074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Maagkanker (maagcarcinoom)

Maagkanker is een erge vorm van kanker. Dat zie je terug in de overlevingsverwachting bij deze vorm van kanker. Gemiddeld is meer dan de helft van de patiënten overleden binnen een jaar. Gelukkig komt maagkanker niet vaak voor. Echter, als het voorkomt, geeft het in een vroeg stadium meestal geen klachten. Hierdoor wordt het vaak pas later ontdekt en is de kans op overlijden of andere ernstige gevolgen verhoogd. Maagkanker kan zeer nauwkeurig onderzocht worden door middel van een gastroscopie. Hiermee is duidelijk te zien of er sprake is van een tumor in de maag en ook hoe erg deze is. Zo kan een adequate behandeling ingezet worden.

Wat is het gevolg van maagkanker?

De gevolgen zijn afhankelijk van de fase waarin het verkeerd; de gevolgen in een vroege fase zijn minder erg dan die op een later moment. Het uiteindelijke gevolg van onbehandelde maagkanker is vaak het overlijden van de patiënt. Ook als deze vorm van kanker wel behandeld wordt, zijn er bijwerkingen en gevolgen mogelijk. Een operatie kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn, wat bij maagkanker gebruikelijk is. Zo is het mogelijk dat de maag geheel of gedeeltelijk verwijderd moet worden.

Diagnose en onderzoek naar maagkanker

Door middel van een gastroscopie kan er gekeken worden in de maag. Dit wordt gedaan door een buisje met een camera door de slokdarm te doen tot aan de maag. Zo heeft de gespecialiseerde arts inzicht in je maag en kan hij/zij een diagnose opstellen. Dit kan als separaat onderzoek gepland worden, maar is ook onderdeel van de First Bodyscan.

Vragen over onderzoek naar maagkanker?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat een tumor in de maag?

Het is vandaag de dag nog niet bekend hoe een tumor ontstaat, ook niet in de maag. Er wordt veel onderzoek naar kanker gedaan, maar genezen en voorkomen is vaak lastig. Het behandelen daarentegen van onder andere maagkanker wordt steeds beter.

Risicofactoren

De risicofactoren kunnen zijn:

 • Hoge leeftijd
 • Roken
 • Hoge consumptie van gerookte en in zout gelegde voedingsmiddelen (hamburgers, worstjes, ham, spek, etc.)
 • Besmetting met de bacterie Helicobacter pylori
 • Bepaalde medische en erfelijke aandoeningen

Heb jij één of meerdere van de bovenstaande kenmerken? Dan is het sterk aan te raden om snel een preventief onderzoek te laten verrichten.

Symptomen

Doorgaans geeft maagkanker in een later stadium pas klachten. Symptomen van maagkanker zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Pijn
 • Eten blijft hangen
 • Zwarte ontlasting
 • Oprispingen
 • Vermoeidheid en duizeligheid

Heb je één of meerdere symptomen? Dan is het belangrijk om snel een maagonderzoek uit te laten voeren. Om zo maagkanker uit te sluiten of te ontdekken. Zo kan de focus gelegd worden op het behandelen ervan, waardoor de symptomen en ernstige gevolgen tegengegaan kunnen worden.

Tijdige diagnose dankzij Privatescan

Met alle vormen van kanker is tijd essentieel, zo ook met kanker in de maag. Hoe eerder maagkanker ontdekt wordt, hoe beter het te behandelen is. Privatescan weet dit maar al te goed. Daarom heeft Privatescan, in tegenstelling tot de meeste ziekenhuizen in Nederland, geen wachtlijsten, heb je al een afspraak binnen een paar dagen en ook zullen de onderzoeken, de resultaten en het bespreken ervan binnen een dag plaatsvinden. Wacht daarom niet langer en plan snel een afspraak!

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.