074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
MRI onderzoeken

MRI scan borsten (MRI mammografie)

MRI scan van de Borsten voor (preventief) medisch onderzoek naar tumoren, ontstekingen, cysten en uitzaaiingen in de borsten en omliggende klieren. De MRI mammografie is vrij van röntgenstralen en pijnloos. Snel, zonder verwijsbrief en dezelfde dag uitslag.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Nee
Tijdsduur?
30 min.

Persoonlijk contact?

MRI scan borsten – MRI mammografie

Een MRI scan van de borsten (MRI mammografie) kan tumoren in beeld brengen die met andere beeldonderzoeken vaak niet te zien zijn. Daarbij kan de grootte van een tumor veelal beter bepaalt worden met een MRI. Een MRI mammografie is vrij van röntgenstralen en is volledig pijnloos en daardoor bij uitstek geschikt voor preventief onderzoek naar borstkanker. Naast de borsten worden ook de omliggende klieren onderzocht.

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende kankervorm. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, zijn de kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk hoger.

Symptomen en klachten

 • Pijn in de borst
 • Knobbel in de borst
 • Ongewone zwelling in de borst
 • (Vreemde) verandering aan de tepel
 • Verandering in of op de huid

Wat zijn de voordelen?

 • Hogere trefzekerheid tumoren
 • Vrij van röntgenstralen
 • Pijnloos. borsten worden niet platgedrukt
 • Geschikt t/m cupmaat E
 • Geschikt voor onderzoek implantaten
 • Ook onderzoek omliggend weefsel

Wanneer een MRI borsten?

Heb je klachten? Voel je verdikkingen of knobbels? Is er sprake van borstkanker in je familie? Laat dan je borsten onderzoeken. Bij erfelijkheidsrisico is het verstandig je borsten periodiek te laten checken.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Waarom een MRI mammografie

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de 9 vrouwen tussen 30 en 60 jaar wordt ermee geconfronteerd. De MRI scan van de borsten (MRI mammografie) kent een zeer hoge trefzekerheid in de diagnose van tumoren in een vroeg stadium. De MRI scan van de borsten is geschikt voor vrouwen tot en met een cupmaat E. Borstkanker komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen die nog geen oproep ontvangen voor borstkankerscreening. Erfelijke risicofactoren zijn hiervan vaak de oorzaak. De MRI scan van de borsten is vrij van röntgenstralen en daardoor ook geschikt om uit te voeren bij jonge vrouwen. De borsten worden niet tussen twee platen geplet maar in voorgevormde cups gelegd en is daardoor pijnloos.

Preventief onderzoek borsten

Met name vanaf de leeftijd van 35 jaar stijgt het aantal vrouwen dat getroffen wordt met borstkanker snel. De piek is bij vrouwen boven de 50 jaar. Voor het ontstaan van borstkanker is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Meerdere factoren spelen waarschijnlijk een rol. Bekend is dat de hormonale huishouding, erfelijke (genetische) aanleg, mogelijk het afweersysteem en milieuvervuiling een rol spelen. Enkele feiten over borstkanker zijn:

 • Ongeveer 1 op 9 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker
 • Twee van de drie patiënten krijgt borstkanker na de overgang
 • Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen
 • Borstkanker bevindt zich voornamelijk in de melkgangen (86 procent).
 • Bij 12 procent in de melkkliertjes
 • Een grote tumor is niet altijd kwaadaardiger dan een kleine
 • Een kleine (nog niet voelbare) tumor kan al uitzaaiingen veroorzaken
 • Borstkanker is vaak te genezen met huid- en borstsparende chirurgie of amputatie.
 • Er kan voor een operatie ook worden gekozen voor chemotherapie of bestraling om de tumor eerst te verkleinen
 • Belangrijk bij de kans op genezing is dat borstkanker zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en/of wordt behandeld
 • De overlevingskans na 5 jaar (percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij borstkanker gemiddeld 80%

Bij het borstkanker onderzoek van Privatescan wordt er gebruik gemaakt van MRI apparatuur. De MRI scan van de borsten is zeer trefzeker in het ontdekken van tumoren, met name in het beginstadium. In vergelijking met de klassieke mammografie is het borstkankeronderzoek met de MRI scan niet alleen zonder stralingsgevaar, maar ook volledig pijnloos.

Bij de vroegtijdige opsporing van borstkanker is ook regelmatige zelfcontrole (aftasten van de borsten en oksels) van groot belang.

Bij chronische klachten en symptomen

Er kunnen klachten en symptomen zijn zoals pijn in de borsten of een voelbaar knobbeltje. In dat geval is een preventieve MRI scan van de borsten aan te raden. Wanneer al borstkanker bekend is kan de MRI mammografie voorafgaande aan een (borstbesparende) borstoperatie de omvang van een tumor bepalen en verdere tumoren of uitzaaiingen opsporen.

Extreem claustrofobisch? Doe de MRI scan met een rustgevend middel.

Soms blijkt ook onze extra ruime MRI scan onvoldoende voor mensen met ernstige claustrofobie. In dat geval kan een rustgevend middel direct in de bloedbaan toegediend worden. Dit middel werkt vrijwel meteen en gedurende het hele onderzoek. Zelfs mensen met extreme claustrofobie kunnen daardoor een hoofdscan ondergaan.

