MRI scan van hoofd en hersenen

MRI scan van hoofd en hersenen voor (preventief) medisch onderzoek naar tumoren, ontstekingen, vernauwingen, aneurysma, herseninfarct, neurologische ziekten als MS en gevolgen van een trauma. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan hoofd en hersenen

Hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die het meest voorkomen. Vaak veroorzaakt door stress of inspanning. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om hier onderzoek naar te laten doen met een MRI scan. (Ernstige) ziekten en aandoeningen in het hoofd, de hersenen en bloedvaten kunnen met een MRI scan hoofd en hersenen zichtbaar worden gemaakt. Om de mogelijkheden en het succes van een behandeling te vergroten is het essentieel deze oorzaken zo vroeg mogelijk op te sporen. Meer over de MRI scan hoofd en hersenen >>.

Symptomen en klachten

 • (Cluster) hoofdpijn, migraine
 • Duizeligheid
 • Spraakstoornis
 • Bewegingsstoornis
 • Geheugenverlies
 • Drukgevoel in het hoofd
 • Vermindering gehoor, zicht of reuk

Wat zie je met de MRI?

 • Herseninfarct en hersenbloeding
 • Hersentumoren en ontstekingen
 • Hersenletsel na trauma
 • Bloedvaten (stenose, aneurysma)
 • Neurologische aandoeningen (bijv. MS of Parkinson)
 • Afwijkingen keel- en neusholtes

Wat is het?

Wanneer je last hebt van terugkerende hoofdpijnen of wanneer er sprake is van erfelijke afwijkingen in de familie, kan een MRI scan van het hoofd / schedel en hersenen uitkomst bieden. Bij deze scan kan gebruik worden gemaakt van contrastvloeistof.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan hoofd en hersenen

MRI hersenscan gericht en/of preventief

De hersenen kunnen het best worden vergeleken met een schakelkast van waaruit alles wordt geregeld en aangestuurd. Zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, zicht, reuk, smaak en ons bewegingsapparaat worden in de hersenen verwerkt en aangestuurd. Ziekten en aandoeningen aan de hersenen of de bloedvaten in het hoofd kunnen deze (vitale) functies nadelig beïnvloeden. In een vroeg stadium opgespoorde hersentumoren kunnen beter en succesvoller worden behandeld. Ook vaatvernauwingen of aneurysma’s kunnen in beeld gebracht worden. Soms nog voor ze tot hersenbloedingen of infarcten leiden. Degeneratieve en neurologische hersenaandoeningen zoals Alzheimer, MS en Parkinson kunnen eveneens worden gezien op een hersenscan.

Bij chronische klachten en symptomen

Hoofdpijn en migraine zijn gezondheidsklachten die het vaakst voorkomen. Ieder mens heeft wel eens hoofdpijn of migraine. 5% van de bevolking zelfs dagelijks. Vaak als gevolg van stress of inspanning. Bij langdurig aanhoudende klachten is het verstandig om met een MRI scan na te gaan of deze niet worden veroorzaakt door een ziekte of (levensbedreigende) aandoening. Komen de klachten van het hoofd bij jou regelmatig (chronisch) of langdurig voor? Maak dan een MRI scan van het hoofd en de hersenen om de oorzaak van je klachten te achterhalen.

Preventief hoofd en hersenonderzoek

Heb jij er in de afgelopen jaren een ongezonde leefstijl op nagehouden? Hebben stress, roken, drankgebruik, onvoldoende beweging en/of ongezonde voeding daarbij een rol gespeeld? Of is er sprake van erfelijke aanleg voor een te hoge bloeddruk of hersenaandoening? Ook dan is een MRI scan bij uitstek geschikt om de conditie van je hersenen en bloedvaten in het hoofd te onderzoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om aandoeningen te vinden nog voordat ze klachten en symptomen veroorzaken.

Hoe werkt een MRI scan hoofd en hersenen?

 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen, die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Naast de hersenen en de bloedvaten, kunnen hersentumoren, ontstekingen, vernauwingen en aneurysma’s in het hoofd in beeld worden gebracht. De scan duurt ongeveer 15 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je hoofd wordt geplaatst. Direct na afloop van de hersenscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het hoofd en de hersenen aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding hersenscan

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van van het hoofd zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de hersenscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de hoofdscan en verblijf in kliniek

De MRI scan van het hoofd duurt tussen de 15 en 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

 

In de regel wordt er tijdens een MRI hersenscan geen contrastvloeistof gebruikt. Alleen bij specifieke vraagstellingen of wanneer er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan er worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door in deze situaties contrastvloeistof toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in het hoofd zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor het onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren in het hoofd. MRI contrastvloeistof is in de regel onschadelijk voor de gezondheid en goed te verdragen. Het bevat geen jodium, waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met een ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel, direct in de bloedbaan, toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 6 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van het hoofd en de hersenen. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI hersenscan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens een doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de hersenscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna word je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van hoofd en hersenen standaard in Total Body Scan

De MRI scan van het hoofd is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Body Scan onderzoeken. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Waarom een Bodyscan?

i

Direct de uitslag

Alle onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. De uitslagen ontvang je direct na afloop van het onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van preventief medisch onderzoek.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Controle van mijn gezondheid
Gewone gezondheidszorg in Nederland voorziet helaas niet in een Total Bodyscan.

Ik ga binnenkort in het buitenland werken, dus vind het belangrijk dat ik zeker weet dat er niet iets belangrijks mis is. “Gewone” gezondheidszorg in Nederland voorziet helaas niet in een Total Bodyscan. Ik heb een aantal vage klachten en ook wel wat zorgen, maar nu wordt alles in 1 dag duidelijk. Onderzoeken van mijn Total Bodyscan gingen snel, maar voor mijn gevoel werd er wel de tijd voor genomen. Je had alleen geen lange wachttijden, wat wel erg prettig was.

Dhr. PietersOnderzoeken: Bodyscan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.