074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Artrose in de heup

Heupartrose is een veel voorkomende vorm van artrose. Het kraakbeen in het heupgewricht kan door deze aandoening niet meer soepel bewegen. De heup voelt dan stijf aan. Heup-artrose komt vooral op oudere leeftijd voor en is een progressieve aandoening. Dat betekent dat de artrose met de tijd erger wordt. Artrose in de heup tijdig ontdekken en behandelen aan de hand van een nauwkeurige diagnose middels een MRI-scan, is daarom noodzakelijk.

Wat is heupartrose?

Het heupgewricht bestaat uit een kom en een kop. Beide zijn bekleed met een dunne laag kraakbeen. Dit heeft als functie om schokken op te vangen en zorgt voor de geleidbaarheid van botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit.

Diagnose artrose in de heup door een MRI-scan

Op een MRI-scan van de heup is artrose zeer duidelijk te zien. Er wordt een dwarsdoorsnede van de heup gemaakt waar de heupkom, heupkop en het omliggende weefsel op te zien zijn. Je ziet dus duidelijk op de MRI-scan of en waar er sprake is van artrose. Daarmee heb je een duidelijke diagnose. Hiermee kunnen een bijpassende behandeling en oefeningen worden gekozen en toegepast.

Meer weten over heupartrose?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Oorzaak van artrose in de heup

Een specifieke oorzaak voor heupartrose is niet bekend. Het gaat in ieder geval duidelijk gepaard met ouderdom. Het geeft daardoor meestal pas op latere leeftijd klachten. Het is dus een natuurlijk slijtage proces. Factoren zoals een aangeboren afwijking, letsel of een ontsteking aan de gewrichten kunnen artrose versterken. Mensen die in hun beroep de heupgewrichten zwaarder belasten, en mensen met obesitas worden er vaker door getroffen.

Hoe ontstaat heupartrose

De kwaliteit van het kraakbeen neemt af doordat we de heupgewrichten belasten. Vooral tijdens het lopen en sporten kan het wel 300 kilo per stap zijn. Dit zorgt voor slijtage in heup-gewrichten. Hierdoor kunnen schokken tijdens het bewegen minder goed op gevangen worden.

Wat is het gevolg van heupartrose?

Deze slijtage (coxartrose) leidt mogelijk tot chronische heupklachten. Door het beschadigde kraakbeen komen botstructuren steeds meer met elkaar in aanraking. Dit brengt pijn met zich mee en het gewricht wordt minder beweeglijk. Het lichaam begint dan met osteofytvorming. Dit houdt in dat er botwoekeringen ontstaan aan de randen van het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht breder en kan de druk over een groter oppervlak verdeeld worden. Op deze manier probeert het lichaam de gevolgen van artrose te beperken.

Helaas helpt dit niet tegen de pijn. Mensen met heupartrose hebben erg veel pijn en kunnen hun dagelijkse activiteiten niet, of minder goed uitvoeren. De artrose is tijdsgebonden. Des te langer er artrose aanwezig is des te meer pijn en beperkingen je hebt.

Symptomen heupartrose

  • Pijn in de lies met uitstraling naar de bilstreek, bovenbeen en knie
  • Pijn en stijfheid bij het opstaan
  • Bewegen van het heupgewricht pijnlijker en moeizamer
  • Traplopen gaat moeizaam

Als de slijtage al langer aanwezig is, kan het been een naar buiten gedraaide stand aannemen. Dit komt door de verkorting van de kapsels, ligamenten en spieren rond het heupgewricht.

Bronvermelding: [1] https://www.bewegenzonderpijn.com/artrose-heup

Wat kun je eraan doen?

Helaas kan de beschadiging van het kraakbeen niet meer teruggedraaid worden. Daarom is de behandeling vooral gericht op het niet verder beschadigen van het kraakbeen en de klachten verminderen.

Wat erg belangrijk is dat je in beweging blijft zonder de heup te overbelasten. Dit zorgt ervoor dat het kraakbeen in de heup weer voedingsstoffen opneemt. Fysiotherapie en manuele therapie hebben aan de hand van een goede diagnose bewezen effectief te kunnen zijn. Wat je dus kunt doen is zorgen voor een goede diagnose. Stel jezelf de vragen:

  • Wat weet ik van mijn artrose
  • Weet ik hoe erg mijn artrose is
  • Wat zijn mijn klachten
  • Wanneer heb ik er last van

Als je precies wil weten waar je artrose is en hoe erg het is, zal je een MRI-scan moeten maken. Dan kan de arts of fysiotherapeut een juiste diagnose opstellen en daarmee een juiste behandeling voor je uitkiezen. Is de artrose te erg, dan is het mogelijk dat de artrose operatief behandeld moet worden.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al ruim 12 jaar gespecialiseerd in het maken de bodyscan en van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een scan van de heup kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent en of artrose in de heup de oorzaak van je klachten is.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.