074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Artrose

Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben dagelijks pijn als gevolg van artrose. Hoewel het geen ouderdomsziekte is, neemt de kans op artrose en de bijbehorende pijn toe naarmate je ouder wordt. Artrose op jongere leeftijd is meestal een gevolg van erfelijke aanleg. De ernst van artrose is progressief. Een vroege diagnose is essentieel voor de keuze en het succes van een behandeling.

Wat is het?

Artrose is een chronische aandoening van het kraakbeen. Daarbij gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. Het wordt dunner en zachter. Hierdoor vervormt het bot onder het kraakbeen. Er ontstaan dan knobbels (osteofyten) op de gewrichten die zicht- en voelbaar zijn. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Het verlies van het kraakbeen, het schuren van de botten en de knobbels zijn de veroorzakers van de stijfheid en pijn van gewricht. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan. Het aangedane gewricht kan dan warm aanvoelen en opzwellen. Als de zenuwen bekneld raken, veroorzaakt dat tevens pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies.

Onderzoek en diagnose

Doorgaans wordt in Nederland een diagnose gesteld op basis van het klachtenpatroon en een lichamelijk onderzoek. Soms wordt aanvullend een röntgenfoto gemaakt. Hoewel de ruimte tussen botten hiermee goed is te zien, is de toestand van het kraakbeen slecht te beoordelen. Het gevolg is dat er een belastende kijkoperatie wordt uitgevoerd om de kwaliteit van het kraakbeen te kunnen bepalen.

MRI krijgt voorkeur boven een kijkoperatie

Tegenwoordig kan de non-invasieve MRI scan methode een nauwkeurig beeld maken van de kwaliteit van kraakbeen. Een kijkoperatie wordt daardoor in veel gevallen overbodig. De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Meer informatie artrose

Bronvermeldingen: https://www.artrosezorg.nl/content/alles-over-artrose
https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/

Diagnose met een MRI scan

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Artrose een reumatische aandoening

Lang werd gedacht dat artrose gewoon een vorm van slijtage was. Tegenwoordig weten we dat het een reumatische aandoening is. Het is 1 van de 3 hoofdvormen van reuma. Wekendelenreuma en ontstekingsreuma zijn de andere 2 hoofdvormen.

Waar komt artrose het meest voor?

Artrose kan in meerdere gewrichten tegelijk voor komen en komt het meest voor in:

Verder kan het ook voorkomen in:

  • De vingers
  • Duim(wortels)
  • De grote teen

Reumatoïde artritis en artrose

Dit zijn twee verschillende ziekten. Artritis is een ontsteking in het gewrichtskapsel en is dus een ontstekingsziekte. Je spreekt van artrose als er kraakbeen wordt afgebroken en er bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van het bot en het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit.

Oorzaak artrose

De exacte oorzaak waarom de ene er wel of niet last van heeft, is niet bekend. Er is wel bekend welke factoren de kans op het verkrijgen vergroten.

  • Overbelasting van gewrichten
  • Te weinig of verkeerd bewegen
  • Verkeerde zithouding, vooral bij zittend werk
  • Ouderdomsproces
  • Slappe gewrichtsbanden, of een ontsteking
  • Erfelijke aanleg
  • Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al ruim 12 jaar gespecialiseerd in het laten maken van een Bodyscan en MRI-scans. We werken samen met artsen die gespecialiseerd zijn in radiologisch orthopedisch onderzoek. Deze artsen kunnen maken van de 3.0 Tesla MRI scan die vergeleken een 1.5 Tesla nog betere beelden maakt. Ze beschikken ook over een ruimere MRI-scanner, speciaal voor mensen met obesitas of claustrofobie. Een afspraak voor een MRI-scan kan binnen een paar dagen plaatsvinden. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. De onderzoeken vinden plaats binnen een halve dag.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.