MRI scan van de pols

MRI scan van de pols en hand wegens chronische klachten. Onderzoek naar: Botbreuken, peesletsel en zenuwletsel tot en met artrose en reuma in de pols en hand. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Klachten en aandoeningen

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of Bel: 074 – 255 26 80

MRI scan van de pols en hand

De meeste klachten aan de pols worden veroorzaakt door een kwetsuur aan banden, pezen en spieren of door botbreuken. Handen en polsen zijn nu eenmaal waar je op valt of mee afweert. In veel gevallen wordt via tast en blik diagnostiek een goed beeld verkregen en wordt vervolgens een fysiotherapeutische of orthopedische behandeling ingezet. In die gevallen waarbij er ook beeldvormende diagnostiek nodig is, biedt de MRI uitkomst.

Symptomen en klachten

 • Chronische pijn klachten
 • Klachten als gevolg van trauma
 • Zwellingen
 • Bewegingsbeperking
 • Chronische ontsteking

Wat zie je met de MRI?

 • Gewricht en kraakbeen
 • Banden, spieren en pezen
 • Zenuwen
 • Slijtage en artrose
 • Breuken en ontstekingen

Wanneer een pols scan?

Een MRI scan van de pols en hand is raadzaam om de oorzaken en gevolgen van (chronische) pijn, schade door een trauma, slijtage en reumatische klachten en breuken in beeld te brengen. In de meeste gevallen wordt voor deze scan geen contrastvloeistof toegediend.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan van de pols

Klachten aan pols en hand

Klachten aan de pols en de hand verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak een gevolg van een val. Bij een val gebruik je automatisch je handen en polsen om de val te breken of op te vangen. Voor een gerichte behandeling en spoedig herstel kan het maken van een MRI scan van de pols en hand nodig zijn.

Scheuren in banden of pezen, breuken van de pols of in de hand zijn de meest voorkomende letsels. Ontstekingen als gevolg van slijtage of reuma zijn meestal een gevolg zijn het verouderingsproces en/of overbelasting. De kwaliteit van het kraakbeen slijt en het lichaam is niet meer in staat om nieuw kraakbeen aan te maken. Het gevolg is dat je chronische pijnklachten hebt, vooral bij het bewegen.

Om na te kunnen gaan waar jouw klachten aan de pols en hand vandaan komen, is het verstandig om een MRI scan uit te voeren. Dit kan al binnen een paar dagen via Privatescan ingepland worden.

Hoe werkt een MRI scan van de pols en hand?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. De pols en hand inclusief de weke delen zoals banden, spieren, en kraakbeen komen in beeld. De scan duurt ongeveer 15 minuten. Je ligt daarbij op de rug in de scanner waarbij er een spoel om je hand en pols is gelegd. Direct na afloop van de polsscan zal de radioloog de beelden bestuderen. Aan de hand van een beeldpresentatie laat de radioloog het kniegewricht aan je zien. Zo weet je nog dezelfde dag wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding scan van pols en hand

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waarop extra gelet moet worden. Voor de MRI scan van de pols en hand zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens de polsscan mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich magnetische metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de scan van pols en hand en verblijf in kliniek

Een MRI scan van de pols en hand duurt tussen ongeveer 15 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

In de regel wordt er tijdens een MRI van de pols en hand geen contrastvloeistof gebruikt. Bij specifieke vraagstellingen of als er tijdens het onderzoek onduidelijkheden te zien zijn, kan worden gekozen om contrastvloeistof toe te dienen. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de pols en hand zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

Contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Het middel kan dan mogelijk niet goed worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatescan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatescan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 6 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht. In de reguliere zorg in Nederland moet je soms weken wachten op een MRI-scan. Velen krijgen ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Je kunt al binnen 1-2 dagen voor een MRI van de pols en hand. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Bovendien krijg je direct na afloop de uitslag met aanbevelingen.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de polsscan heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI scan van de pols

De MRI scan van het hoofd is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek en maakt daarom standaard deel uit van de Total Body Scan onderzoeken. Met dit onderzoek kunnen vroegtijdig ernstige aandoeningen worden opgespoord. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Body Scan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Kennis en vaardigheid was goed tijdens Total Bodyscan
De resultaten van de Total Bodyscan werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Het telefonisch voorgesprek met Privatescan was erg goed. Er werd de tijd genomen en het verwachtingspatroon werd besproken. Ook de kennis en vaardigheid was geruststellend en goed. Op de onderzoeksdag had ik goede begeleiding in de kliniek. Dit was erg prettig. De faciliteiten zijn super en sluiten goed op elkaar aan, waardoor alles soepel verloopt. De Total Bodyscan onderzoeken gingen erg goed, het was persoonlijk, duidelijk en kundig. De uitleg was zeer goed en wordt in alle rust gedaan. De resultaten werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Mevr. v/d NoortOnderzoeken: Bodyscan, MRI scan

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.