Coronaire CT Angiografie (Hart)

Een coronaire CT angiografie is een non-invasief onderzoek van het hart. Bedoeld om vernauwingen van kransslagaderen, aneurysma’s, kleppenstoornis en doorstroming van stents en omleidingen (bypass) te evalueren.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

Coronaire CT angiografie van het hart

Een coronaire CT scan angiografie is een non invasieve techniek om het hart te onderzoeken en vernauwingen van de kransslagaderen op te sporen. In tegenstelling tot een invasieve hartkatheterisatie is er bij de CT angiografie geen risico op perforatie van de (slag)aderen. Dure operatiekamers en assistenten zijn niet nodig, waardoor de CT angiografie veel minder kost. De nauwkeurigheid en resolutie is bovendien zeer hoog. Een coronaire CT angiografie kan vaak al binnen 1-2 dagen worden uitgevoerd.

Is er na een inspanningstest een vermoeden op een vernauwing van een kransslagader? Of is er een hoge calciumscore gemeten? Dan kan een coronaire CT angiografie uitsluitsel geven. Naast beoordeling van de hartspier en hartkleppen, kunnen aneurysma’s en de doorstroming van stents en omleidingen (bypass) geëvalueerd worden. Medische acceptatie vooraf vereist.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over CT angiografie

Wat is een CT hart angiografie?

Een coronaire CT angiografie is een non invasief onderzoek van het hart en de kransslagaders. De hartspier, hartkleppen, kransslagaderen, stents en omleidingen (bypass) worden geëvalueerd met de nieuwste Multislice CT scanners. Er worden driedimensionale opnamen gemaakt zonder met instrumenten (katheter) het lichaam in te gaan. Voor dit onderzoek hoef je niet te worden opgenomen. Dure operatieruimten en assistenten zijn niet nodig. Het onderzoek is pijnloos en snel uit te voeren. Er bestaat geen risico op perforatie van (slag)aderen. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper dan een hartkatheterisatie. De nauwkeurigheid is zeer hoog.

Waarom een coronaire angiografie?

Verkalkte plaques in kransslagaderen en omleidingen kunnen nauwkeurig in beeld gebracht worden. De doorstroming van stents, de werking van de hartkleppen en de omvang van aneurysma’s kunnen worden beoordeeld. Plaque wat zich in de aderen heeft opgebouwd kan tot vernauwingen leiden. Deze kunnen voor een zuurstoftekort naar de hartspier zorgen en een hartinfarct veroorzaken. Vroegtijdige opsporing van plaques en vernauwingen (atherosclerose), voordat zich een hartinfarct heeft voorgedaan, kan levens redden. Na preventieve behandeling zelfs te voorkomen.

Wanneer en voor wie?

Ernstige hartklachten, een geschiedenis met hartfalen en vermoedens van hartfalen of een vernauwing kunnen aanleiding zijn voor een coronaire CT angiografie. Vanwege de (geringe) röntgenbelasting is medische acceptatie vooraf vereist.

Wat zijn plaques?

Plaque bestaat uit verschillende stoffen zoals vet, cholesterol en calcium die in het bloed circuleren en een laagje achterlaten aan de binnenkant van de bloedvaten. Dit kan zich steeds verder ophopen waardoor de bloeddoorstroming verminderd of zelfs helemaal wordt geblokkeerd.

Jodiumhoudend contrastmiddel

Tijdens de coronaire CT angiografie (CTA) krijg je een via een infuus in je bloedbaan jodiumhoudend contrastmiddel  toegediend. Deze vloeistof houdt de röntgenstralen tegen waardoor het hart, de kransslagaders, hartkamers en hartkleppen op de CT scan zichtbaar worden.

Bij bepaalde groepen patiënten kan jodiumhoudend contrastmiddel tot een allergische reactie leiden. Een afwijkende nier- en/of schildklierfunctie kan schadelijk zijn voor deze organen. Voor het onderzoek dienen eerst de nierfunctie en schildklierfunctie bepaald te zijn. Een arts kan dan bepalen of je tot een risicogroep behoort. In dat geval kan voor een alternatieve onderzoeksmethode worden gekozen. Behoor jij tot één van deze risicogroepen? Laat dit dan voor het onderzoek aan Privatescan weten.

