074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Roken en het hart

Deel dit artikel met je vrienden [addtoany url=”https://www.privatescan.nl/hart-en-vaatziekten/herken-je-risico/roken-en-je-hart/” buttons=”facebook,linkedin,email”]

Roken verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten. Stop met roken en verminder je risico drastisch.

Verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten?

Vraag een hartpatiënt of deze rookt of gerookt heeft en het antwoord luidt in de meeste gevallen…ja! Roken verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer en hoe langer je rookt, des te groter wordt het risico. Roken en hartklachten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is slecht voor hart en bloedvaten en beïnvloedt in negatieve zin het risico op drie manieren:

 • Nicotine verhoogt de hartslag en bloeddruk. Nicotine kan leiden tot een tijdelijke vernauwing van de slagaders. Hierdoor wordt de doorsnede kleiner en kunnen de slagaders afsluiten. Als een kransslagader van het hart afsluit volgt een hartinfarct. Betreft het een slagader in de hersenen, dan volgt een beroerte.
 • Koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed en veranderd de samenstelling. Het bloed wordt dikker waardoor het sneller stolt, minder goed stroomt en daardoor bloedproppen kan veroorzaken die een slagader kunnen afsluiten. Daarnaast verstoort het in negatieve zin de verhouding tussen goede en slechte cholesterol (HDL en LDL). Hierdoor wordt een slagaderziekte extra in de hand gewerkt.
 • Diverse tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand. Dit zorgt ervoor dat de wand ruw wordt, waardoor er zich gemakkelijker cholesterol of kalkdeeltjes tegen kunnen afzetten. Deze afzettingen veroorzaken vernauwingen waardoor een slagader af kan sluiten. Dit proces (atherosclerose of slagaderverkalking) veroorzaakt stijfheid van de bloedvaten. Slagaderen kunnen hierdoor moeilijker uitzetten en samen trekken.
stoppen-met roken

Deze veranderingen van de slagaderen kunnen angina pectoris (druk op de borst), een hartinfarct, beroerte of etalagebenen veroorzaken.

Rokers hebben niet alleen vaker een hartaanval, angina pectoris of een beroerte dan niet-rokers, maar vaak al op jongere leeftijd.

Sigaret hartrisico

Total Bodyscan

Als je rookt, heb je 2 – 3 keer meer kans om door een hartziekte (hartaanval of beroerte) getroffen te worden. Op angina pectoris zelfs 20 keer en 5 keer meer kans op een overige vaatziekte. Wil jij weten in hoeverre roken of meeroken schade heeft aangericht aan je gezondheid? Overweeg dan eens een total bodyscan of een ct scan van je longen te laten maken bij Privatescan.

Meeroken schadelijk voor het hart?

Meeroken kan ook hartaandoeningen veroorzaken bij niet-rokers. Het inademen van omgevingstabaksrook beschadigt je bloedvaten. De bloedplaatjes worden plakkerig en kunnen dan stolsels vormen, net als bij een persoon die zelf rookt.

Als je al bekend bent met een hartaandoening, heb je een groter risico bij blootstelling aan omgevingstabaksrook dan iemand die geen hartaandoening heeft.

Waarom stoppen met roken?

Stoppen heeft in alle gevallen zin. Na het stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten namelijk met rasse schreden af. Al 1 jaar nadat je bent gestopt met roken is het risico op het krijgen van een hartinfarct of angina pectoris gehalveerd. 5 – 15 jaar na het stoppen heeft een ex-roker evenveel risico als iemand die nooit heeft gerookt.

Als je een roker bent en klaar bent om te stoppen, nadenkt over het stoppen met roken of wil je iemand hiermee helpen, praat er dan eens met je arts over.

Geef niet op

Veel mensen gaan toch weer roken nadat ze gestopt zijn. Zie dit niet als een mislukking en geef niet op. Bedenk daarentegen wat je ertoe heeft gedreven om weer te beginnen met roken. Hoe kun je vervolgens het beste omgaan met deze situatie? Wat werkte niet en wat werkte wel? Maak hier een leermoment van en probeer opnieuw te stoppen met roken. Je zult zien dat dit dan al makkelijker gaat. Je zult hierin steeds beter worden. Elke keer als je het opnieuw probeert.

Heb je een vraag?

  Liever direct contact?

  Bel ons dan op:

  074 255 2 680

  of vul het formulier op deze pagina in.

  Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.