MRI-scan knie

MRI scan van de knie voor onderzoek naar chronische knieklachten en knieproblemen als gevolg van een trauma. Kraakbeen, kruisbanden, de meniscus, spieren en het kniegewricht worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan van de knie

Heb jij last van chronische pijn aan de knie en wordt je ernstig beperkt in het dagelijks functioneren? Of heb je knieklachten als gevolg van een (sport)ongeval of trauma? Een MRI scan van de knie is een non-invasieve manier om inzicht te krijgen in te krijgen over de oorzaak van je klachten.  Met een kniescan kunnen banden, pezen, kraakbeen, meniscus, bot en vochtophopingen in beeld worden gebracht. De MRI scan van de knie kan helpen de oorzaak van je klachten te achterhalen zodat een gerichte therapie kan worden gestart.

Symptomen en klachten

 • Slotklachten
 • Stijfheid van de knie
 • Vocht in de knie
 • Zwellingen
 • Instabiliteit bij lopen
 • Bewegingsbeperkingen
 • Pijn na ongeval / trauma

Wat zie je met de MRI?

 • Slijtage en artrose
 • Beschadigd kraakbeen
 • Gescheurde kruisbanden
 • Beschadigde meniscus
 • Breuken en spierscheuring
 • Ontstekingen en tumoren
 • Ontsteking door reuma

Wanneer een MRI knie?

Bij chronische knieklachten of klachten als gevolg van een (sport)ongeval. De MRI geeft het beste beeld voor onderzoek naar banden, pezen, spieren en kraakbeen.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan van het kniegewricht

Waarom een MRI kniescan?

Kleine beschadigingen in de knie kunnen voor veel ongemak en (chronische) pijn in de knie zorgen. Om knieklachten effectief te kunnen behandelen is het stellen van de juiste diagnose erg belangrijk. De MRI van de knie is een techniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van je knie gemaakt worden. Banden, pezen, kraakbeen, de meniscus, het gewricht, knie artrose, ontstekingen als gevolg van bijvoorbeeld reuma en breuken kunnen in detail bekeken en beoordeeld worden. De arts krijgt zonder dat er een kijkoperatie nodig is een goed beeld van het knieletsel en kan daardoor een gerichte therapie adviseren of starten.

Bij chronische pijn in de knie

Chronische pijn bij ouderen wordt doorgaans veroorzaakt door slijtage als gevolg van ouderdom of een intensieve en zware belasting van het kniegewricht in voorgaande jaren. Het kraakbeen en de meniscus zijn vaak de eerste structuren die als gevolg van slijtage (knie artrose) te lijden hebben. Simpele bewegingen zoals hurken kunnen dan al een scheurtje veroorzaken in de meniscus of verergeren de pijn. Voor een goede en gerichte behandeling is een juiste diagnose nodig. De MRI scan bekijkt het complete kniegewricht. Zo weet je snel waar je aan toe bent en welke vervolgstappen je kunt ondernemen.

Knieletsel door een trauma

Knieletsel kan ook veroorzaakt worden door een trauma. Zo kan een verdraaiing van de knie tijdens het sporten een scheur in de meniscus of een gescheurde kruisband veroorzaken. Ook (verkeers)ongevallen zijn vaak debet aan knieletsel en fracturen. Vertrouw je het niet en wil je graag uitsluitsel over je knieletsel? Dan is een MRI scan van de knie bij uitstek geschikt om een snelle en duidelijke diagnose te kunnen stellen.

Hoe werkt een MRI scan de knie?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Het hele kniegwricht inclusief de weke delen zoals banden, spieren, kraakbeen en de meniscus komen in beeld. De scan duurt ongeveer 15 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je knie is gelegd. Direct na afloop van de kniescan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het kniegewricht aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding MRI scan van de knie

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de knie zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de kniescan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de kniescan en verblijf in kliniek

Een MRI scan van de knie duurt tussen ongeveer 15 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI kniescan geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de knie zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook geschikt voor mensen met een fobie voor voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatenscan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatenscan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van het kniegewricht. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een MRI kniescan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de kniescan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI scan knie In de bodyscan

Standaard maakt een MRI scan van de knie géén deel uit van de Bodyscan programma’s. Wel kun je de kniescan als aanvulling op een Bodyscan boeken. Wil je meer inzicht in je gezondheid en weten waardoor je knieklachten worden veroorzaakt? Kies dan een Bodyscan een aanvullend een MRI van de knie.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Privatescan heeft mij duidelijkheid gegeven over mijn klachten
De MRI leek mij een beetje eng en hiervoor kreeg ik een rustgevend middel. Wat een uitkomst!

Mijn zoon wilde dat ik een onderzoek onderging, vanwege mijn klachten. Ik was nooit echt bereid om een arts op te zoeken voor deze klachten, ze gaan vanzelf wel over dacht ik. Maar nu had ik al wel langere tijd last van hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Mijn zoon maakte zich toch wel zorgen en om uit te sluiten of het niks ernstigs was, heb ik een MRI scan van het hoofd laten maken. Ik vond het erg spannend, de MRI tunnel leek mij een beetje eng. Privatescan bood mij hiervoor een roesje aan. Ik vond dat rustgevende middel erg prettig en kreeg weinig meer van de MRI mee. Ik ben blij dat mij dit aangeboden is, wat een uitkomst! De uitslag werd ook direct na de scan verteld. Gelukkig viel het allemaal mee, geen tumor gevonden, maar wel het advies om naar een neuroloog te gaan. Hiermee ben ik al zeker geholpen en heeft mijn zoon minder zorgen. Goede begeleiding, makkelijk dat ze overal mee naartoe gaat en kan vertalen.

Mevr. GeesinkOnderzoeken: MRI scan hoofd

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.