Schriftelijk rapport

CT Scan

Een CT scan kan bij medische acceptatie als gericht of preventief onderzoek toegepast worden. Bij Privatescan kun je zonder verwijsbrief al binnen 2 dagen terecht voor een CT scan

Wanneer een CT scan?

Pas nadat mensen gezondheidsklachten ondervinden worden vaak ernstige aandoeningen ontdekt. De kans op herstel en genezing van deze aandoeningen worden aanzienlijk groter als ze worden ontdekt in een vroeg stadium. Door middel van preventief medisch onderzoek met behulp van de CT scan kunnen vooral hart of long aandoeningen vroegtijdig worden ontdekt.

In tegenstelling tot de MRI scan maakt de CT scan gebruik van röntgenstraling. Hierom wordt een CT scan van hart of longen uitsluitend uitgevoerd als je 45 jaar of ouder bent en één of meerdere risicofactoren hebt. Ben je jonger en is er geen sprake risicofactoren kan er gekozen worden voor een alternatief onderzoek. Zo kan er bij hartklachten worden gekozen voor een ECG, terwijl bij klachten aan de longen een longfunctietest voldoende informatie kan geven. De CT scan kan als gericht onderzoek worden uitgevoerd of aan een Total Bodyscan worden toegevoegd.

Onze onderzoeken

ct-longen

CT scan longen

Ben je erfelijk belast met hart- en vaatziekten? Heb je last van druk op de borst (angina pectoris) of last van ademnood? Ben je roker of roker geweest? Dan kom je in aanmerking voor een CT scan calciumscore.

Meer over CT scan longen
ct-hart

CT hart calciumscore

De CT-scan is het meest nauwkeurige onderzoek voor screening van de longen. Ben je roker of roker geweest? Heb je last van een rokershoest, kortademigheid of een piepende adem? Maak dan een scan van de longen.

Meer over CT hart calciumscore
ct-angiografie

CT hart angiografie

De angiografie is een non-invasieve CT scan. Bedoeld om de exacte locatie en mate van vernauwing in de kransslagaderen te bepalen. Bij angina pectoris klachten of een hoge Ca score kies je dit onderzoek.

Meer over CT hart angiografie
ct-colografie

CT Darmen (coloscopie)

De CT scan van de darmen (virtuele coloscopie) is non invasief en daarmee een pijnvrij onderzoek van de dikke darm. Deze methode kan na medische acceptatie worden verkozen boven een endoscopisch onderzoek.

Meer over CT Darmen (coloscopie)

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Veelgestelde vragen

Wat is een CT-scan?

CT staat voor Computer Tomografie en is een beeldvormende techniek waarmee dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt kunnen worden. Tijdens een CT scan worden drie dimensionale afbeeldingen van bijvoorbeeld het skelet, botten, gewrichten of organen gemaakt. Daarbij maakt de CT scanner gebruik van röntgenstraling. De CT scan is een ruime ring waar je langzaam, liggend op een ligtafel doorheen schuift. De scan vormt geen probleem voor mensen met claustrofobie.

Hoe lang duurt een CT scan onderzoek?

Over het algemeen duurt een CT-scan onderzoek 15 tot 30 minuten. De tijdsduur kan echter variëren, afhankelijk van het type CT-scan en het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht. Voor sommige CT scan onderzoeken is contrastmiddel nodig. Hierdoor kan de duur van het onderzoek met ongeveer 10-15 minuten langer duren.

Is een CT-scan veilig?

Een CT-scan brengt over het algemeen weinig risico’s met zich mee. Omdat een CT-scan werkt met röntgenstraling kan dit bij frequent gebruik schadelijk zijn. Echter worden de moderne scanners steeds preciezer en hebben daarom ook minder straling nodig. Het wordt wel afgeraden voor zwangere vrouwen om een CT-scan te ondergaan als dit niet noodzakelijk is. Ook voor mensen met een jodiumallergie wordt aangeraden om eerst een arts te raadplegen aangezien jodium gebruikt kan worden in de contrastvloeistof.

Wist je dat?

61%

Van alle Nederlanders wil regie in eigen hand en overweegt een Total Bodyscan.

53%

Van alle cliënten heeft al vaker een Total Body Scan bij Privatescan gedaan

36%

Van onze cliënten maakt zich zorgen of heeft klachten over de eigen gezondheid

27%

Heeft een verhoogd risico door een ongezonde leefstijl of erfelijke belasting

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.