074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

Coronaire CT Angiografie (Hart)

Een coronaire CT angiografie is een non-invasief onderzoek van het hart. Bedoeld om vernauwingen van kransslagaderen, aneurysma’s, kleppenstoornis en doorstroming van stents en omleidingen (bypass) te evalueren.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
20 min.

Persoonlijk contact?

CT scan Hart angiografie coronaire vaten

Een coronaire CT scan angiografie van het hart is een non invasief, 3D beeldvormende techniek om het hart en de hartkransslagaderen te onderzoeken. Dit betekent dat er bij een CT scan van de bloedvaten géén hartkatheter het lichaam ingebracht wordt en er geen risico op bijvoorbeeld perforatie van (slag)aderen bestaat.

Dure operatiekamers en assistenten zijn niet nodig. Daardoor is de CT angiografie minder ingrijpend en goedkoper. De nauwkeurigheid en resolutie zijn zeer hoog. Voor het stellen van een goede diagnose is  een non invasieve CT scan van de bloedvaten daardoor een uitstekend alternatief op een hartkatheter onderzoek . Een coronaire CT scan angiografie kan vaak al binnen 1-2 dagen worden uitgevoerd.

Wanneer een CT angiografie?

 • Bij hartklachten (angina pectoris)
 • Geschiedenis met hartfalen
 • Verdacht op hartfalen
 • Erfelijke risico hart en vaat ziekten
 • Benauwdheid en druk op de borst
 • Controle van stents en omleidingen

Wat zie je met een CT scan angiografie?

 • Soft en harde plaques (calcium)
 • Vernauwingen (stenose)
 • Aneurysma (verwijdingen)
 • Verstopte stents of omleidingen
 • Bloedproppen en tumoren
 • Beschadigde (slag)aderen en kleppen

Voor wie is een CT angiografie geschikt?

Wijst de uitslag van een inspanningstest op zuurstofgebrek van het hart? Of is er een hoge calciumscore gemeten met een CT? Heb je al stents of omleidingen en opnieuw hartklachten (angina pectoris)? Dan kan een coronaire CT angiografie uitsluitsel geven over je actuele hartconditie. Medische acceptatie vooraf vereist.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een coronaire angiografie?

CT scan angiografie hart afbeelding

CT scan angiografie hart

Verkalkte plaques in kransslagaderen en omleidingen kunnen nauwkeurig in beeld gebracht worden. De doorstroming van stents, de werking van de hartkleppen en de omvang van aneurysma’s kunnen worden beoordeeld. Plaque wat zich in de aderen heeft opgebouwd kan tot vernauwingen leiden. Deze kunnen voor een zuurstoftekort naar de hartspier zorgen en een hartinfarct veroorzaken. Vroegtijdige opsporing van plaques en vernauwingen (atherosclerose), voordat zich een hartinfarct heeft voorgedaan, kan levens redden. Na preventieve behandeling zelfs te voorkomen.

Wat zijn plaques?

Plaque bestaat uit verschillende stoffen zoals vet, cholesterol en calcium die in het bloed circuleren en een laagje achterlaten aan de binnenkant van de bloedvaten. Dit kan zich steeds verder ophopen waardoor de bloeddoorstroming verminderd of zelfs helemaal wordt geblokkeerd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een CT Angiografie?

Voordelen:

 • Geen risico op perforatie van aderen. Er wordt geen hartkatheter ingebracht (non-invasief)
 • Snel, nauwkeurig, gedetailleerd en relatief goedkoop
 • CT is minder gevoelig voor beweging van de cliënt dan de MRI
 • Kan ook worden uitgevoerd als je metaal of elektronische implantaten in je lichaam hebt
 • Geschikt voor controle op blokkade en doorstroming stents en omleidingen (bypass)
 • Geen bijwerkingen van narcose
 • Geen ziekenhuisopname noodzakelijk

Nadelen:

 • Bij mensen met een afwijkende nier- of schildklierfunctie kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden
 • Mensen met een jodiumallergie lopen geringe kans op allergische bijwerkingen
 • Indien nodig kan niet tegelijk worden behandeld (stent, dotteren) en is alsnog een hartkatheterisatie nodig
 • De geringe dosis röntgenstralen is ongeschikt voor zwangere vrouwen of een ongeboren vrucht

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

Coronaire CT angiografie in Total Body Scan

Een coronaire CT angiografie maakt standaard géén deel uit van de Total Body Scan. Na medische acceptatie kan het als los onderzoek of aanvullend op een bodyscan worden geboekt.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe gaat de coronaire CT Angiografie in zijn werk?

CT scan hart afbeelding

CT scan hart

Voor het onderzoek wordt eerst de hartslag met een elektrocardiogram (ECG) gemeten. Als het hartritme in orde is, zal een infuus aangelegd worden voor toediening van contrastmiddel. Is de hartslag te hoog? Dan kan het zijn dat je een bètablokker krijgt. Deze bètablokker zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat (idealiter tussen 50-60 slagen per minuut). Hierdoor krijgt de CT scan de tijd om opnamen met de hoogst haalbare resolutie te maken tussen twee hartslagen in. Gedurende de hele scantijd wordt je hartritme gecontroleerd.

Een CT scan is een grote ring waardoor een ligbed schuift. Liggend op je rug word je in en uit de ring geschoven. Daarbij is het belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen. Dit geeft de beste beeldkwaliteit. De armen leg je tijdens het onderzoek boven je hoofd neer.

Tijdens de CTA zal contrastmiddel via het infuus worden toegediend. Dit is jodiumhoudend contrastmiddel. Indien je allergisch bent voor jodium dien je dit vóór het onderzoek aan Privatescan te melden. Er zal tijdens de scan worden gevraagd om je adem enkele keren in te houden(ca. 10-12 seconden per keer). Er worden honderden beelden van je hart gemaakt. Deze beelden worden na afloop met een computer bewerkt en omgezet naar driedimensionale beelden. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na de scan zal het infuus worden verwijderd. De beelden worden vervolgens geanalyseerd door een radioloog. Aan de hand van een beeldpresentatie zal het resultaat aan je worden toegelicht. Uiteraard is er tijd voor het beantwoorden van vragen en zal de arts je zo nodig over vervolgstappen adviseren.

Jodiumhoudend contrastmiddel

Tijdens de coronaire CT angiografie (CTA) krijg je een via een infuus in je bloedbaan jodiumhoudend contrastmiddel toegediend. Deze vloeistof houdt de röntgenstralen tegen waardoor het hart, de kransslagaders, hartkamers en hartkleppen op de CT scan zichtbaar worden.

Bij bepaalde groepen patiënten kan jodiumhoudend contrastmiddel tot een allergische reactie leiden. Een afwijkende nier- en/of schildklierfunctie kan schadelijk zijn voor deze organen. Voor het onderzoek dienen eerst de nierfunctie en schildklierfunctie bepaald te zijn. Een arts kan dan bepalen of je tot een risicogroep behoort. In dat geval kan voor een alternatieve onderzoeksmethode worden gekozen. Behoor jij tot één van deze risicogroepen? Laat dit dan voor het onderzoek aan Privatescan weten.

Wat is een Low-Dose procotol?

Het CT hartonderzoek wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde “Low Dose” protocol. Hierdoor wordt een zeer minimale dosis röntgenstraling toegepast. De gebruikte Multislice CT scanners zijn daarmee wereldwijd enig in zijn soort.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.