CT scan Coloscopie (Virtueel darmonderzoek)

Virtueel 3-dimensionale scan van de dikke darm voor screening van poliepen, ontstekingen en darmkanker, zonder inbrengen van een endoscoop (camera) in de darm.

Meer over virtueel darmonderzoek

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

CT scan dikke darm (virtuele coloscopie)

De CT scan (virtuele coloscopie) is een techniek waarmee de dikke darm uitgebreid op allerlei afwijkingen kan worden onderzocht. Plakje voor plakje wordt de dikke darm driedimensionaal in beeld gebracht. Daarbij is het inbrengen van een endoscoop (camera) in de darm niet nodig. Het risico op darmperforatie is daardoor nihil. De CT scan coloscopie maakt gebruik van een geringe dosis röntgenstralen. 

De CT coloscopie is met name bedoeld en geschikt voor mensen vanaf een jaar of 60 die, bijvoorbeeld vanwege hartproblemen, niet vitaal genoeg zijn voor een roesje (lichte narcose). Ook voor mensen waarbij is gebleken dat een endoscoop niet ver genoeg in de darm komt, kan de CT coloscopie een goed alternatief zijn. Vanwege de röntgenstralen is voor een virtuele coloscopie van de dikke darm een medische acceptatie nodig. Benieuwd of jij voor dit onderzoek in aanmerking komt? Neem dan contact op met één van de onderzoekscoördinatoren van Privatescan.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een CT Coloscopie

Wat is een CT Coloscopie?

Een CT scan coloscopie is een non invasief (virtueel) onderzoek van de dikke darm. Een slang waaraan een camera is bevestigd (endoscoop) zal bij dit onderzoek niet gebruikt worden. Via een klein buisje in de anus wordt CO2-gas (koolstofdioxide) in de darm geblazen. Dit zorgt ervoor dat de darm zich mooi ontplooit waardoor de CT scan de gehele dikke darm goed in beeld kan brengen. De dikke darm wordt zodoende van buitenaf onderzocht op afwijkingen, zonder dat er een endoscoop hoeft te worden ingebracht of roesje nodig is.

De CT maakt driedimensionale opnames van de darmen waardoor het mogelijk is om extra in te zoomen en de dikke darm vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Moeilijke plekjes kunnen zodoende ook goed zichtbaar gemaakt worden. In tegenstelling tot een endoscopisch onderzoek kunnen tijdens een virtuele coloscopie geen biopten worden genomen of poliepen worden verwijderd. Zodra afwijkingen worden waargenomen zal vervolgens alsnog een endoscopisch darmonderzoek nodig kunnen zijn waarmee alsnog biopten kunnen worden genomen en poliepen direct verwijderd kunnen worden.

In de dagen voorafgaand aan het onderzoek dien je een vezelarm dieet te volgen. Daags voor het onderzoek zal begonnen moeten worden met laxeren. Dit om te voorkomen dat er geen beoordeling van delen van de dikke darm gemaakt kan worden door ontlastingsresten die zich nog op die plekken bevinden. Gedetailleerd instructies over de voorbereiding krijg je schriftelijk na het maken van de afspraak.

Wat zie je met een virtuele Coloscopie?

De arts kan de volgende afwijkingen tegenkomen:

 • Ontstekingen
 • Poliepen of tumoren
 • Divertikels (uitstulpingen van de dikke darm)
 • Een abnormaal lange of verwijde dikke darm

CT darmonderzoek preventief of wegens klachten?

Een CT darmonderzoek kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een virtueel darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar, vanwege de röntgenstraling die vrijkomt bij de CT.

Ook klachten kunnen aanleiding geven voor een darmonderzoek. Een virtueel darmonderzoek wordt meestal alleen preventief uitgevoerd, omdat er bij een vermoeden op een afwijking met een CT coloscopie niet gehandeld kan worden (verwijderen poliep, nemen van biopt). Doorgaans wordt er bij klachten of een vermoeden op een afwijking om die reden gekozen voor een endoscopie, waarmee wel direct kan worden gehandeld als dat nodig is. Een coloscopie is aan te bevelen bij de volgende klachten:

 • Een erfelijke of genetisch bepaald risico
 • Chronisch ontsteking van de darm
 • Bloed in de ontlasting

Voor- en nadelen van een CT Coloscopie

Voordelen:

 • Geen endoscoop. Het is daardoor prettiger en pijnloos
 • Geen roesje. Deelname aan het verkeer is direct na het onderzoek toegestaan
 • Kans op darmperforatie nihil

Nadelen:

 • Geen poliep verwijdering
 • Geen biopt afname
 • Geringe hoeveelheid röntgen

Wanneer er iets gezien wordt op de CT zal alsnog het advies zijn om een inwendig onderzoek te doen, zodat poliepen verwijderd kunnen worden en biopten genomen kunnen worden van de verdachte structuren.

Darmonderzoek met kooldioxide in plaats van lucht

Vaak wordt een virtueel darmonderzoek uitgevoerd met lucht. Dit is de meest gangbare methode, maar niet het meest prettige. Privatescan gebruikt CO₂ (koolstofdioxide) om de darm te ontplooien. Het voordeel van koolstofdioxide ten opzichte van lucht is dat de naweeën minder zijn. Je hebt dus minder last van gasvorming en buikpijn of buikkrampen na het onderzoek.

Virtuele Coloscopie met of zonder roesje?

Bij een endoscopie gebruiken de artsen van Privatescan een roesje, waardoor je niets meekrijgt van het onderzoek. Bij een virtuele CT scan coloscopie is geen roesje nodig. Het onderzoek is dan ook pijnloos, waardoor je na het onderzoek direct weer een voertuig mag besturen. CO2 zorgt er bovendien voor dat je minder lang last hebt van gasvorming en buikkrampen na het onderzoek. 

CT Coloscopie niet in Total Body Scan

Ben jij minimaal 50 jaar en wil je meer weten over je darmen, zonder dat er gebruik gemaakt moet worden van een endoscoop? In dat geval kan een CT Coloscopie wellicht aan je Bodyscan worden toegevoegd. Vraag de adviseur naar de mogelijkheden.

Waarom een Bodyscan?

i

Direct de uitslag

Alle onderzoek worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. De uitslagen ontvang je direct na afloop van het onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Marktautoriteit

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot de autoriteit voor preventief medisch onderzoek in binnen- en buitenland.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Kennis en vaardigheid was goed tijdens Total Bodyscan
De resultaten van de Total Bodyscan werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Het telefonisch voorgesprek met Privatescan was erg goed. Er werd de tijd genomen en het verwachtingspatroon werd besproken. Ook de kennis en vaardigheid was geruststellend en goed. De begeleiding in de kliniek is prettig en goed. De faciliteiten zijn super en sluiten goed op elkaar aan, waardoor alles soepel verloopt. De Total Bodyscan onderzoeken gingen erg goed, het was persoonlijk, duidelijk en kundig. De uitleg was zeer goed en wordt in alle rust gedaan. De resultaten werden duidelijk uitgelegd en grondig besproken. Al met al een goed gevoel.

Mevr. v/d NoortOnderzoeken: Bodyscan

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.