Maar liefst 70% van de bevolking heeft wel eens te maken gehad met nekpijn. Nekklachten kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder het slapen op een verkeerd kussen, verkeerde houding of een val.
De benaming voor de wervelkolom is de vertebrae, wat bestaat uit 24 wervels. Hieronder vallen 7 halswervels (cervicale wervels, cwk), 12 borstwervels (thoracale wervels, twk), 5 lendenwervels (lumbale wervels, lwk), het heiligbeen en het staartbeen. Bij klachten aan de nek ligt het probleem in 1 van de 7 halswervels. Meestal gaan de nekklachten na een korte periode vanzelf weer over. Het is ook mogelijk dat een afwijking of aandoening de oorzaak voor de klachten is. Dan is het verstandig om uit te zoeken welke afwijking of aandoening de oorzaak is.
In de meeste gevallen is er een logische verklaring voor de nekklachten. Niet alleen door een aandoening of afwijking, maar ook door indirecte zaken kunnen de klachten veroorzaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde houding of een kussen die de nek niet goed ondersteunt. Daar kan je zelf wat aan veranderen. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om jezelf te laten onderzoeken op afwijkingen en aandoeningen. Hoe eerder hoe beter. Er zijn veel afwijkingen en aandoeningen, zoals een hernia of artrose, die de nek dusdanig kunnen beïnvloeden dat je je dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren.
Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 2680 bereikbaar (24/7)
Op basis van klachten en symptomen wordt een diagnose gesteld. Is dit niet genoeg, dan kan er gebruik worden gemaakt van een MRI-scan of CT-scan. Er kan ook een röntgenfoto gemaakt worden. Een MRI-scan is de meest gebruikelijke. Meestal wordt eerst gekeken of fysiotherapie een oplossing kan bieden als de klachten zich nog niet lang voordoen. Word het gewilde resultaat niet behaald, kan de fysiotherapeut of huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Wijzen de resultaten op een aandoening of afwijking die de klachten veroorzaken, dan is het mogelijk dat je geopereerd moet worden. Bij nekklachten is de meest gebruikelijke scan de MRI-scan. Een MRI-scan van de nek geeft een uiterst nauwkeurige weergave van alle structuren.
Er zijn veel oorzaken mogelijk voor je nekklachten. Het direct aantoonbare oorzaken zijn die de nekklachten veroorzaken (aandoeningen en afwijkingen). Het kunnen ook indirecte oorzaken zijn die je klachten van de nek veroorzaken zoals een verkeerde houding. Dit wordt ook wel aspecifiek genoemd.
Bij nekklachten kunnen er een aantal directe oorzaken ervoor zorgen dat je pijn in de nek hebt. Deze directe oorzaken lees je hieronder.
Naast deze aantoonbare aandoeningen zijn er ook andere oorzaken mogelijk voor je nekklachten. Bij deze oorzaken zijn de klachten vaak van korte duur. Vaak gaat het om verkrampte spieren, zoals de monnikskapspier. Een bewegingsbeperking van de wervel kan ook klachten met zich meebrengen. Bij de nek komen spieren vanuit de hoofd, nek en rug samen. Nekklachten kunnen dus veel gevolgen hebben voor het functioneren van het hele lichaam.
Privatescan is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans en werkt samen met artsen die gespecialiseerd zijn in radiologisch onderzoek van onder andere de rug. Binnen een dag vindt het onderzoek plaats en krijg je de uitslag. Een afspraak kan al binnen 1-2 werkdagen bij Privatescan gemaakt worden, met of zonder verwijsbrief van je arts. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld de nieuwste 3.0 Tesla MRI-scanner en voor mensen met claustrofobie of obesitas een MRI met extra ruime tunnel. Wil jij weten waar de oorzaak van de nekpijn vandaan komt? Boek dan een MRI scan bij Privatescan.