074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de prostaat

Een MRI scan van de prostaat voor onderzoek naar: chronische prostaatontsteking, prostaatkanker en prostaatvergroting. Vind de oorzaak van je klachten of te hoge PSA waarde en boek een MRI. De Meest trefzekere methode voor onderzoek naar de prostaat.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan!
Tijdsduur?
30-60 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan prostaat – vind de oorzaak van je klachten

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. 1 op de 6 mannen krijgt er in zijn leven mee te maken. Waar gebruikelijke technieken zoals een echo of CT vaak ontoereikend zijn, is de MRI in staat om prostaatkanker sneller, nauwkeuriger en zonder pijn op te sporen. Een MRI scan van de prostaat kent een zeer hoge trefzekerheid bij het vroegtijdig ontdekken van prostaatkanker.

Met de MRI scan van de prostaat kan veel informatie over prostaatkanker worden ingewonnen. De grootte en positie van een tumor en uitzaaiingen in de lymfeklieren en botten kunnen al vanaf 5 mm worden waargenomen. Voor een onderzoek naar de prostaat kun je al binnen een enkele dagen terecht.

Symptomen en klachten

 • Verhoogde PSA-waarde
 • Pijn in de onderbuik / pijn bij zitten
 • Problemen bij het plassen
 • Branderig gevoel
 • Vaak moeten plassen, vooral ’s nachts

Wat zie je met de MRI?

 • Prostaatvergroting
 • Prostaatontsteking (prostatitis)
 • Prostaatkanker
 • Uitzaaiingen in lymfeklieren
 • Uitzaaiingen in de botten

Wanneer een prostaat MRI?

Bij aanhoudende plasklachten, pijn in het bekken gebied en bij een verhoogde PSA, of wanneer na tastonderzoek een vergrote prostaat is gevoeld is het zinvol je prostaat te onderzoeken met een MRI scan.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de prostaat

In Nederland krijgen ca. 35.000 mannen per jaar kanker, waarvan ongeveer 9.000 prostaatkanker. Voor je 40e levensjaar is prostaatkanker zeldzaam, meestal is dit op latere leeftijd. Prostaatkanker is goed te behandelen als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Er zijn 3 verschillende aandoeningen aan de prostaat die worden onderzocht met de MRI en het laboratoriumonderzoek:

 • Prostaatontsteking
 • Prostaatvergroting
 • Prostaatkanker

Prostaatontsteking

Prostaatontstekingen worden ook wel prostatitis genoemd. Dit komt voor bij mannen van alle leeftijden, maar wordt meestal gezien bij jongere mannen. De klachten hiervan zijn meestal koorts en een branderig gevoel bij het plassen. Prostatitis wordt meestal behandeld met antibiotica.

Prostaatvergroting (benigne Prostaat Hyperplasie)

Een prostaatvergroting is een goedaardige aandoening en komt meestal voor bij mannen vanaf 50 jaar. Het ontstaat doordat de prostaat in de loop der jaren groter groeit. De prostaatklier wordt groter en vernauwd hiermee de urinebuis waardoor er er urine in de blaas achter kan blijven en daardoor plasklachten en blaasproblemen veroorzaakt. (o.a. blaasontsteking). De meest voorkomende klachten zijn:

 • Minder krachtige urinestraal
 • Kort achter elkaar kleine beetjes plassen
 • Gevoel dat blaas niet leeg is en moeilijk urine ophouden

Prostaatvergroting wordt doorgaans behandeld met medicatie of een operatie.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een kwaadaardige aandoening aan de prostaat waarvoor behandeling noodzakelijk is. Een prostaatcarcinoom kan als mild (langzaam groeiend) of agressief (snel groeiend) getypeerd worden. Om dit te bepalen, wordt een PSA-meting meermaals herhaald en wordt de hoeveelheid tumorcellen na een genomen biopt gemeten. In het beginstadium hoeft prostaatkanker geen klachten te geven en kunnen de klachten lijken op die van een prostaatvergroting. Prostaatvergroting geeft geen aanleiding om aan te nemen dat er een grotere kans is op prostaatkanker. Een prostaatcarcinoom kan worden behandeld met een operatie, bestraling of brachytherapie.

Preventief onderzoek van de prostaat

Heb je wel eens last van pijn in de onderbuik, moeilijk urineren of vaak urineren? Vanaf je 40-ste levensjaar is het raadzaam je PSA waarde jaarlijks te laten bepalen en periodiek een preventieve MRI scan van de prostaat te laten maken.

In Nederland krijgen ca. 35.000 mannen per jaar kanker, waarvan ongeveer 9.000 prostaatkanker. Voor je 40e levensjaar is prostaatkanker zeldzaam, meestal is dit op latere leeftijd. Prostaatkanker is goed te behandelen als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Bij Chronische klachten en symptomen

De eerste symptomen van prostaatkanker zijn vaak een verhoogde PSA-waarde en klachten bij het plassen. De kansen op een succesvolle behandeling zijn erg goed wanneer prostaatkanker vroegtijdig wordt ontdekt. Met de MRI scan wordt het prostaatweefsel zichtbaar gemaakt. Hierbij kunnen er tumoren en uitzaaiingen worden gezien die slechts een paar millimeter groot zijn.

Wanneer er verdacht celweefsel wordt aangetroffen tijdens de MRI scan moet er een biopsie worden genomen. Deze prostaatbiopsie vindt plaats onder beeldcontrole van de MRI scan en geschiedt dus niet via de darm. Met de MRI gestuurde prostaatbiopsie wordt er slechts uit één steekkanaal een weefselproef uit het verdachte gebied weggenomen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van prostaat standaard in Total Body Scan

De MRI scan van de prostaat is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en de overzichtsscan van de prostaat maakt daarom standaard deel uit van de Total Body Scan onderzoeken. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de prostaat?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee worden signalen opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen, waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels in de prostaat worden nauwkeurig in beeld gebracht. Je ligt daarbij op de rug in MRI, waarbij er een spoel om bekken is gelegd. Direct na afloop van de prostaatscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog de structuren in het bekken en de prostaat aan je zien en verteld wat zijn bevindingen zijn. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding prostaatscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop tijdens het maken van de scan extra gelet moet worden. Voor een scan van de prostaat is het van belang dat er in de week voorafgaande aan de scan geen zaadlozing heeft plaatsgevonden. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de scan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Duur van de prostaatscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van de prostaat duurt ongeveer 30-60 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 2 – 3 uren zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan?

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij patiënten die claustrofobisch zijn kan de radioloog een intraveneus rustgevend middel toedienen. Dit werkt nagenoeg direct na toediening. Je wordt wat slaperig en onverschillig en je spieren zullen wat verslappen. De angstgevoelens worden hierdoor onderdrukt, waardoor patiënten met claustrofobie op ontspannen wijze de MRI scan kunnen ondergaan. Daarnaast maakt Privatescan gebruik van de modernste MRI apparatuur, welke beschikt over de ruimst verkrijgbare tunnel verkrijgbaar in de markt.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.