Hoge bloeddruk

Bij hoge bloeddruk wordt bloed met te veel druk door slagaderen gepompt. Het risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte wordt daardoor verhoogd.

Hypertensie

Hoge bloeddruk, hypertensie genaamd, is een veelvoorkomende aandoening. 1 op de 3 Nederlanders heeft deze aandoening. De meeste mensen merken er niets van. Bij langdurige of erg hoge bloeddruk kunnen klachten ontstaan. Om te bepalen of er sprake is van hypertensie, zijn bloeddrukmetingen op verschillende momenten van de dag van belang.

Regelmatig bloeddruk meten.

Het is erg belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. Dit kun je zelf doen door middel van een bloeddrukmeter of laten doen bij je huisarts. Als hypertensie niet onder controle gehouden wordt, kan dit tot een beroerte of hartaanval leiden. Ook kan dit de werking van je nieren beïnvloeden.

hypertensie-hoge bloeddruk

Bloeddruk waarden.

De bloeddruk word gemeten in de bovendruk en de onderdruk. De hoogste waarde is je bovendruk en de laagste waarde je onderdruk. De gemeten waarde is in mmHg, millimeters kwik. Als de waarde onder 140/90 mmHg ligt, heb je een normale bloeddruk.

Onder invloed van emoties en lichamelijke activiteiten is de bloeddrukwaarde aan verandering onderhevig. Langdurige of erg hoge bloeddruk vergroot de kans op een hart- of vaatziekte. Hierbij is vooral de bovendruk van belang.

Lage bloeddruk: onder 120 mmHg

Als de bovendruk onder 120 mmHg ligt spreek je van een lage bloeddruk. Deze geeft weinig risico op hart- en vaatziekten. Soms kun je hier klachten door krijgen. Je kunt je licht in het hoofd voelen, duizelig zijn of soms ook flauwvallen.

Normale bloeddruk: tussen 120 en 140 mmHg

Een normale bloeddruk ligt tussen 120 en 140 mmHg. Naarmate de gemeten waarde meer richting 140 mmHg gaat, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Hoe lager je gemeten waarde, des te beter is dan ook het devies.

Hoge bloeddruk: tussen 140 en 180 mmHg

Je spreekt van een hoge bloeddruk als deze boven 140 mmHg ligt. Gemeten op meerdere dagen en momenten van de dag. In dit geval is het van belang de bovendruk structureel omlaag te krijgen. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Ernstig verhoogde bloeddruk: boven 180 mmHg

Ligt je bovendruk bij meerdere metingen telkens boven 180 mmHg? Dan is het nemen van maatregelen erg belangrijk. De huisarts kan je adviseren over de noodzakelijke maatregelingen.

Risicofactoren hoge bloeddruk?

In de meeste gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. De kans op hypertensie kan toenemen naarmate je ouder wordt. Dit als gevolg van bloedvaten die nauwer of stijver worden door slagaderverkalking. Soms ontstaat hoge bloeddruk als gevolg van erfelijke aanleg. Verder kan het ontstaan door:

  • Roken
  • Familiegeschiedenis
  • Veel zout inname
  • Vet eten
  • Alcoholgebruik
  • Overgewicht
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Bij bepaalde medicijnen
  • Bij pil gebruik

Je bloedvaten kunnen nauwer en stijver worden als gevolg van roken, vet eten, overgewicht en alcohol consumptie. Hierdoor kan de bloeddruk toenemen. Heb jij met één of meer van deze risicofactoren te maken? Negeren van deze risicofactoren verhoogt het gevaar op het ontwikkelen van levensbedreigende aandoeningen. Neem daarom contact op met een arts als je het niet vertrouwd.

Symptomen en klachten

In de meeste gevallen merk je niks. Vaak heb je dan ook geen klachten. Bij een extreem verhoogde bloeddruk zijn duizeligheid, wazig zicht, hoofdpijn of overgeven veel voorkomende klachten.

Diagnose en onderzoeken

Je bloeddruk kan over de gehele dag als gevolg van emoties of inspanningen variëren. Soms kan deze zelfs omhoog gaan als iemand aan het meten is. Een nauwkeurige en regelmatige meting is dan ook erg belangrijk.

Bloeddrukmeter

De diagnose hoge bloeddruk (hypertensie) wordt gesteld door middel van één of meerde metingen met een bloeddrukmeter. Dit kun je eenvoudig zelf of door je huisarts laten doen.

