074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Hernia

Een hernia is een breuk of uitpuiling. Dit is een veel voorkomende aandoening die vaak in de nek of onderrug voorkomt. Bij mensen met een instabiele rug, of verkeerd belaste rug komt deze aandoening het meest voor.

Wat is een hernia?

Wervels en tussenwervelschijven vormen samen je rug. Zij worden door banden, pezen en spieren bij elkaar gehouden. Een tussenwervelschijf functioneert als een soort demper tussen wervels en zit om de zenuwbaan heen. Dit is een baan die alle zenuwen die buiten het centrale zenuwstelsel liggen (de hersenen en het ruggenmerg) bevat. Een hernia ontstaat wanneer er een breuk of uitpuiling van een tussenwervelschijf ontstaat. Als die vervolgens op zenuwbaan drukt, welke daardoor knel komt te zitten, kan het pijn in de rug met eventuele uitstralende pijn in bijvoorbeeld de billen, je armen of benen of zelfs je handen en voeten veroorzaken. Soms kunnen tevens verlammingsverschijnselen optreden.

Onderzoek en diagnose

De (vermoedelijke) diagnose van een hernia in de nek of rug wordt meestal aan de hand van je klachten en een lichamelijk onderzoek gesteld. De arts zal wrijven en drukken op je wervelkolom om te kijken of hij de hernia kan voelen. Daarna kijkt hij of bepaalde bewegingen pijn veroorzaken en of je krachtverlies in één van je benen of armen hebt. Soms kiest de arts voor het maken van een röntgenfoto van de wervelkolom. Daarmee kan een stand- of vormafwijking vastgesteld worden. Voor een accurate diagnose is dat echter onvoldoende, omdat het de weke delen, zoals je tussenwervelschijf, minder goed in beeld brengt. Een MRI-scan daarentegen kan dat wel. Daarom is dit de beste onderzoeksmethode om een hernia vast te stellen.

Duidelijke diagnose hernia met een MRI scan

Wil je zekerheid over exacte locatie en omvang van een hernia? Dan is een mri-scan van de rug (deel of gehele wervelkolom) aan te raden, waarmee de weke delen zoals je zenuwbanen, tussenwervelschijven, banden en pezen van uit alle richtingen in beeld kunnen worden gebracht. Als op de MRI beelden een hernia wordt waargenomen kan een specialist (orthopeed of neuroloog) vervolgens de beste strategie voor een behandelplan bepalen en uitvoeren.

Symptomen van een hernia

  • Pijn bij hoesten, niezen of persen
  • ‘Doof’ of tintelend gevoel in de huid
  • Pijn in de onderrug of nek
  • Pijn in je lenden, bekken en heupen
  • Uitstralende pijn naar je billen, benen en soms voeten
  • Vermindering van peesreflexen
  • Minder goed bukken met gestrekte knieën, je komt minder ver bij de grond
  • Uitvallen van bepaalde spiergroepen
  • Verlammingsverschijnselen
  • Spit

Oorzaken van een hernia

Verkeerde lichaamshouding: Een verkeerde lichaamshouding leer je jezelf meestal aan. Dit kan door verschillende dingen komen, zoals bijvoorbeeld incontinentie problemen (problemen aan de blaas), het vermijden van pijn, een groter lichaamsgewicht en/of het verkeerd tillen van voorwerpen.

Genetisch bepaalde zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf: Dit is de oorzaak bij meer dan 50% van alle gevallen. Bij deze mensen kan een kleine plotselinge beweging, of bukken al zorgen voor een scheur in de discusringen. De kern van deze ringen verplaatst zich, waardoor zenuwen knel komen te zitten.

Gebrek aan lichaamsbeweging: Deze oorzaak komt met name in het westen voor. Wanneer men weinig aan lichaamsbeweging doet, houdt je het lichaam ook niet soepel. Hierdoor wordt je stijver en komen er rugklachten als gevolg. Rugklachten kunnen weer zorgen voor een verkeerde lichaamshouding, en zodoende voor een hernia.

Artrose (slijtage): Artrose heeft te maken met ouderdom. Gedurende ons leven slijt de hele wervelkolom, en met name de tussenwervelschijven die zorgen voor demping en soepele bewegingen. Als reactie op de slijtage wordt het wervelbot dikker, waardoor ruggenmerg en zenuwen in de verdrukking kunnen komen.

Privatescan geeft snel duidelijkheid

Privatescan is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een rugonderzoek kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent en of je een hernia hebt.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.