074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI-scan hoofd en hersenen

Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan!
Tijdsduur
15-30 min.

Persoonlijk contact?

Vind de oorzaak van klachten met een MRI-scan hoofd en hersenen

Hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die heel vaak voorkomen. Vaak veroorzaakt door stress of inspanning. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om MRI-scan hoofd en hersenen te laten maken. (Ernstige) ziekten en aandoeningen in het hoofd, de hersenen en bloedvaten kunnen met een MRI-scan hoofd en hersenen zichtbaar worden gemaakt. De mogelijkheden en het succes van een behandeling worden groter als aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden.

Bij welke symptomen een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen?

 • (Cluster) hoofdpijn, migraine
 • Duizeligheid
 • Spraakstoornis
 • Bewegingsstoornis
 • Geheugenverlies
 • Drukgevoel in het hoofd
 • Vermindering gehoor, zicht of reuk

Wat zie je met de MRI-scan Hoofd en hersenen?

 • Herseninfarct en hersenbloeding
 • Hersentumoren en ontstekingen
 • Hersenletsel na trauma
 • Bloedvaten (stenose, aneurysma)
 • Neurologische aandoeningen (bijv. MS of Parkinson)
 • Afwijkingen keel- en neusholtes

Wanneer een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen?

Heb je vaak hoofdpijn of migraine? Is er sprake is van erfelijke afwijkingen in de familie? Of heb je andere neurologische klachten? Dan kan een MRI-scan hoofd / schedel en hersenen uitkomst bieden. En afspraak kan binnen 2 werkdagen plaatsvinden.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van het hoofd?

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit vitale functies worden aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk, smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt. Aandoeningen in de hersenen of de bloedvaten in het hoofd kunnen deze functies nadelig beïnvloeden. In een vroeg stadium opgespoorde hersentumoren kunnen beter en succesvoller worden behandeld. Ook vaatvernauwingen of aneurysma’s kunnen in beeld gebracht worden. Soms nog voor ze tot een herseninfarct of beroerte leiden. Degeneratieve en neurologische hersenaandoeningen zoals Alzheimer, MS en Parkinson kunnen eveneens worden gezien op een hersenscan.

Preventief hoofd en hersenonderzoek

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of hersenaandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de conditie van je hersenen en bloedvaten in het hoofd te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Een MRI-scan bij chronische klachten en symptomen?

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die erg veel voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5% van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Heb jij last van chronische klachten in het hoofd? Dan kan een MRI-scan hoofd en hersenen verstandig zijn. Met een MRI scan kun je zo nagaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd bij jou regelmatig (chronisch) voor? Maak dan een MRI-scan hoofd en hersenen om de oorzaak te achterhalen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Beelden van MRI scan hoofd en hersenen Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI-scan hoofd en hersenen in Total Bodyscan

Een MRI-scan hoofd en hersenen is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Bodyscan onderzoeken. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan hoofd en hersenen?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI maakt gebruik van een sterke magneet en radiogolven waarmee signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in 3D beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en hersenen in meerdere richtingen waardoor bijvoorbeeld hersentumoren en ontstekingen kunnen worden opgespoord. Ook vernauwingen en aneurysma’s van de bloedvaten in het hoofd worden in beeld gebracht. Een MRI-scan hoofd en hersenen duurt ongeveer 15 minuten. Na afloop van de hersenscan zal de radioloog de beelden bestuderen en persoonlijk met je bespreken zodat je nog dezelfde dag weet wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding hersenscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waar extra op gelet moet worden. Voor de MRI-scan van van het hoofd zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de hersenscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in.

Duur van de hoofdscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van het hoofd duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan?

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij patiënten die claustrofobisch zijn kan de radioloog een intraveneus rustgevend middel toedienen. Dit werkt nagenoeg direct na toediening. Je wordt wat slaperig en onverschillig en je spieren zullen wat verslappen. De angstgevoelens worden hierdoor onderdrukt, waardoor patiënten met claustrofobie op ontspannen wijze de MRI scan kunnen ondergaan. Daarnaast maakt Privatescan gebruik van de modernste MRI apparatuur, welke beschikt over de ruimst verkrijgbare tunnel verkrijgbaar in de markt.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.