074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

Total Body Scan ondergaan door journaliste Wegener

Veel artsen hebben bezwaar tegen de Total Body Scan. Nederlanders die er in Duitsland een hebben ondergaan, zijn positief. Minister Schippers vindt het onzin dat Nederlanders de grens over moeten voor dit onderzoek en wil het ook in Nederland mogelijk maken. Wat kost de Total Body Scan, en wat levert hij op?

Klik hier voor het gehele artikel in PDF

Hoog cholesterol en plaquevorming ontdekt bij Total Body Scan

De tocht door de ratelende en gonzende MRI-tunnel in de Duitse Privatescan kliniek levert haarscherpe beelden op. Daaruit blijkt niets bijzonders, behalve een onschuldige niercyste die radioloog dr. Lumiani wegwuift. Zijn collega, cardioloog dr. Böcker, heeft een zorgwekkender mededeling. „Hier bent u echt te jong voor”, zegt hij fronsend over zijn leesbril. Hij bedoelt het aangekoekte cholesterol in de vaatwanden dat hij met zijn echoapparaat heeft ontdekt in hals, buik- en beenslagaders. Deze plaques belemmeren de bloedstroom nog niet, maar over tien jaar mogelijk wel. Uit het bloedonderzoek dat ook bij deze Total Body Scan van Privatescan hoort, blijkt een hoog cholesterolgehalte. De hoofdoorzaak ligt volgens de arts waarschijnlijk in een erfelijke belasting.

In dit geval is het preventief medisch onderzoek van ruim 1.000 euro zijn geld dubbel en dwars waard. Want met cholesterolverlagende medicijnen kan de opbouw van plaques worden gestopt. Een paar dagen later schrijft de Nederlandse huisarts zonder aarzeling een recept voor statines uit. De laatste jaren hebben tienduizenden Nederlanders in een Duits ziekenhuis of privékliniek een Total Body Scan ondergaan, bemiddeld door Nederlandse bedrijven zoals het Hengelose Privatescan.

Preventief medisch onderzoek niet toegestaan in Nederland

In Nederland mag nu geen ongericht preventieonderzoek worden uitgevoerd. Minister Schippers vindt echter dat Nederlanders hiervoor niet moeten uitwijken naar Duitsland. Frank Hefti is eigenaar van Privatescan. Hij vindt het betutteling dat preventief onderzoek in Nederland niet is toegestaan, zelfs niet als mensen er zelf voor betalen. Hefti verwacht niet dat de wet hierover snel zal veranderen omdat de Gezondheidsraad eerder heeft aangegeven niets te zien in het toestaan van deze onderzoeken. De raad vindt dat die geen therapeutische meerwaarde hebben, niet kosteneffectief zijn en veel fout-positief uitslagen geven. Dat wil zeggen dat een gevonden afwijking na onderzoek onschuldig blijkt. Dan zijn er nodeloos kosten gemaakt en heeft de patiënt zich voor niets zorgen gemaakt. Hefti: „We besparen juist zorgkosten omdat we een selectie maken, die mensen ook nog eens zelf betalen. Alleen als er iets gevonden is, volgt verdere behandeling of vervolgonderzoek.”

Bij ruim een op de honderd mensen wordt een ernstige afwijking gezien, een tumor of een urgent probleem met hart of bloedvaten. Bij 15 procent wordt iets gevonden dat aandacht nodig heeft, aldus de eigenaar van PrivateScan. „Als een afwijking in een vroeg stadium wordt gevonden, is er vaak meer aan te doen. Als het ernstiger is, worden er letterlijk levens gered door dit onderzoek.”

Het argument dat Total Body Scans geen therapeutische meerwaarde hebben, onderschrijft Hefti dan ook niet. „Je hoort dat je gezond bent, dat is winst, ook al is het een momentopname. Of je hoort dat je een afwijking hebt. Daar kun je actie op ondernemen. Dat past bij een overheid die burgers vertelt dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun gezondheid.” Ook vindt het NHG dat de onderzoeken meer schade toebrengen dan dat ze gezondheidswinst opleveren. Hefti zegt dat een CT-scan vanwege de belastende straling alleen wordt uitgevoerd als er een duidelijke aanleiding voor is. De scan zelf gebeurt met de volgens hem ongevaarlijke MRI scan, die werkt met magnetische straling.

Meerderheid Nederlanders is geïnteresseerd in Total Body Scan

Ongeveer de helft van de mensen die bij Private Scan aanklopt, heeft geen klachten, maar wil gewoon een bevestiging van hun gezondheid. Anderen hebben klachten waarop de Nederlandse zorg geen antwoord heeft, zegt Hefti. Er is ontevredenheid over de Nederlandse gezondheidszorg, zo blijkt uit onderzoek; geïnterviewden noemen gebrek aan klantvriendelijkheid, snelheid en medische tests.

Hefti erkent dat de Total Body Scan als bevolkingsonderzoek in Nederland niet kosteneffectief zou zijn. Tenminste, niet op korte termijn. Maar het uitsluiten van afwijkingen heeft grote waarde voor individuele patiënten, dat merkt hij dagelijks. Verschillende enquêtes bevestigen dat: 75 tot 82 procent van de Nederlanders is geïnteresseerd in het laten doen van een Total Body Scan.

Bij Privatescan is het mogelijk om een preventief medisch onderzoek uit te laten voeren. De Total Body Scan onderzoekt uw lichaam op verschillenden aandoeningen zodat u snel duidelijkheid krijgt over uw gezondheid. Bij Privatescan kunt u al binnen één werkdag terecht voor een preventief medisch onderzoek. Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op via 074-2552680 of via ons contactformulier.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.