ECG en inspanningstest

Met een ECG en een inspanningstest worden je bloeddruk en hartfrequentie gemeten in rust en bij inspanning. Een verhoogde bloeddruk kan mede oorzaak zijn van vernauwde hartkransslagaderen. Dit kan ertoe bijdragen dat de hartspier van minder bloed en zuurstof wordt voorzien. Vooral bij inspanning zal dan de hartfrequentie en bloeddruk te snel toenemen en bij rust weer te langzaam afnemen. Hierdoor neemt het risico op een hartinfarct toe. Door dit vroegtijdig te herkennen kun je een hartinfarct voor zijn en het risico daarop verminderen.

CT scan calciumscore van het hart

Hypertensie kan bijdragen aan verstijving en verkalking van hartkransslagaderen. Tijdens een CT calciumscore wordt bepaald of er sprake is van verkalking. Deze wordt vervolgens gekwantificeerd. Hierdoor kan er een 5 – 10 jaars risico inschatting worden gemaakt op het krijgen van een hartinfarct. Heb jij een te hoge calciumscore en nog geen hartinfarct gehad? Dan biedt een CT scan angiografie antwoord op de vraag of de kransslagaderen al in ernstige mate hierdoor zijn vernauwd. Neem contact op met je huisarts of cardioloog om te bespreken of een behandeling waarmee je het risico op een hartinfarct kunt verminderen, mogelijk  is .

Check-up van hart en lichaam

De gevolgen van een hoge bloeddruk hoven zich niet te beperken tot hartfalen. Ook elders in het lichaam kan een hoge bloeddruk voor problemen zorgen. Zo kunnen aneurysma’s bijvoorbeeld ook voorkomen in het hoofd of in de lichaamsslagader. Ook de werking van organen kunnen door langdurige bloeddruk verhoging te lijden hebben. Hierom heeft Privatescan zeer geavanceerde Bodyscan programma’s ontwikkeld waarmee niet alleen het hart maar ook de rest van het lichaam onderzocht kan worden.

Wat te doen bij hoge bloeddruk?

Om te beginnen is het erg belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. De meeste mensen ervaren geen klachten en gaan er dan van uit dat het wel goed zit. Niet voor niets wordt een verhoogde bloeddruk gezien als sluipmoordenaar. Als er sprake is van hypertensie kun je het beste overleggen met je huisarts. Deze kan je adviezen geven over hoe je de bloeddruk omlaag kunt brengen. In veel gevallen kun je zelf iets doen. Als dit geen afdoende effect heeft kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Wat kun je zelf doen om bloeddruk te verlagen?

  1. Roken is schadelijk voor hart en bloedvaten. Bloedvaten kunnen verstijfd en vernauwd raken als gevolg van roken. Stoppen met roken is daarom erg belangrijk.
  2. Overmatig zout in je voeding kan de bloeddruk verhogen. Ook veel drop eten is slecht. In drop zit namelijk de stof glycyrrizine. Verminder daarom je zoutinname en stop met eten van drop.
  3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Actief bewegen bevordert een goede bloedsomloop. Beweeg daarom minimaal 2,5 uur per dag actief. Maak eens een wandeling of ga met je fiets naar het werk.
  4. Overgewicht heeft een negatieve invloed op je gezondheid en de bloedsomloop. Met een gezond gewicht verminder je de kans op hypertensie. Probeer dan ook af te vallen door gezond te eten en te bewegen. Ten minste 1 uur per dag.
  5. Stress wordt vaak onderschat. Stress heeft invloed op het functioneren van je lichaam en daarmee je bloedsomloop. Probeer stress te verminderen. Heb jij veel last van stress en moeite de oorzaak ervan te achterhalen? Een huisarts, maatschappelijk werker of zelfs een psycholoog kunnen je hierbij helpen.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Vaak is een aanpassing van je leefstijl alleen niet voldoende. In dat geval kan de arts je medicijnen voorschrijven. Medicijnen tegen hypertensie genezen de aandoening niet, maar helpen om dit onder controle te houden. Je moet deze medicijnen regelmatig innemen. Vaak voor de rest van je leven.

Heb je een vraag?

    Liever direct contact?

    Bel ons dan op:

    074 255 2 680

    of vul het formulier op deze pagina in.

    Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.