074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Artrose in de rug

Artrose is een chronisch ziektebeeld van de wervelkolom. Het wordt veroorzaakt door degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijven en komt het meeste voor in de nek (CWK) en lenden (LWK) wervels. In de wervelkolom zitten allemaal tussenwervelschijven die als soort van ‘schokdempers’ functioneren. Als deze tussenwervelschijven minder goed functioneren en dunner zijn dan gewoonlijk, spreek je van artrose.

Symptomen

Pijn en stijfheid zijn typische symptomen en komen in de hele rug voor. Op de lange termijn zal de beweeglijkheid minder worden en als de slijtage in de tussenwervelschijven erger wordt, kunnen de wervels eromheen op elkaar drukken. De tussenwervelschijven bestaan uit kraakbeen en kunnen na verloop van tijd hun functieverliezen. Ze hebben in het midden een geleiachtige kern. Deze kern kan zijn vocht langzamerhand verliezen. Hierdoor worden tussenwervelschijven droger en slijten ze vervolgens. Ze worden dunner en kunnen dus ook minder functioneren. Dit kan je ook zien aan je lichaamslengte die iets afneemt.

Ook kunnen de beweegbare facetgewrichtjes beschadigt raken. Deze verbinden de wervels met elkaar. Dan is het mogelijk dat er botvormige uitsteeksels ontstaan die op deze zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn en irritaties in de omliggende weefsels, zoals uitstralingspijn, tintelingen of een “doof” gevoel in de armen, bil en benen

Duidelijkheid door een MRI-scan

Een MRI scan van de rug brengt duidelijkheid over artrose in de wervelkolom. De MRI-scan maakt een dwarsdoorsnede van de rug waar wervels, tussenwervelschijven en omliggende weefsels op te zien zijn. Het is daarmee de onderzoeksmethode voor artrose.

Bronvermelding algemeen: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/

Meer weten over artrose in de rug?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Symptomen van artrose in de rug

  • Lage rugpijn of pijn in de nek
  • Hoofdpijn
  • Pijn bij zwaar tillen
  • Pijn bij verkeerde zithouding
  • Minder goed rug bewegen
  • Spierzwakte en gevoelloosheid ter hoogte van benen en billen

In een later stadium kunnen er ontstekingsprocessen optreden aan de spieren en pezen. Ook kunnen door het slijtageproces stukjes kraakbeen afbrokkelen. Deze kunnen voor nieuwe irritatie zorgen in de gewrichten.

Wat kan ik eraan doen?

Helaas is er nog geen medicijn ontwikkelt dat artrose in de rug of andere gewrichten genezen kan. Daarom zijn klachten vermindering en het gezond houden van de tussenwervelschijven de basis van een behandelingsprogramma.  Dit kan door te blijven bewegen. Minimaal een half uur per dag. Dit zorgt ervoor dat de rugspieren sterk, soepel en gezond blijven. Deze spieren ondersteunen namelijk de wervelkolom.

Wie kan mij daarbij helpen?

Het beste is als je deze beweging aanvult met fysiotherapie. Maar voor een goede behandeling heb je een goede diagnose nodig. Daarom is het belangrijk om een MRI-scan van de rug te maken. De fysiotherapeut kan aan de hand van je klachten, symptomen en het rapport met de uitslag van een MRI scan een juiste diagnose stellen. Hier kan hij een gerichte behandeling bij toepassen.

De oorzaak van artrose in de rug

Hoe artrose in de rug ontstaat is wel bekend. Echter het heeft geen specifieke oorzaak. Er zijn wel factoren die het proces kunnen versterken. Bijvoorbeeld ouderdom, verkeerde houding of erfelijke aanleg. Net als de factoren die het proces versterken, versterkt ook tijd het proces. Daarom moet het zo snel mogelijk behandeld worden.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al ruim 12 specialist in het maken van de bodyscan en MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een rug-scan kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.