MRI scan van de prostaat

Een MRI scan van de prostaat voor onderzoek naar: chronische prostaatontsteking, prostaatkanker en prostaatvergroting. Vind de oorzaak van je klachten of te hoge PSA waarde en boek een MRI. De Meest trefzekere methode voor onderzoek naar de prostaat.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan prostaat

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. 1 op de 6 mannen krijgt er in zijn leven mee te maken. Waar gebruikelijke technieken zoals een echo of CT vaak ontoereikend zijn, is de MRI in staat om prostaatkanker sneller, nauwkeuriger en zonder pijn op te sporen. Een MRI scan van de prostaat kent een zeer hoge trefzekerheid bij het vroegtijdig ontdekken van prostaatkanker.

Met de MRI scan van de prostaat kan veel informatie over prostaatkanker worden ingewonnen. De grootte en positie van een tumor en uitzaaiingen in de lymfeklieren en botten kunnen al vanaf 5 mm worden waargenomen. Voor een onderzoek naar de prostaat kun je al binnen een enkele dagen terecht.

Symptomen en klachten

 • Verhoogde PSA-waarde
 • Pijn in de onderbuik / pijn bij zitten
 • Problemen bij het plassen
 • Branderig gevoel
 • Vaak moeten plassen, vooral 's nachts

Wat zie je met de MRI?

 • Prostaatvergroting
 • Prostaatontsteking (prostatitis)
 • Prostaatkanker
 • Uitzaaiingen in lymfeklieren
 • Uitzaaiingen in de botten

Wanneer een prostaat MRI?

Bij aanhoudende plasklachten, pijn in het bekken gebied en bij een verhoogde PSA, of wanneer na tastonderzoek een vergrote prostaat is gevoeld is het zinvol je prostaat te onderzoeken met een MRI scan.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan prostaat

Wanneer een MRI scan van de prostaat?

In Nederland krijgen ca. 35.000 mannen per jaar kanker, waarvan ongeveer 9.000 prostaatkanker. Voor je 40e levensjaar is prostaatkanker zeldzaam, meestal is dit op latere leeftijd. Prostaatkanker is goed te behandelen als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Er zijn 3 verschillende aandoeningen aan de prostaat die worden onderzocht met de MRI en het laboratoriumonderzoek:

 • Prostaatontsteking
 • Prostaatvergroting
 • Prostaatkanker

Prostaatontsteking

Prostaatontstekingen worden ook wel prostatitis genoemd. Dit komt voor bij mannen van alle leeftijden, maar wordt meestal gezien bij jongere mannen. De klachten hiervan zijn meestal koorts en een branderig gevoel bij het plassen. Prostatitis wordt meestal behandeld met antibiotica.

Prostaatvergroting (benigne Prostaat Hyperplasie)

Een prostaatvergroting is een goedaardige aandoening en komt meestal voor bij mannen vanaf 50 jaar. Het ontstaat doordat de prostaat in de loop der jaren groter groeit. De prostaatklier wordt groter en vernauwd hiermee de urinebuis waardoor er er urine in de blaas achter kan blijven en daardoor plasklachten en blaasproblemen veroorzaakt. (o.a. blaasontsteking). De meest voorkomende klachten zijn:

 • Minder krachtige urinestraal
 • Kort achter elkaar kleine beetjes plassen
 • Gevoel dat blaas niet leeg is en moeilijk urine ophouden

Prostaatvergroting wordt doorgaans behandeld met medicatie of een operatie.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een kwaadaardige aandoening aan de prostaat waarvoor behandeling noodzakelijk is. Een prostaatcarcinoom kan als mild (langzaam groeiend) of agressief (snel groeiend) getypeerd worden. Om dit te bepalen, wordt een PSA-meting meermaals herhaald en wordt de hoeveelheid tumorcellen na een genomen biopt gemeten. In het beginstadium hoeft prostaatkanker geen klachten te geven en kunnen de klachten lijken op die van een prostaatvergroting. Prostaatvergroting geeft geen aanleiding om aan te nemen dat er een grotere kans is op prostaatkanker. Een prostaatcarcinoom kan worden behandeld met een operatie, bestraling of brachytherapie.

Bij Chronische klachten en symptomen

De eerste symptomen van prostaatkanker zijn vaak een verhoogde PSA-waarde en klachten bij het plassen. De kansen op een succesvolle behandeling zijn erg goed wanneer prostaatkanker vroegtijdig wordt ontdekt. Met de MRI scan wordt het prostaatweefsel zichtbaar gemaakt. Hierbij kunnen er tumoren en uitzaaiingen worden gezien die slechts een paar millimeter groot zijn.

Wanneer er verdacht celweefsel wordt aangetroffen tijdens de MRI scan moet er een biopsie worden genomen. Deze prostaatbiopsie vindt plaats onder beeldcontrole van de MRI scan en geschiedt dus niet via de darm. Met de MRI gestuurde prostaatbiopsie wordt er slechts uit één steekkanaal een weefselproef uit het verdachte gebied weggenomen.

Preventief onderzoek van de prostaat

Heb je wel eens last van pijn in de onderbuik, moeilijk urineren of vaak urineren? Vanaf je 40-ste levensjaar is het raadzaam je PSA waarde jaarlijks te laten bepalen en periodiek een preventieve MRI scan van de prostaat te laten maken.

Hoe werkt een MRI scan van de prostaat?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee worden signalen opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen, waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels in de prostaat worden nauwkeurig in beeld gebracht. Je ligt daarbij op de rug in MRI, waarbij er een spoel om bekken is gelegd. Direct na afloop van de prostaatscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de structuren in het bekken en de prostaat aan je zien en verteld wat zijn bevindingen zijn. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding prostaatscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor een scan van de prostaat is het van belang dat er in de week voorafgaande aan de scan geen zaadlozing heeft plaatsgevonden. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de scan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

Bij een MRI scan van de prostaat wordt contrastmiddel gebruikt.

Duur van de prostaatscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de prostaat duurt ongeveer 30-60 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 2 – 3 uren zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

Tijdens de MRI scan van de prostaat zal contrastvloeistof toegediend worden. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in het bekken en de prostaat zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van de prostaat. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen een paar dagen voor een MRI prostaatscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de schouderscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van prostaat (overzicht) standaard in Total Body Scan

De MRI scan van de prostaat is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en de overzichtsscan van de prostaat maakt daarom standaard deel uit van de Total Body Scan onderzoeken. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Perfecte klantbehandeling
Behandeling gedurende de dag on-Nederlands. Snel, alles gericht op service en klantvriendelijk

Vrijdag 11 januari in Stadtlohn geweest voor een Total Bodyscan. Ik ben zeer vriendelijk ontvangen door een Nederlandse dame met koffie en broodjes. De behandeling gedurende de dag was erg on-Nederlands. Ik heb dit als klantvriendelijkheid ervaren, waarbij het volledig gericht was op de service. De eerste diagnose werd meteen gesteld door een radioloog en het eindgesprek vond plaats met de chef arts en een cardioloog. In Nederland ben je al blij om soms een arts te zien, laat staan de chef arts. Ik kan iedereen aanraden gebruik te maken van Privatescan. Een Bodyscan is zowel goed als preventieve maatregel voor een check-up alsook voor het goede gevoel wat je overhoudt aan een dergelijke behandeling.

CorOnderzoeken: Bodyscan

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.