MRI-scan hoofd en hersenen

Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van (chronische) klachten. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact met arts

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

Vind de oorzaak van klachten met een MRI-scan hoofd en hersenen

Hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die heel vaak voorkomen. Bij aanhoudende, chronische klachten van het hoofd en de hersenen is het verstandig om met een MRI-scan hoofd en hersenen de oorzaak te achterhalen. De mogelijkheden en het succes van een behandeling worden groter als de oorzaak van klachten in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Wanneer een MRI-scan hoofd?

Bij één van de volgende (chronische) klachten is een hersenscan raadzaam:

 • (Cluster) hoofdpijn, migraine
 • Duizeligheid
 • Spraakstoornis
 • Bewegingsstoornis
 • Geheugenverlies
 • Drukgevoel in het hoofd
 • Vermindering gehoor, zicht of reuk

Wat zie je met een hersenscan?

Hoofd, hersenen en bloedvaten worden onderzocht op:

 • Herseninfarct en hersenbloeding
 • Hersentumoren en ontstekingen
 • Hersenletsel na trauma
 • Bloedvaten (stenose, aneurysma)
 • Neurologische aandoeningen (bijv. MS of Parkinson)
 • Afwijkingen keel- en neusholtes

Waarom een MRI van Privatescan?

Wij beloven een hersenscan, snel en met een duidelijke uitslag

 • Vrijblijvend telefonisch consult
 • Ook zonder verwijzing onderzoek
 • Onderzoek binnen 1-3 dagen
 • Persoonlijk contact met arts
 • Dezelfde dag uitslag van de MRI scan
 • Gegarandeerd de laagste prijs
 • Scan met nieuwste generatie MRI

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over de MRI-scan hoofd / schedel en hersenen

MRI hersenscan gericht en/of preventief

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit vitale functies worden aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk, smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt. Aandoeningen in de hersenen of de bloedvaten in het hoofd kunnen deze functies nadelig beïnvloeden. In een vroeg stadium opgespoorde hersentumoren kunnen beter en succesvoller worden behandeld. Ook vaatvernauwingen of aneurysma’s kunnen in beeld gebracht worden. Soms nog voor ze tot een herseninfarct of beroerte leiden. Degeneratieve en neurologische hersenaandoeningen zoals Alzheimer, MS en Parkinson kunnen eveneens worden gezien op een hersenscan.

Bij chronische klachten en symptomen

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die erg veel voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5% van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Heb jij last van chronische klachten in het hoofd? Dan kan een MRI-scan hoofd en hersenen verstandig zijn. Met een MRI scan kun je zo nagaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd bij jou regelmatig (chronisch) voor? Maak dan een MRI-scan hoofd en hersenen om de oorzaak te achterhalen.

Preventief hoofd en hersenonderzoek

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of hersenaandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de conditie van je hersenen en bloedvaten in het hoofd te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Hoe werkt een MRI scan hoofd en hersenen?

De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en hersenen in meerdere richtingen en vervolgens vertaald naar een 3-D van je hoofd en hersenen. Hersentumoren, ontstekingen en bijvoorbeeld veranderingen van de bloedvaten in de hersenen kunnen hierdoor worden opgespoord. Na afloop van de hersenscan zal de radioloog de beelden bestuderen en persoonlijk met je bespreken zodat je nog dezelfde dag weet wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding hersenscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waar extra op gelet moet worden. Voor de MRI-scan van van het hoofd zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de hersenscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

Duur van de hoofdscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van het hoofd duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Bij Privatescan kun je voor een hersenscan snel terecht en nemen artsen de tijd en aandacht voor jou. Na afloop van hoofd en hersenscan zal de arts je uitnodigen om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

De gemaakte beelden krijg je mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd en krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI-scan hoofd en hersenen in Total Bodyscan

Een MRI-scan hoofd en hersenen is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Bodyscan onderzoeken. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.