074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Leverkanker

Het aantal patiënten met deze vorm van kanker is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In de periode 2000-2013 is het aantal patiënten zelfs verdubbeld. Deze soort ontstaat vaak als gevolg van uitzaaiingen of doorgroei van kanker elders in het lichaam. Bijvoorbeeld door uitzaaiing van dikke-darmkanker. De overlevingskansen zijn vooral in een later stadium erg klein.

Wat is het gevolg?

In een later stadium van leverkanker is de overlevingskans erg klein, waardoor het overlijden van de patiënt meestal het uiteindelijke gevolg is (ongeveer 95% na 3 jaar). In een vroeger stadium is de kans op overleven ongeveer 50% na 3 jaar.

Helaas wordt de kanker doorgaans pas in een later stadium ontdekt, doordat klachten meestal laat pas worden herkend. Door de veel hogere overlevingskans in een vroeg stadium is het van uiterst belang het wél tijdig te ontdekken. Laat je daarom (regelmatig) controleren op leverkanker. Vooral als je symptomen hebt of (extra) risico loopt.

Diagnose en onderzoek

Doordat leverkanker een levensbedreigende aandoening is, is het essentieel deze in een vroeg stadium te ontdekken. Helaas is het tijdig te weten komen of je leverkanker hebt niet zo makkelijk. Een vroeg stadium geeft meestal geen (duidelijke) klachten.

Met preventief onderzoek kun je leverkanker in een vroeg stadium ontdekken, al voordat het klachten geeft. In dit geval is de levertumor beter te behandelen en/of operatief te verwijderen, waardoor ook de overlevingskans veel groter wordt. Preventief onderzoek wordt gedaan middels een MRI scan van de bovenbuik. De MRI scan maakt beelden van de lever, alvleesklier, milt en galblaas.

Vragen over onderzoek ?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies? Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek. waarna je een afspraak wilt maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0) 74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Loop ik (extra) risico ?

Ongeveer 80% van alle patiënten met leverkanker heeft levercirrose (beschadigd leverweefsel). Wanneer je al bekend met levercirrose, loop je een verhoogde kans op het krijgen van leverkanker. Levercirrose kan ontstaan door:

 • Overmatig alcoholgebruik
 • Leverontstekingen (zoals hepatitis B en C)
 • Overmatige blootstelling aan aflatoxinen (stoffen geproduceerd door schimmel)
 • Chronische galwegontsteking (bijv. PVC of PSC)
 • Erfelijkheid (hemochromatose)
 • Overgewicht

Diabetes mellitus (suikerziekte): Mogelijk de oorzaak voor het stijgende aantal mensen met leverkanker. Als één of meerdere risicofactoren op jou van toepassing zijn, dan neemt de kans op het krijgen van leverkanker sterk toe. Vooral mensen die overmatig alcohol gebruiken lopen een vergroot risico. Laat onderzoek naar je lever verrichten om leverkanker in een vroeger stadium te controleren of te voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Leverkanker kan door uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam ontstaan of door kanker dat in de lever ontstaat (primaire leverkanker). Hepatocellulair carcinoom (HCC) is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker. Bij HCC komt de tumor vaak op meerdere plekken in de lever voor. Worden de tumoren groter, dan kunnen ze ingroeien in bloedvaten, middenrif, bijnieren of de dikke darm. Hoe tumoren precies ontstaan is niet bekend.

Symptomen

Symptomen zijn:

 • Een opgezette lever en (aparte) buikpijn
 • Verminderde eetlust
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies in korte tijd
 • Misselijkheid
 • Zwakte en vermoeidheid
 • Jeuk en geelzucht (donkere urine)

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Bij Privatescan zijn we al 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI-scans. We werken samen met artsen die gespecialiseerd zijn in radiologisch orthopedisch onderzoek. Deze artsen kunnen bij een MRI onderzoek gebruik maken van 1.5 Tesla. Ze beschikken ook over een ruimere MRI-scanner, speciaal voor mensen met obesitas of claustrofobie. Een afspraak voor een MRI-scan kan binnen een paar dagen geregeld zijn want er zijn geen wachtlijsten. De onderzoeken vinden plaats binnen een halve dag.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.