Hengelo – De kans dat een kettingroker (20 sigaretten per dag of meer) word getroffen door een hersenbloeding is bijna drie keer hoger vergeleken met niet rokers. Ook stevige ex-rokers lopen nog altijd bijna dubbel zoveel risico op een potentieel dodelijke hersenbloeding vergeleken met mensen die nooit hebben gerookt. Dit hebben Koreaanse wetenschappers uit onderzoek vastgesteld.
Wetenschappers van het Seoul National University Hospital onderzochten 426 hersenbloedingen over een tijdspanne van twee jaar. Elke patiënt werd vervolgens vergeleken met iemand van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht die nog geen hersenbloeding had gehad.
Het onderzoek toonde een direct verband aan tussen roken en de kans op het krijgen van een hersenbloeding. De kans neemt toe naarmate de verslaving ernstiger is. De onderzoekers namen hierbij rekening met andere factoren zoals zoutconsumptie, (over)gewicht en diabetes in de familie en kwamen tot de slotsom het risico op het krijgen van een hersenbloeding onder rokers 2,84 keer meer is in tegenstelling tot niet-rokers.
In de Total Bodyscan programma’s van Privatescan worden standaard onderzoeken verricht waarmee veranderingen, al dan niet als gevolg van roken, aan de bloedvaten kunnen worden vastgesteld. Middels echografisch onderzoek en MRI scan onderzoek kan de arts vormveranderingen aan bijvoorbeeld de slagaderen in de hals, de aorta en de vaten in de hersenen vaststellen. Mede hierdoor kan de arts die de Total bodyscan uitvoert een risico inschatting maken op het krijgen van een hersenbloeding in de komende 10 jaar.
Bent u zelf roker of heeft u veel gerookt en maakt u zich zorgen over uw gezondheid en wilt u weten of er bij u reeds schade is ontstaan aan de bloedvaten? De onderzoek coördinatoren van Privatescan staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden en samen met u het meest geschikte onderzoeksprogramma of Total Bodyscan te bepalen.