074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Artrose (slijtage) in de knie

Het kniegewricht is erg gevoelig voor artrose. Net als bij heupartrose en artrose in de rug komt het vooral voor bij 50-plussers. Als het op jongere leeftijd voorkomt is dit vaak het gevolg van een fractuur of ongeluk. Bij artrose in de knie kunnen de gevolgen naar mate van tijd erger worden. Tijdig behandelen is mogelijk bij een nauwkeurige diagnose middels een MRI-scan.

Wat is knie-artrose?

Knieartrose is slijtage (degeneratie) aan het kraakbeen in de knie. De knie is een scharniergewricht maar kan toch een beetje draaien en schuiven. Tijdens het bewegen komt er veel druk op de knieën. Daarom komt artrose in de knie juist erg veel voor.

Diagnose artrose in de knie door een MRI-scan

Wil jij je knie(ën) controleren op artrose? Dan is een MRI-scan van de knie de beste onderzoeksmethode. De slijtage wordt hiermee al in een beginnend stadium zichtbaar. Op de MRI-scan kunnen het kniegewricht, de knieschijf, kniebanden, kraakbeen worden gezien, waar dan o.a. artrose en ontstekingen uit naar voren kunnen komen. Aan de hand van de uitslag kan vervolgens een behandeling worden gekozen en gestart.
Meer informatie artrose in de knie

Bronvermelding algemeen: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/

Meer weten over knie-artrose?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat knie-artrose?

De knie verbindt het scheenbeen en dijbeen met elkaar. De uiteinden ervan zijn bedekt met een laag kraakbeen. Het is een elastisch weefsel dat ervoor moet zorgen dat botten soepel over elkaar blijven schuiven en schokken opvangen.

Bij knieartrose kunnen door de slijtage van dit kraakbeen weefsel fragmenten afbreken. Deze kunnen ontstekingsreacties veroorzaken in de gewrichten. Dit leidt tot een versnelde afbraak van het kraakbeen. Het lichaam maakt in normaliter zelf genoeg kraakbeencellen aan om slijtage tegen te gaan. De specifieke oorzaak waarom dit bij artrose niet het geval is, is niet bekend.

Symptomen artrose, slijtage van de knie

  • Pijn en stijfheid van het kniegewricht, vooral bij het opstaan en bewegen
  • Krakende geluiden of gevoel in de knie met bewegen
  • Slotklachten (het gewricht blokkeert opeens bij het bewegen)
  • Zwelling aan de knie
  • Pijnuitstraling naar de benen
  • Meer pijn bij wandelen en traplopen

Hoe kan ik de artrose en pijn verminderen?

Helaas kan het slijtageproces niet gestopt worden. Wat je wel kunt doen is zorgen dat het niet erger wordt. Je moet het kraakbeen zo gezond mogelijk houden. Dit kan je doen door dagelijks ongeveer een uur te bewegen. De fysiotherapeut kan je helpen met de juiste oefeningen. Dit is belangrijk want het zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het kraakbeen afgevoerd worden. Vervolgens vult het zich weer met voedingsstoffen. Dit zorgt voor minder slijtage. Ook ontstekingen worden geremd door beweging.

Goede voeding heeft remmende werking

Het is ook belangrijk op je lichaamsgewicht te letten. Want minder lichaamsgewicht betekent minder druk op de knieën. Ook je voeding heeft effect op de artrose. Daarom is het verstandig om een voedingsdeskundige advies te vragen. Omega-3 vetzuren (veel voorkomend in vette vissoorten) bijvoorbeeld hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Te veel Omega-6 vetzuren (veel voorkomend in margarine en noten) daarentegen bevorderen ontstekingen.

Bronvermelding: https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/20/knie-artrose

Welke specialist kan mij hierbij helpen?

Een voedingsdeskundige, fysiotherapeut of arts kan je helpen. Maar bij artrose zal je eerst moeten weten of er sprake van is, waar en hoe erg het is. Een MRI-scan via Privatescan kan je daarbij helpen. De specialist kan aan de hand van de MRI-uitslag je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hij/Zij kan aan de hand van de MRI een goede behandeling opstellen met de gewenste resultaten.

Operatie bij artrose van de knie

Bij zeer ernstige gevallen is het ook mogelijk dat de artrose operatief behandeld moet worden. Dit komt voor bij mensen die te lang niks aan de artrose hebben gedaan. De keuze voor en het succes van een operatie valt of staat echter bij het tijdig stellen van de diagnose artrose.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al ruim 12 jaar gespecialiseerd in het maken de bodyscan en van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een scan van de knie kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent. Wil jij een MRI-scan laten maken van je knie? Maak dan een afspraak.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.