Hoe gaat de coronaire CT Angiografie in zijn werk?

 

Voor het onderzoek wordt eerst de hartslag met een elektrocardiogram (ECG) gemeten. Als het hartritme in orde is, zal een infuus aangelegd worden voor toediening van contrastmiddel. Is de hartslag te hoog? Dan kan het zijn dat je een bètablokker krijgt. Deze bètablokker zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat (idealiter tussen 50-60 slagen per minuut). Hierdoor krijgt de CT scan de tijd om opnamen met de hoogst haalbare resolutie te maken tussen twee hartslagen in. Gedurende de hele scantijd wordt je hartritme gecontroleerd.

Een CT scan is een grote ring waardoor een ligbed schuift.  Liggend op je rug word je in en uit de ring geschoven. Daarbij is het belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen. Dit geeft de beste beeldkwaliteit. De armen leg je tijdens het onderzoek boven je hoofd neer.

Tijdens de CTA zal contrastmiddel via het infuus worden toegediend. Dit is jodiumhoudend contrastmiddel. Indien je allergisch bent voor jodium dien je dit vóór het onderzoek aan Privatescan te melden. Er zal tijdens de scan worden gevraagd om je adem enkele keren in te houden(ca. 10-12 seconden per keer). Er worden honderden beelden van je hart gemaakt. Deze beelden worden na afloop met een computer bewerkt en omgezet naar driedimensionale beelden. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na de scan zal het infuus worden verwijderd. De beelden worden vervolgens geanalyseerd door een radioloog. Aan de hand van een beeldpresentatie zal het resultaat aan je worden toegelicht. Uiteraard is er tijd voor het beantwoorden van vragen en zal de arts je zo nodig over vervolgstappen adviseren.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een CT Angiografie?

Voordelen:

 • Geen risico op perforatie van aderen. Er wordt geen hartkatheter ingebracht (non-invasief)
 • Snel, nauwkeurig, gedetailleerd en relatief goedkoop
 • CT is minder gevoelig voor beweging van de cliënt dan de MRI
 • Kan ook worden uitgevoerd als je metaal of elektronische implantaten in je lichaam hebt
 • Geschikt voor controle op blokkade en doorstroming stents en omleidingen (bypass)
 • Geen bijwerkingen van narcose
 • Geen ziekenhuisopname noodzakelijk

Nadelen:

 • Bij mensen met een afwijkende nier- of schildklierfunctie kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden 
 • Mensen met een jodiumallergie lopen geringe kans op allergische bijwerkingen
 • Indien nodig kan niet tegelijk worden behandeld (stent, dotteren) en is alsnog een hartkatheterisatie nodig
 • De geringe dosis röntgenstralen is ongeschikt voor zwangere vrouwen of een ongeboren vrucht

Wat is een Low-Dose procotol?

Het CT hartonderzoek wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde “Low Dose” protocol. Hierdoor wordt een zeer minimale dosis röntgenstraling toegepast. De gebruikte Multislice CT scanners zijn daarmee wereldwijd enig in zijn soort.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een onderzoek van de kransslagaderen van het hart (CT angiografie). In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een CT-scan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een CT scan van het hart en kransslagaderen terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Coronaire CT angiografie in Total Body Scan

Een coronaire CT angiografie maakt standaard géén deel uit van de Total Body Scan. Na medische acceptatie kan het als los onderzoek of aanvullend op een bodyscan worden geboekt.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

De Bodyscan is zeker een aanrader
Alle twijfel die ik vooraf had is weg en hebben plaats gemaakt voor optimisme over deze efficiënte aanpak.

Na veel over de Bodyscan te hebben gelezen en zowel voorstanders als tegenstanders te hebben gesproken, had ik besloten om een Bodyscan uit te laten voeren. Uiteindelijk bleef als nadeel alleen maar over dat het tijd en geld zou kosten. De bonus hiervan is dat je een mooi rapport krijgt over je gezondheid (weliswaar een momentopname maar toch). Het enige minpunt van de dag was dat de instructies tot de ingang van de kliniek niet goed overgekomen waren. Na een kleine speurtocht door het ziekenhuis vonden we de Privatescan kliniek.

KrijgsmanOnderzoeken: Bodyscan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.