Hartnood hoog bij vrouwen

De Hartstichting gaat met voorrang wetenschappelijk onderzoek stimuleren naar hart- en vaatproblemen bij vrouwen. De hartnood onder vrouwen is hoog in Nederland, stelt de organisatie: „Naar schatting meer dan een half miljoen vrouwen leeft hier met een hart- of vaatziekte, vaak zonder het zelf te weten.” Dat leidt elke dag tot 57 sterfgevallen en circa 440 (vaak totaal onvoorziene) ziekenhuisopnamen.

Want hartaandoeningen bij vrouwen worden volgens de Hartstichting nog altijd ernstig miskend, ook al ligt het sterftecijfer met jaarlijks 26.000 zelfs iets hoger dan onder mannen. „Klachten als vermoeidheid of hartkloppingen worden niet alleen door vrouwen zelf, maar ook door hun (huis)artsen toegeschreven aan onder meer overgangsklachten, stress of burn-out.”

Vandaag start de Hartstichting daartoe een landelijke campagne. Doel is af te rekenen met tal van ingesleten misverstanden rond vrouwelijke voortekenen van naderend hartfalen en geld in te zamelen voor gericht wetenschappelijk onderzoek. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: „Tot nu lag in het wetenschappelijk onderzoek dikwijls de focus op de man met een hartziekte. Dat willen we corrigeren.”

Inzicht

„Onze campagne moet leiden tot meer inzicht in vage klachten en voortekenen bij vrouwen, maar ook het beter in kaart brengen van hun erfelijke aanleg en het ontwikkelen van nieuwe tests waarmee patiënten en artsen sneller en eerder hart- en vaatziekten kunnen vaststellen of uitsluiten. Een ding is duidelijk: het eerder herkennen van hart- en vaatproblemen redt zonder twijfel het leven van vele vrouwen.”

Signalen dat er iets mis is met hun hart zijn bij vrouwen vaak anders of althans vager dan bij mannen, stelt woordvoerster Frederique Hermie. „Vrouwen en mannen verschillen ook in dit opzicht duidelijk van elkaar. Wanneer een vrouw getroffen is door een hartinfarct blijkt achteraf vaak dat zowel de vrouw zelf, haar omgeving als ook haar dokter niet wist dat de klachten voortekenen waren van iets ernstigs.”

De Nederlandse bevolking bestond vorig jaar uit 3,2 miljoen vrouwen van boven 50 jaar (de leeftijd waarop voor veel vrouwen de overgang begint). De kosten voor vrouwen met een hartziekte worden thans begroot op circa 4,5 miljard euro. Lees meer over hartonderzoeken bij Privatescan

Bron: De Telegraaf, 31 augustus 2015

Ander nieuws

Nieuws- of Privatescan in de media artikelen

Stuur ons je vraag

Heb je een persoonlijke vraag of wil je extra informatie?

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Total Body Scan

Je voelt je fit. Maar hoe gezond ben je nu werkelijk? Waar komen die klachten vandaan? De Total Bodyscan geeft inzicht in jouw gezondheid.

MRI scans

MRI scan onderzoek kan de oorzaak van veel klachten nauwkeurig in beeld brengen. Met of zonder verwijzing van een arts kun jij bij ons terecht.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.