074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Angina pectoris

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst. Een symptoom die kan duiden op hartproblemen. Deze pijn of druk op de borst treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Meestal als gevolg van een vernauwing van een kransslagader. Pijn op de borst is een belangrijk signaal en gaat vaak vooraf aan een hartinfarct. Daarom is uitgebreid hartonderzoek voor diagnose van angina pectoris belangrijk om hartfalen tijdig op te sporen.

Symptomen van angina pectoris

De voornaamste klachten zijn pijn of druk op de borst. Deze klachten kunnen bemerkt worden tijdens een lichamelijke inspanning, bij heftige emoties als ook na het eten van een stevige maaltijd. De pijn kan ook uitstralen naar de armen, de hals en kaak, de rug en de maag. Andere klachten kunnen zijn: misselijkheid, duizeligheid, zweet uitbraken en gevoelloosheid in de arm, schouder en hand. Soms worden de klachten minder duidelijk bemerkt, dit komt vaker voor bij vrouwen, ouderen en mensen met suikerziekte.

Oorzaken van pijn op de borst

Angina pectoris kan erop wijzen dat er iets mis is met je hart wat bijvoorbeeld hartfalen of een hartinfarct tot gevolg kan hebben. De pijn of druk op de borst wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagader(s). Deze slagaders voorzien het hart van zuurstof. Een vernauwing van de kransslagaders kan ernstige gevolgen hebben. Preventief medisch onderzoek om dit te voorkomen is dan ook van levensbelang.

Onderzoek en diagnose angina pectoris

Aan de hand van de klachten en symptomen van de patiënt kan de arts hartfalen vermoeden en vervolg onderzoek daardoor noodzakelijk achten. D.m.v. bloedonderzoeken, ECG‘s, echografie van het hart en een aanvullende CT-scan calciumscore kunnen de artsen van Privatescan eventuele slagader vernauwing uitsluiten. Bij Privatescan is een hartonderzoek al binnen enkele dagen mogelijk. De cardioloog zal dan de volgende onderzoeken bij jou uitvoeren:

  • Consult met een cardioloog / internist
  • ECG rust en inspanning (hartfilmpje)
  • Echocardiografie / Doppler hart
  • Mogelijk aanvullende CT-scan (calciumscore en/of angiografie)

Hartfalen uitsluiten met hart onderzoek?

Uitgebreid hart onderzoek is onderdeel van de bodyscan. Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)

Hoe ontstaat pijn op de borst?

Pijn op de borst (angina pectoris) wordt veroorzaakt door een vernauwing (atherosclerose of slagaderverkalking) in de kransslagaderen van je hart. De bloedvaten brengen normaal gesproken zuurstofrijk bloed naar het hart. Door deze vernauwing krijgt de hartspier minder zuurstof. Dit veroorzaakt pijn op de borst (angina pectoris. De pijn wordt erger als het hart harder moet werken, bijvoorbeeld bij inspanning, stress of heftige emoties. Als een kransslagader helemaal wordt afgesloten volgt een hartinfarct.

Stabiele en instabiele angina pectoris

Bij een stabiele angina pectoris treden klachten op na inspanning, plotselinge kou of heftige emoties. Je hebt hier geen dringende medische hulp voor nodig en de klachten verdwijnen in rust snel. Nemen de aanvallen van pijn op de borst toe, duren ze langer en zijn ze pijnlijker dan normaal? Neem dan contact op met je huisarts.

Bij een instabiele angina pectoris ontstaan de klachten zonder directe aanleiding. Meestal gaan deze niet vanzelf over. In dat geval is er een directe dreiging op het krijgen van een hartinfarct. Bij een tijdige behandeling gaat de dreiging van een hartinfarct in 80-90% van de gevallen voorbij. Heb je blijvende pijn op de borst? Zorg dan voor een tijdige diagnose om een hartinfarct of de gevolgen ervan te voorkomen of te verminderen.

Risicofactoren Hartfalen

  • Roken
  • Hoge bloeddruk en cholesterolgehalte
  • Erfelijke aanleg
  • Hoge leeftijd
  • Overgewicht (obesitas)
  • Diabetes mellitus

Sommige risicofactoren kun je door een aanpassing van je leefstijl positief beïnvloeden.

Tijdige diagnose dankzij Privatescan

Bij Privatescan kun je snel een hartonderzoek laten verrichten. Cardiologisch onderzoek of een Total Bodyscan kan al binnen een paar dagen gepland worden. Het onderzoek vindt plaats in een kliniek in Duitsland. Vooraf wordt het onderzoek met je besproken en na het onderzoek krijg je direct de uitslagen. Wil jij duidelijkheid over je gezondheid? Plan dan snel een afspraak!

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.