074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan van de pols

MRI scan van de pols en hand wegens chronische klachten. Onderzoek naar: Botbreuken, peesletsel en zenuwletsel tot en met artrose en reuma in de pols en hand. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
15 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan van de pols en hand – vind de oorzaak van polsklachten

De meeste klachten aan de pols worden veroorzaakt door een kwetsuur aan banden, pezen en spieren of door botbreuken. Handen en polsen zijn nu eenmaal waar je op valt of mee afweert. In veel gevallen wordt via tast en blik diagnostiek een goed beeld verkregen en wordt vervolgens een fysiotherapeutische of orthopedische behandeling ingezet. In die gevallen waarbij er ook beeldvormende diagnostiek nodig is, biedt de MRI uitkomst.

Symptomen en klachten

  • Chronische pijn klachten
  • Klachten als gevolg van trauma
  • Zwellingen
  • Bewegingsbeperking
  • Chronische ontsteking

Wat zie je met de MRI?

  • Gewricht en kraakbeen
  • Banden, spieren en pezen
  • Zenuwen
  • Slijtage en artrose
  • Breuken en ontstekingen

Wanneer een pols scan?

Een MRI scan van de pols en hand is raadzaam om de oorzaken en gevolgen van (chronische) pijn, schade door een trauma, slijtage en reumatische klachten en breuken in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI scan van de pols en hand

Klachten aan de pols en de hand kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak een gevolg van een val. Bij een val gebruik je automatisch je handen en polsen om de val te breken of op te vangen. Voor een gerichte behandeling en spoedig herstel kan het maken van een MRI scan van de pols en hand nodig zijn.

Scheuren in banden of pezen, breuken van de pols of in de hand zijn de meest voorkomende letsels. Ontstekingen als gevolg van slijtage of reuma zijn meestal een gevolg zijn het verouderingsproces en/of overbelasting. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken. Het gevolg is dat je chronische pijnklachten hebt, vooral bij het bewegen.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de pols en hand vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI scan pols en hand in Total Body Scan

In de Total Bodyscan pakketten word standaard géén onderzoek gedaan naar gewrichten. Wel is het mogelijk om een MRI scan van de heup toe te voegen aan een Total Bodyscan. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de pols en hand?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De pols en hand inclusief de weke delen zoals banden, spieren, en kraakbeen komen in beeld. De scan duurt ongeveer 15 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je hand en pols is gelegd. Direct na afloop van de polsscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het kniegewricht aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding scan van pols en hand

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de pols en hand zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de polsscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Duur van de scan van pols en hand en verblijf in kliniek

Een MRI scan van de pols en hand duurt tussen ongeveer 15 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

  • Pacemaker
  • Mechanische hartkleppen en stents
  • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
  • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
  • Inwendige insulinepomp etc.
  • Vaatclipjes in het hoofd
  • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is MRI schadelijk?

Privatescan krijgt vaak de vraag: Is een MRI schadelijk? Het antwoord hierop is: Nee. Een MRI scan werkt met magnetische velden en radiogolven die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan?

Kan ik bij claustrofobie een MRI scan ondergaan? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij patiënten die claustrofobisch zijn kan de radioloog een intraveneus rustgevend middel toedienen. Dit werkt nagenoeg direct na toediening. Je wordt wat slaperig en onverschillig en je spieren zullen wat verslappen. De angstgevoelens worden hierdoor onderdrukt, waardoor patiënten met claustrofobie op ontspannen wijze de MRI scan kunnen ondergaan. Daarnaast maakt Privatescan gebruik van de modernste MRI apparatuur, welke beschikt over de ruimst verkrijgbare tunnel verkrijgbaar in de markt.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan? Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI scan kunnen worden uitgevoerd. Ook als de stent recent is geplaatst of van gewoon metaal is, kan een MRI-scan niet worden uitgevoerd. Heb je geen stentpas of weet je niet uit welk materiaal de stent is gemaakt? Vraag dan een operatieverslag op waarin deze informatie vermeld staat voor je een MRI scan ondergaat.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.