Korte wachttijd, geen verwijzing nodig en direct uitslag

Bij Privatescan kun je al binnen enkele werkdagen terecht. Ook zonder een verwijzing van je huisarts of specialist. Daarbij heb je persoonlijk contact met artsen die daarvoor de tijd en aandacht nemen voor uitleg en het beantwoorden van vragen. Na afloop van de scan worden de  resultaten aan de hand van een beeldpresentatie uitgelegd. De begeleiding van Privatescan kan hierbij als tolk optreden. Zo weet je direct na afloop waar je aan toe bent en beschik je over alle informatie op grond waarvan je eventuele vervolgstappen kunt zetten.

Na afloop krijg je van de begeleidster in de kliniek de gemaakte beelden mee op een CD-rom of dvd. Een schriftelijk verslag van de onderzoeksresultaten zal worden opgesteld en opgestuurd. Deze ontvang je binnen 10-15 werkdagen thuis.

MRI van de borsten in Total Bodyscan?

De MRI scan van de borsten is ook belangrijk als preventief medisch onderzoek. De MRI mammografie maakt geen deel uit van de Total Body Scan onderzoeken maar kan als aanvulling worden bijgeboekt. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Kies dan een Total Bodyscan van Privatescan.

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Hoe werkt een MRI scan van de borsten?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en maakt gebruik van een sterke magneet (1.5 of 3.0 tesla) en radiogolven. Hiermee kunnen signalen worden opgevangen die door een computer worden omgezet in honderden beelden. De MRI maakt doorsnede opnamen in meerdere richtingen waardoor 3D beelden kunnen worden vervaardigd. Structuren en weefsels in de borsten worden nauwkeurig in beeld gebracht. Deze beelden, van de borsten en lymfeklieren, worden direct na afloop van de mammografie door de radioloog bestudeerd en vervolgens besproken aan de hand van een beeldpresentatie. Zo weet je direct wat de uitkomsten zijn.

Voorbereiding mammografie

Vooraf vul je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in om na te gaan of er bijzonderheden zijn waar extra op gelet moet worden. Voor een MRI scan van de borsten zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk. Indien je nog menstrueert kan het onderzoek kan het beste tussen de 10-de en de 15-de dag van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd. Je hoeft niet nuchter te zijn en kunt voor de scan normaal eten en drinken. Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen de onderzoeksruimte in. Draag tijdens het onderzoek geen kleding waar metalen delen aan zitten zoals knopen of ritsen. Waardevolle items zoals een horloge en je portemonnee met bankpassen kun je in de afgesloten kleedruimte achterlaten.

Duur van de MRI mammografie en verblijf in kliniek

De MRI scan van de borsten duurt ongeveer 30 minuten. Rekening houdend met voorbereidingstijd, wachttijd tussen onderzoek en het eindgesprek met de arts over het resultaat van de scan, zal je verblijf in de kliniek tussen 90 – 120 minuten zijn.

Wanneer kan een MRI Scan niet worden uitgevoerd?

Als er zich metalen of elektronische hulpmiddelen in het lichaam bevinden kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan. Neem in deze gevallen vooraf contact op met Privatescan. Voorbeelden van lichaamsvreemde objecten zijn:

 • Pacemaker
 • Mechanische hartkleppen en stents
 • Inwendig gehoorapparaat of neurostimulator
 • Metaaldeeltjes in de ogen (lassers)
 • Inwendige insulinepomp etc.
 • Vaatclipjes in het hoofd
 • Overige metalen in het lichaam (magnetisch)

In sommige gevallen zal tijdens het onderzoek worden besloten om contrastmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een medisch onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het inwendige van het lichaam. Dit gebeurt door middel van een sterk magneetveld en radiogolven waarmee signalen worden opgewekt in waterstofatomen in het lichaam. Signalen kunnen op deze manier opgevangen worden zodat een gedetailleerd beeld kan worden gevormd. Bijvoorbeeld van je schedel en hersenen, bloedvaten, organen, spieren en pezen en gewrichten. MRI-scans worden vaak gebruikt om mogelijke afwijkingen in het lichaam op te sporen en de juiste diagnose te stellen. Deze scan techniek is in staat om aandoeningen al in een vroeg en beginnend stadium waar te nemen. Een MRI-scan van het hele lichaam leent zich daardoor uitstekend voor preventief medisch onderzoek zoals een Bodyscan onderzoek. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar kan wel oncomfortabel zijn doordat de patiënt langere tijd stil moeten liggen.

Hoe lang duurt een MRI scan onderzoek?

Een gemiddeld MRI scan onderzoek bij Privatescan duurt tussen 15 en 35 minuten. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van het gebied of lichaamsdeel wat moet worden onderzocht. Hoe groter het te scannen gebied, hoe langer de tijd in beslag neemt.

Is een MRI-scan veilig?

Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten. Echter, er zijn wel bepaalde omstandigheden waarin een MRI-scan niet uitgevoerd kan worden. Mensen met metalen implantaten of pacemakers, zwangere vrouwen en mensen met ernstige claustrofobie kunnen geen MRI ondergaan.

Is een MRI-scan pijnlijk?

Is een MRI-scan pijnlijk? Als je in aanmerking komt voor een MRI-scan, hoef je je geen zorgen te maken over pijn of ongemak. Het is een pijnvrije, veilige en comfortabele procedure. Een MRI scan kan helpen bij het stellen van een diagnose en het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Bespreek eventuele vragen of zorgen altijd met je arts, zodat je de juiste scan kunt ondergaan en de best mogelijke zorg krijgt.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.