Een aneurysma is een verwijding van een slagader en kan in het hele lichaam voorkomen. We onderscheiden twee soorten aneurysma’s: aneurysma verum en spurium. Men spreekt van een aneurysma verum als er een verwijding in de slagaderwand zelf zit of in delen van de slagaderwand. Men spreekt van een aneurysma spurium als de verwijding gevormd wordt door nieuw bindweefsel, gelegen buiten de slagaderwand. Een verwijding in de bloedvaten komt met name voor bij ouderen, rokers en wanneer er sprake is van een langdurig verhoogde bloeddruk. Familieleden van mensen met een verwijding in de lichaamsslagader (buikaorta) hebben een verhoogd risico.
Wanneer een slagader verwijdt tot 50% van de normale diameter spreken we van een aneurysmatische verwijding. De wand van de slagader wordt op die plek dan zo dun dat deze daardoor kan uitbollen en uiteindelijk kan knappen. Meestal komt een aneurysma voor in de grote en belangrijkste slagader van het lichaam, de aorta of de slagaderen in je hersenen of het hart. Een gescheurde of geknapte slagader komt meestal onaangekondigd voor, waardoor er jaarlijks veel sterfgevallen zijn. Preventief onderzoek met als doel een aneurysma op te sporen in een vroeg en daarmee nog ongevaarlijk stadium, redt levens. Het is dus van groot belang.
Doordat mensen met een aneurysma zelden of nooit symptomen hebben, komen zij er pas achter nadat een aanwezige aneurysma is gescheurd of geknapt. In veel gevallen heeft dit direct de dood tot gevolg. Preventief onderzoek waarmee aneurysma’s kunnen worden opgespoord is daarom erg belangrijk. Doorgaans duurt het jaren voordat een aneurysma een levensbedreigende grootte heeft bereikt. Wordt een aneurysma in een vroeg stadium opgespoord, kan een levensreddende en weinig belastende behandeling worden uitgevoerd, waardoor het risico van scheuren of knappen aanzienlijk is verkleind. Een MRI-scan angiografie van het lichaam is de beste non-invasieve methode waarmee je een aneurysma kunt opsporen.
Heb jij behoefte aan persoonlijk advies, hulp nodig bij het kiezen van het juiste onderzoek of wil je graag een afspraak maken? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Heb je liever direct contact? Bel dan: +31 (0)74 255 26 80 (bereikbaar 24/7)
Een slagader vernauwing als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose) ontstaat doordat vet, lichaamscellen en/of calcium (kalk) zich ophopen en zich aan de binnenzijde van de bloedvatwand kunnen gaan hechten. Dit kan een hart- of herseninfarct tot gevolg hebben.
Vasculitis is de chronische ontsteking van de bloedvatwand. Het komt veel voor onder patiënten met psoriasis en/of reuma.
Eén van de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen is een afwijkende, slecht sluitende hartklep. Hier kan je in principe je hele leven goed leven, maar vroeg of laat treden er soms alsnog klachten op. De slagader kan namelijk rondom de plek van de klep gaan vernauwen of lekken. Dit kan plotseling hartfalen, opengescheurde slagaders of een aneurysma veroorzaken.
Dit is een stoornis in het bindweefsel wat vaak erfelijk is. Vooral bij jonge mensen met deze ziekte komen aneurysma’s voor.
Het marfansyndroom is een aandoening van het bindweefsel en komt naar schatting bij één op de vijf- tot tienduizend mensen in Nederland voor. Het marfansyndroom kan overal in het lichaam voorkomen. Bij dit syndroom kunnen er afwijkingen zijn in je hart en bloedvaten, ogen en aan het skelet. Bij je hart en bloedvaten is de afwijking de verwijding van de lichaamsslagader (de aorta) en afwijkende hartkleppen die plotselinge hartfalen of een gescheurde slagader kunnen veroorzaken.
Privatescan is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het maken van MRI scans. Daarbij maakt ze gebruik van de nieuwste generatie apparatuur, waaronder bijvoorbeeld een 3.0 tesla MRI van Siemens. Een afspraak voor een total bodyscan of gerichte mri scan kan al binnen 1 à 2 dagen plaatsvinden, bij ons heb je namelijk geen verwijsbrief nodig van een huisarts. Tijdens dit proces heb je persoonlijk contact met een radioloog, die je direct na afloop van het onderzoek de resultaten laat zien en toelicht. Op deze manier weet je bij ons dus direct waar je aan toe bent en of je een aneurysma hebt.