MRI scan hoofd en hersenen

Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact met arts

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI-scan hoofd en hersenen

Hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die heel vaak voorkomen. Vaak veroorzaakt door stress of inspanning. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om MRI-scan hoofd en hersenen te laten maken. (Ernstige) ziekten en aandoeningen in het hoofd, de hersenen en bloedvaten kunnen met een MRI-scan hoofd en hersenen zichtbaar worden gemaakt. De mogelijkheden en het succes van een behandeling worden groter als aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden.

Bij welke Symptomen een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen?

 • (Cluster) hoofdpijn, migraine
 • Duizeligheid
 • Spraakstoornis
 • Bewegingsstoornis
 • Geheugenverlies
 • Drukgevoel in het hoofd
 • Vermindering gehoor, zicht of reuk

Wat zie je met de MRI-scan Hoofd en hersenen?

 • Herseninfarct en hersenbloeding
 • Hersentumoren en ontstekingen
 • Hersenletsel na trauma
 • Bloedvaten (stenose, aneurysma)
 • Neurologische aandoeningen (bijv. MS of Parkinson)
 • Afwijkingen keel- en neusholtes

Wanneer een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen?

Heb je vaak hoofdpijn of migraine? Is er sprake is van erfelijke afwijkingen in de familie? Of heb je andere neurologische klachten? Dan kan een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen uitkomst bieden. En afspraak kan binnen 2 werkdagen plaatsvinden.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over de MRI-scan hoofd / schedel en hersenen

MRI hersenscan gericht en/of preventief

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit vitale functies worden aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk, smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt. Aandoeningen in de hersenen of de bloedvaten in het hoofd kunnen deze functies nadelig beïnvloeden. In een vroeg stadium opgespoorde hersentumoren kunnen beter en succesvoller worden behandeld. Ook vaatvernauwingen of aneurysma’s kunnen in beeld gebracht worden. Soms nog voor ze tot een herseninfarct of beroerte leiden. Degeneratieve en neurologische hersenaandoeningen zoals Alzheimer, MS en Parkinson kunnen eveneens worden gezien op een hersenscan.

Bij chronische klachten en symptomen

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die erg veel voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5% van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Heb jij last van chronische klachten in het hoofd? Dan kan een MRI-scan hoofd en hersenen verstandig zijn. Met een MRI scan kun je zo nagaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd bij jou regelmatig (chronisch) voor? Maak dan een MRI-scan hoofd en hersenen om de oorzaak te achterhalen.

Preventief hoofd en hersenonderzoek

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of hersenaandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de conditie van je hersenen en bloedvaten in het hoofd te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Hoe werkt een MRI scan hoofd en hersenen?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI maakt gebruik van een sterke magneet en radiogolven waarmee signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in 3D beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en hersenen in meerdere richtingen waardoor bijvoorbeeld hersentumoren en ontstekingen kunnen worden opgespoord. Ook vernauwingen en aneurysma’s van de bloedvaten in het hoofd worden in beeld gebracht. Een MRI-scan hoofd en hersenen duurt ongeveer 15 minuten. Na afloop van de hersenscan zal de radioloog de beelden bestuderen en persoonlijk met je bespreken zodat je nog dezelfde dag weet wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding hersenscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waar extra op gelet moet worden. Voor de MRI-scan van van het hoofd zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de hersenscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de hoofdscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van het hoofd duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

Bij specifieke vraagstellingen of wanneer er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden besloten om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door in deze situaties contrastvloeistof toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend waardoor het zich razendsnel verspreidt in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in het hoofd zijn dan goed van elkaar te onderscheiden en te herkennen. De radioloog kan daardoor het onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren in het hoofd. MRI contrastvloeistof is in de regel onschadelijk voor de gezondheid en goed te verdragen. Het bevat geen jodium.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel, direct in de bloedbaan, toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen. In de reguliere zorg in Nederland moet je soms weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt je ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en kent geen wachtlijsten. Je kunt al binnen 2 dagen voor een MRI hersenscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens een doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de MRI-scan hoofd en hersenen zal de arts je uitnodigen om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI-scan hoofd en hersenen in Total Bodyscan

Een MRI-scan hoofd en hersenen is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Bodyscan onderzoeken. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Nu kan de fysio eindelijk mijn knie goed behandelen
Ben blij dat ik dit heb laten doen, nu weet ik tenminste wat er aan de hand is met mijn knie.

Na een voetbalwedstrijd, waarbij ik verkeerd op mijn been terecht kwam, had ik last van mijn linkerknie. Door mijn huisarts werd ik naar het ziekenhuis verwezen voor een röntgenfoto. Helaas kwam hier niks uit. Maar de klachten bleven aanhouden en de huisarts vond het niet nodig om verder te kijken. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan en via internet bij Privatescan terecht gekomen. De afspraak voor een MRI van de knie was snel gemaakt en ik kon ook al binnen 2 dagen terecht. Ben erg blij dat ik dit heb laten doen, want nu weet ik tenminste wat er aan de hand is. Met deze MRI kan nu ook de fysio mijn knie goed behandelen. Het is erg fijn dat er, vanwege de Duitse taal, een tolk aanwezig is, die je de hele tijd goed begeleidt. Ook de artsen gaven een duidelijke uitleg en ik had tijd genoeg om vragen te stellen. Alles is goed verlopen.

HansOnderzoeken: MRI scan knie

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.