074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Cholesterol

Cholesterol is een belangrijk bestanddeel in ons bloed. Een scheve verhouding tussen goede en slechte cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Goede en slechte cholesterol

Van nature produceert het lichaam zelf cholesterol in de lever. Daarnaast komt het ook voor in sommige voedingsmiddelen. Lipoproteïnen zijn eiwitten in het bloed die voor het vervoeren van cholesterol verantwoordelijk zijn. Er zijn 2 typen lipoproteïnen. De ene voert cholesterol aan en de andere voert het af. In het bloed zitten HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). Respectievelijk de goede en het slechte cholesterol. Hoe lager de dichtheid van de lipoproteïnes, des te meer vet ze bevatten.

cholesterol-plaque

Wat is HDL?

HDL wordt ook wel het “goede” cholesterol genoemd. Deze zorgt ervoor zorgen dat cholesterol zich niet opstapelt in de bloedvaten.

Wat is LDL?

De LDL wordt daarentegen het “slechte” cholesterol genoemd. Dit is de grootste veroorzaker van het opstapelen van cholesterol. Vaten kunnen daardoor blokkeren. Te veel LDL in het bloed kan plaque aan de slagaderwanden veroorzaken. De slagaderen worden dan harder. Dit proces wordt slagaderverkalking genoemd. Dit kan een hartaanval veroorzaken of  pijn op de borst geven.

Wat is het Totale Cholesterol?

De verhouding tussen HDL en LDL noem je ook wel het totale cholesterol.

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn een andere vorm van vet in je bloed. Zij vergroten de kans op een hartaandoening. Hoge triglyceride waarden worden vaak geassocieerd met lage HDL-waarden in verhouding tot LDL waarden.

Hoog cholesterol is een verhogende risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Heb je een vraag?

    Liever direct contact?

    Bel ons dan op:

    074 255 2 680

    of vul het formulier op deze pagina in.

    Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.