CT scan Coloscopie (Virtueel darmonderzoek)

Een virtueel darmonderzoek is een 3-dimensionale scan van de dikke darm. Zonder inbrengen van een endoscoop (camera) een screening van poliepen, ontstekingen en darmkanker.

Meer over virtueel darmonderzoek

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

CT scan coloscopie (virtueel darmonderzoek)

De CT scan coloscopie is een techniek waarmee de dikke darm uitgebreid op allerlei afwijkingen kan worden onderzocht. Plakje voor plakje wordt de dikke darm driedimensionaal in beeld gebracht. Daarbij is het inbrengen van een endoscoop (camera) in de darm niet nodig. Het risico op darmperforatie is daardoor nihil. De CT scan coloscopie maakt gebruik van een geringe dosis röntgenstralen.

De CT coloscopie is met name bedoeld en geschikt voor mensen vanaf een jaar of 60 die, bijvoorbeeld vanwege hartproblemen, niet vitaal genoeg zijn voor een roesje (lichte narcose). Ook voor mensen waarbij is gebleken dat een endoscoop niet ver genoeg in de darm komt, kan het virtueel darmonderzoek een goed alternatief zijn. Vanwege de röntgenstralen is voor een virtuele coloscopie van de dikke darm een medische acceptatie nodig. Benieuwd of jij voor dit onderzoek in aanmerking komt? Neem dan contact op met één van de onderzoekscoördinatoren van Privatescan.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een CT Coloscopie

Wat is een CT scan coloscopie?

Een CT scan coloscopie is een non invasief (virtueel) onderzoek van de dikke darm. Een slang waaraan een camera is bevestigd (endoscoop) zal bij dit onderzoek niet gebruikt worden. Via een klein buisje in de anus wordt CO2-gas (koolstofdioxide) in de darm geblazen. Dit zorgt ervoor dat de darm zich mooi ontplooit waardoor de CT scan de gehele dikke darm goed in beeld kan brengen. De dikke darm wordt zodoende van buitenaf onderzocht op afwijkingen, zonder dat er een endoscoop hoeft te worden ingebracht of roesje nodig is.

De CT maakt driedimensionale opnames van de darmen waardoor het mogelijk is om extra in te zoomen en de dikke darm vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Moeilijke plekjes kunnen zodoende ook goed zichtbaar gemaakt worden. In tegenstelling tot een endoscopisch onderzoek kunnen tijdens een virtuele coloscopie geen biopten worden genomen of poliepen worden verwijderd. Zodra afwijkingen worden waargenomen zal vervolgens alsnog een endoscopisch darmonderzoek nodig kunnen zijn waarmee biopten kunnen worden genomen en poliepen direct verwijderd kunnen worden.

In de dagen voorafgaand aan het onderzoek dien je een vezelarm dieet te volgen. Daags voor het onderzoek zal begonnen moeten worden met laxeren. Dit om te voorkomen dat er geen beoordeling van delen van de dikke darm gemaakt kan worden door ontlastingsresten die zich nog op die plekken bevinden. Gedetailleerd instructies over de voorbereiding krijg je schriftelijk na het maken van de afspraak.

Wat zie je met een virtuele Coloscopie?

De arts kan de volgende afwijkingen tegenkomen:

 • Ontstekingen
 • Poliepen of tumoren
 • Divertikels (uitstulpingen van de dikke darm)
 • Een abnormaal lange of verwijde dikke darm

CT darmonderzoek preventief of wegens klachten?

Een CT darmonderzoek kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een virtueel darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar, vanwege de röntgenstraling die vrijkomt bij de CT.

Ook klachten kunnen aanleiding geven voor een darmonderzoek. Een virtueel darmonderzoek wordt meestal alleen preventief uitgevoerd, omdat er bij een vermoeden op een afwijking met een CT coloscopie niet gehandeld kan worden (verwijderen poliep, nemen van biopt). Doorgaans wordt er bij klachten of een vermoeden op een afwijking om die reden gekozen voor een endoscopie, waarmee wel direct kan worden gehandeld als dat nodig is. Een coloscopie is aan te bevelen bij de volgende klachten:

 • Een erfelijke of genetisch bepaald risico
 • Chronisch ontsteking van de darm
 • Bloed in de ontlasting

Virtueel darmonderzoek met of zonder roesje?

Bij een endoscopie gebruiken de artsen van Privatescan een roesje, waardoor je niets meekrijgt van het onderzoek. Bij een virtuele CT scan coloscopie is geen roesje nodig. Het onderzoek is dan ook pijnloos, waardoor je na het onderzoek direct weer een voertuig mag besturen. CO2 zorgt er bovendien voor dat je minder lang last hebt van gasvorming en buikkrampen na het onderzoek.

Darmonderzoek met kooldioxide in plaats van lucht

Vaak wordt een virtueel darmonderzoek uitgevoerd met lucht. Dit is de meest gangbare methode, maar niet het meest prettige. Privatescan gebruikt CO₂ (koolstofdioxide) om de darm te ontplooien. Het voordeel van koolstofdioxide ten opzichte van lucht is dat de naweeën minder zijn. Je hebt dus minder last van gasvorming en buikpijn of buikkrampen na het onderzoek.

Voor- en nadelen van een CT scan coloscopie

Voordelen:

 • Geen endoscoop. Het is daardoor prettiger en pijnloos
 • Geen roesje. Deelname aan het verkeer is direct na het onderzoek toegestaan
 • Kans op darmperforatie nihil

Nadelen:

 • Geen poliepverwijdering
 • Geen biopt afname
 • Geringe hoeveelheid röntgen

Wanneer er iets gezien wordt op de CT zal alsnog het advies zijn om een inwendig onderzoek te doen, zodat poliepen verwijderd kunnen worden en biopten genomen kunnen worden van de verdachte structuren.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een virtuele coloscopie (CT scan van de dikke darm). In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een darmonderzoek met behulp van een CT-scan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een CT scan coloscopie. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

CT Coloscopie niet in Total Body Scan

Ben jij minimaal 50 jaar en wil je meer weten over je darmen, zonder dat er gebruik gemaakt moet worden van een endoscoop? In dat geval kan een CT Coloscopie wellicht aan je Bodyscan worden toegevoegd. Vraag de adviseur naar de mogelijkheden.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Total Bodyscan, “De APK voor lichaam”
De Total Bodyscan zal ik over een paar jaar zeker herhalen. Het geeft rust en zekerheid.

Ik ben zéér tevreden over Privatescan. Op zondag 18 november info gevraagd over de Total Bodyscan bij Privatescan. Op maandag 19 november ben ik gebeld en heb uitvoerige uitleg gekregen. Direct een afspraak gemaakt. Aangekomen in de kliniek zéér prettig ontvangen door de Nederlands sprekende gastvrouw/vertaalster en begeleidster deze dag.

Ben KampOnderzoeken: Bodyscan, Cardiologie, Laboratorium onderzoek, MRI scan

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.