074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Keelkanker

Keelkanker is een kwaadaardige tumor in de amandelen, de keel of het strottenhoofd, welke niet vaak voorkomt. Mannen hebben de meeste kans op het krijgen van keelkanker, ongeveer 1 op de 140 mannen tussen 50 en 70 jaar. Bij vrouwen is de verhouding 1 op 835, maar krijgen keelkanker daarentegen vaak wel 10 jaar eerder dan mannen. Bij ongeveer 60% van de mensen met keelkanker die hieraan zijn geopereerd keert de ziekte binnen de eerste 5 jaar niet terug. De laatste jaren wordt ook het Humaan papillomavirus (HPV) steeds meer als een oorzaak gezien van keelkanker. Het HPV kan ook genitale wratten en baarmoederhalskanker veroorzaken. Met name onder jongeren lijkt orale seks de oorzaak van keelkanker te kunnen zijn.

Klachten aan de keel en de Total Bodyscan

Hieronder worden symtomen en oorzaken verder benoemd. Herken je hierin bepaalde klachten of maak jij je zorgen over de eventuele aanwezigheid van kanker aan de keel? Onderzoek kan meer duidelijkheid geven.

Vragen over onderzoek keelkanker?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Oorzaak keelkanker

Overmatig gebruik van alcohol, (passief) roken of het worden blootgesteld aan asbest verhogen het risico op kanker aan de keel. De laatste jaren wordt ook het Humaan papillomavirus (HPV) steeds meer als een oorzaak gezien van keelkanker.

Symptomen bij keelkanker

Keelpijn, die erger wordt bij slikken en uit kan stralen naar de oren is de meest voorkomende klacht. Een kwaadaardige tumor kan zich uiten in een zweertje dat maar niet weggaat. De lymfeklieren kunnen opzwellen in de hals, als ze aangetast zijn. Tevens kan de tumor uitzaaien naar andere organen (bijvoorbeeld lever of longen). Dit kan dan hoesten en buikpijn veroorzaken. Een aantal symptomen zijn:

  • Hoesten
  • Oorpijn
  • Heesheid
  • Afvallen
  • Knobbeltje in de keel
  • Zere keel (pijn met slikken)

Hoe kan keelkanker opgespoord worden?

Als eventuele klachten en pijn in de keel en/of mondholte niet overgaan, kun je via de huisarts een doorverwijzing vragen naar de specialist. De specialist, vaak een KNO-arts, gaat het hele gebied onderzoeken van de keel, mond, oren en neus. Vaak is er dan verder onderzoek nodig. Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn: echo van de hals(klieren), een röntgenfoto of een CT of MRI scan. Ook kan er eventueel punctie uitgevoerd worden.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.