MRI scan borsten (MRI mammografie)

MRI scan van de Borsten voor (preventief) medisch onderzoek naar tumoren, ontstekingen, cysten en uitzaaiingen in de borsten en omliggende klieren. De MRI mammografie is vrij van röntgenstralen en pijnloos. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Preventief of wegens klachten

Persoonlijk contact – direct uitslag

Mail ons of bel: 074 – 255 26 80

MRI scan borsten – MRI mammografie

Een MRI scan van de borsten (MRI mammografie) kan tumoren in beeld brengen die met andere beeldonderzoeken vaak niet te zien zijn. Daarbij kan de grootte van een tumor veelal beter bepaalt worden met een MRI. Een MRI mammografie is vrij van röntgenstralen en is volledig pijnloos en daardoor bij uitstek geschikt voor preventief onderzoek naar borstkanker. Naast de borsten worden ook de omliggende klieren onderzocht.

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende kankervorm. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, zijn de kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk hoger.

Symptomen en klachten

 • Pijn in de borst
 • Knobbel in de borst
 • Ongewone zwelling in de borst
 • (Vreemde) verandering aan de tepel
 • Verandering in of op de huid

Wat zijn de voordelen?

 • Hogere trefzekerheid tumoren
 • Vrij van röntgenstralen
 • Pijnloos. borsten worden niet platgedrukt
 • Geschikt t/m cupmaat E
 • Geschikt voor onderzoek implantaten
 • Ook onderzoek omliggend weefsel

Wanneer een MRI borsten?

Heb je klachten? Voel je verdikkingen of knobbels? Is er sprake van borstkanker in je familie? Laat dan je borsten onderzoeken. Bij erfelijkheidsrisico is het verstandig je borsten periodiek te laten checken.

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of eerst informatie wenst. Bel of stuur ons dan een bericht. Wij zijn 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer over een MRI scan borsten (mammografie)

MRI borsten gericht en/of preventief

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de 9 vrouwen tussen 30 en 60 jaar wordt ermee geconfronteerd. De MRI scan van de borsten (MRI mammografie) kent een zeer hoge trefzekerheid in de diagnose van tumoren in een vroeg stadium. De MRI scan van de borsten is geschikt voor vrouwen tot en met een cupmaat E. Borstkanker komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen die nog geen oproep ontvangen voor borstkankerscreening. Erfelijke risicofactoren zijn hiervan vaak de oorzaak. De MRI scan van de borsten is vrij van röntgenstralen en daardoor ook geschikt om uit te voeren bij jonge vrouwen. De borsten worden niet tussen twee platen geplet maar in voorgevormde cups gelegd en is daardoor pijnloos.

Bij chronische klachten en symptomen

Er kunnen klachten en symptomen zijn zoals pijn in de borsten of een voelbaar knobbeltje. In dat geval is een preventieve MRI scan van de borsten aan te raden. Wanneer al borstkanker bekend is kan de MRI mammografie voorafgaande aan een (borstbesparende) borstoperatie de omvang van een tumor bepalen en verdere tumoren of uitzaaiingen opsporen.

Preventief onderzoek borsten

Met name vanaf de leeftijd van 35 jaar stijgt het aantal vrouwen dat getroffen wordt met borstkanker snel. De piek is bij vrouwen boven de 50 jaar. Voor het ontstaan van borstkanker is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Meerdere factoren spelen waarschijnlijk een rol. Bekend is dat de hormonale huishouding, erfelijke (genetische) aanleg, mogelijk het afweersysteem en milieuvervuiling een rol spelen. Enkele feiten over borstkanker zijn:

 • Ongeveer 1 op 9 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker
 • Twee van de drie patiënten krijgt borstkanker na de overgang
 • Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen
 • Borstkanker bevindt zich voornamelijk in de melkgangen (86 procent).
 • Bij 12 procent in de melkkliertjes
 • Een grote tumor is niet altijd kwaadaardiger dan een kleine
 • Een kleine (nog niet voelbare) tumor kan al uitzaaiingen veroorzaken
 • Borstkanker is vaak te genezen met huid- en borstsparende chirurgie of amputatie.
 • Er kan voor een operatie ook worden gekozen voor chemotherapie of bestraling om de tumor eerst te verkleinen
 • Belangrijk bij de kans op genezing is dat borstkanker zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en/of wordt behandeld
 • De overlevingskans na 5 jaar (percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij borstkanker gemiddeld 80%

Bij het borstkanker onderzoek van Privatescan wordt er gebruik gemaakt van MRI apparatuur. De MRI scan van de borsten is zeer trefzeker in het ontdekken van tumoren, met name in het beginstadium. In vergelijking met de klassieke mammografie is het borstkankeronderzoek met de MRI scan niet alleen zonder stralingsgevaar, maar ook volledig pijnloos.

Bij de vroegtijdige opsporing van borstkanker is ook regelmatige zelfcontrole (aftasten van de borsten en oksels) van groot belang.

