Waarom een maagonderzoek?

Per jaar worden ongeveer 2000 mensen gediagnosticeerd met maagkanker. Bij slokdarmkanker is dit aantal ongeveer 1450. Slokdarmkanker en maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal wordt de diagnose na het 50-ste levensjaar gesteld. Heb je slikklachten, ben je regelmatig misselijk of heb je bijvoorbeeld veel last van brandend maagzuur? Overweeg dan een maagonderzoek. De kansen op een succesvolle behandeling nemen fors toe naarmate maag- en slokdarmaandoeningen in een vroeg stadium gevonden worden.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Wat is een Gastroscopie?

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek, waarbij een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) een flexibele slang (gastroscoop) via de keel, door je slokdarm, naar de maag en twaalfvingerige darm brengt. Hieraan zit een camera met een lampje bevestigd. Op een groot beeldscherm ziet de arts vervolgens de binnenkant van de slokdarm en maag en een deel van de twaalfvingerige darm. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij. Om goed zicht te krijgen in je maag wordt er wat lucht door de gastroscoop geblazen waardoor de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm zich ontplooien. Tijdens het maagonderzoek neemt de arts een monster van het maagslijmvlies, welke in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van een bacterie (Helicobacter Pylori). Deze bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Het maagonderzoek neemt zo’n 10 tot 20 minuten in beslag.

Het maagonderzoek maakt standaard deel uit van het First Bodyscan pakket.

Wat zie je met de Gastroscopie?

Een Gastroscopie kan verscheidene aandoeningen in maag, slokdarm en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm) opsporen en uitsluiten:

Maagkanker

Gelukkig komt maagkanker in Nederland steeds minder vaak voor. Per jaar krijgen ca. 1800 mensen te horen dat ze maagkanker hebben. Kans hierop neemt toe bij te weinig groente en fruit eten en veel eten van in zout gelegde voedingsmiddelen. Ook kan een langdurige infectie van de Helicobacter Pylori bacterie (bacterie in het maagslijmvlies) de kans op maagkanker verhogen.

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Maagslijmvliesontsteking wordt ook wel gastritis genoemd. Dit kan onderverdeeld worden in een acute of een chronische ontsteking. De grootste veroorzaker van een chronische ontsteking is de Helicobacter Pylori bacterie, maar ook kan een auto-immuunziekte hieraan bijdragen. Bij de laatstgenoemde maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen je eigen maagslijmvlies. Acute ontsteking ontstaat vaak door roken en veel alcoholinname. Klachten die je hiervan kunt ervaren zijn misselijkheid, overgeven of pijn in de bovenbuik.

Maagzweer

Een maagzweer kan, in tegenstelling tot wat het woord zegt, ontstaan in de maag, maar ook in de twaalfvingerige darm. Infectie van de Helicobacter bacterie is hiervan vaak de oorzaak, maar ook het gebruik van NSAID’s kan hierbij een rol spelen.

Coeliakie

Coeliakie noemt men ook wel een glutenintolerantie. De dunne darm kan dan geen gluten verdragen. Als iemand coeliakie heeft, kan de wand van de twaalfvingerige darm klachten geven. De klachten zijn o.a. opgezette buik, buikpijn en diarree. De wand van de dunne darm neemt op den duur te weinig voedingsstoffen op en dit kan (vooral bij kinderen) ernstige klachten veroorzaken.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker komt steeds vaker voor. Per jaar zijn er ongeveer 1900 mensen, tussen de 50 en 70 jaar, die deze diagnose krijgen. Het gevoel dat eten blijft steken, onverklaarbaar gewichtsverlies, overgeven van bloed en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten die hierop kunnen wijzen.

Slokdarmontsteking (oesophagitis)

Een klacht als branderig gevoel achter de ribben en maagzuur kan een indicatie zijn voor slokdarmontsteking. Dit komt vaak voor.

Barrett-slokdarm

Het is mogelijk dat de bovengenoemde slokdarmontsteking chronisch is. Dit kan dan op den duur overgaan in een slokdarm, waarbij de wand op bepaalde delen bekleed is met slijmvlies vanuit de dunne darm en/of maag. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd.

Maagonderzoek (gastroscopie) in First Total Bodyscan

Een maagonderzoek is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de First Total Bodyscan. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij meer inzicht in je gezondheid? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Maagonderzoek preventief of wegens klachten?

Een maagonderzoek kan je preventief laten uitvoeren, omdat je je zorgen maakt of familiair belast bent. Er zijn ook klachten die aanleiding kunnen geven tot het uitvoeren van een gastroscopie:

  • Pijnklachten in het bovenste gedeelte van de buik
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Gebrek aan eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Brandend maagzuur

Gastroscopie met of zonder rustgevend middel?

Een maagonderzoek (gastroscopie) wordt in Nederland vaak alleen met een verdovende spray in de keel uitgevoerd. Dit blijkt echter voor de meeste mensen onvoldoende. Om deze zorg weg te nemen voeren de specialisten van Privatescan het onderzoek standaard uit met een rustgevend middel. Dit maakt het onderzoek toegankelijker en fijner om te ondergaan. Houdt er wel rekening mee dat je, na de toediening van dit middel, niet onmiddellijk aan het verkeer kunt deelnemen, daar het de rijvaardigheid nog enkele uren kan beïnvloeden. Hiervoor kun je het beste iemand meenemen die je naar huis kan brengen.

Maagonderzoek en de Total Bodyscan

Het maagonderzoek maakt standaard deel uit van het First Total Bodyscan pakket. Wanneer je naast maagproblemen ook andere lichamelijke klachten hebt waarvan je de oorzaak wilt weten, is het aan te raden om voor de First Bodyscan te kiezen. Ook is het mogelijk om het maagonderzoek als los onderzoek of aanvullend onderzoek te boeken bij de overige Bodyscan pakketten.

Veelgestelde vragen

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.