Hoe werkt een MRI scan van de borsten?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels in de borsten worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden, van de borsten en lymfeklieren, worden direct na afloop van de mammografie door de radioloog bestudeerd en vervolgens besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding mammografie

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waar extra op gelet moet worden. Voor een MRI scan van de borsten zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk. Indien je nog menstrueert kan het onderzoek kan het beste tussen de 10-de en de 15-de dag van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Wanneer kan het onderzoek niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Duur van de MRI mammografie en verblijf in kliniek

De MRI scan van de borsten duurt ongeveer 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Het gebruik van contrastvloeistof

Tijdens de MRI scan van de borst zal de radioloog contrastmiddel gebruiken. De noodzaak voor gebruik van deze vloeistof zal tijdens de intake al worden besproken. MRI opnamen worden in zwart, wit en grijstinten afgebeeld. Sommige structuren kunnen qua kleur erg op elkaar lijken en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden. Door contrastmiddel toe te dienen zal het contrast tussen deze structuren worden verhoogd. Hierdoor kunnen ze beter worden herkend.

Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm toegediend. Hierdoor verspreidt het contrastmiddel zich snel in het lichaam. De verschillende weefsels en structuren in de borsten zijn dan goed te herkennen. De radioloog kan daardoor het onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde structuren. O.a. ontstekingen, tumoren en metastasen in de borsten worden zichtbaar. MRI contrastvloeistof is onschadelijk voor een gezond persoon en goed te verdragen. Het bevat geen jodium waardoor mensen met een jodiumallergie het middel ook goed verdragen.

De contrastvloeistof wordt binnen enkele uren na toediening afgebroken door de nieren en afgevoerd via de urine. Daarom is voor patiënten met een ernstige nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie) voorzichtigheid geboden. Dit omdat het middel dan mogelijk niet goed kan worden afgebroken en afgevoerd. Ben je bekend met een nieraandoening waaronder nierfalen of is er mogelijk sprake van een zwangerschap?? Laat dit dan vooraf weten aan Privatescan.

Half open MRI voor mensen met claustrofobie of obesitas

Obesitas (overgewicht)

Voor zwaarlijvige of mensen met overgewicht (obesitas) beschikt Privatescan over extra ruime MRI scanners. Deze MRI scanners hebben een tunnel met een veel grotere diameter die bovendien korter is. Hierdoor kunnen ook deze mensen de MRI-scan probleemloos ondergaan.

Claustrofobie (angst in kleine ruimtes)

Deze extra ruime MRI scanner is ook zeer geschikt voor mensen die angstig zijn voor kleine ruimten (claustrofobie). Een open MRI behoort eveneens tot het aanbod van Privatescan. De klinieken waarmee Privatescan samenwerkt hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken van mensen met deze angststoornis. Het voordeel voor deze groep mensen is dat ook zij probleemloos en met behulp van de nieuwste MRI-scan technologie onderzocht kunnen worden.

Scan met een roesje.

In enkele gevallen is zelfs de extra ruime scanner niet voldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. Bij deze mensen kan Privatenscan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toedienen. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met de ergste vorm van claustrofobie kunnen hierdoor bij Privatenscan moeiteloos worden onderzocht. Daar resten van het middel nog enige tijd aanwezig kunnen blijven in het bloed, dien je er wel rekening mee te houden dat je tot 8 uur na toediening geen voertuig mag besturen. De rijvaardigheid kan hierdoor namelijk negatief worden beïnvloed. Neem voor de terugreis dus iemand mee die je terug kan rijden naar huis.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een MRI scan van de borsten. In de reguliere zorg in Nederland moet men soms wel enkele weken wachten op een MRI-scan. Soms krijgt men ondanks aandringen zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten in Nederland voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent dan ook geen wachtlijsten. U kunt doorgaans al binnen een paar dagen voor een MRI mammografie terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Persoonlijk contact, uitslag en rapportage

Door hoge werkdruk onder Nederlandse artsen ontstaat bij veel mensen het gevoel onvoldoende gehoord te zijn of uitleg te krijgen over de resultaten van een onderzoek. Vaak krijgen ze niet eens doorverwijzing of ziet de arts geen noodzaak voor een specifiek onderzoek. Bij Privatescan kun je snel terecht en hebben artsen wel tijd en aandacht voor jou. Na afloop van de MRI mammografie heeft de arts enige tijd nodig om de beelden te bestuderen. Daarna wordt je uitgenodigd om samen de resultaten te bekijken en bespreken. Daarbij is er tijd en gelegenheid voor uitleg, advies en het beantwoorden van vragen die je hebt.

De begeleider van Privatescan in de kliniek kan hierbij als tolk optreden indien je de Duitse taal onvoldoende machtig bent. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten. Indien nodig en gewenst zal onze arts hiervoor in overleg treden met je eigen arts of specialist in Nederland.

Uitslag, beelden en rapportage

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze krijg je binnen 10-15 werkdagen thuis gestuurd.

MRI van de borsten in Total Bodyscan?

De MRI scan van de borsten is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek. De MRI mammografie maakt geen deel uit van de Total Body Scan onderzoeken maar kan als aanvulling worden bijgeboekt. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Ervaringen

Feedback Company 9.4 / 10★★★★★★★★★★> Bekijk 1570 beoordelingen

Wat een opluchting!
De MRI, je leest veel negatieve verhalen over een kleine ruimte, viel mij 100% mee

Ik begon een paar jaar geleden al klachten aan mijn rug te ontwikkelen. Ik dacht nog dat dit vanzelf wel over zou gaan. Helaas was dit niet het geval en ben ik een keer richting huisarts gegaan. De huisarts gaf aan deze klachten vaak voorkomen, dus dat fysiotherapie wel zou moeten helpen. Hierna heb ik direct een afspraak gemaakt en kon gelukkig snel terecht.

TheunissenOnderzoeken: Bodyscan, MRI scan wervelkolom

Lees deze ervaring

Veel gestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.