CT-scan onderzoek rokers en ex-rokers kan leiden tot kwart minder sterfgevallen

Uit recent gepubliceerd Amerikaans-Nederlands onderzoek blijkt dat het aantal doden als gevolg van longkanker fors verlaagd kan worden. Dit kan verlaagd worden wanneer oudere rokers en ex-rokers jaarlijks een CT-scan van de longen laten maken. Wanneer iedereen uit die doelgroep meedoet, wordt de helft van de gevallen van longkanker in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor daalt het sterftecijfer met een kwart.

Vroegtijdig preventief CT onderzoek kan de overlevingskansen dus wellicht vergroten. Longkanker wordt bijna altijd veroorzaakt door roken en ook krijgen patiënten pas vaak te laat klachten. Van alle mensen die longkanker krijgen, is na vijf jaar nog maar 13 procent in leven.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van een adviesraad van de Amerikaanse overheid door wetenschappers van vier Amerikaanse universiteiten en van het Erasmus MC Rotterdam. De gepubliceerde resultaten zijn van dien aard dat de adviesraad adviseert om wereldwijd preventief longkankeronderzoek in te voeren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een dergelijk advies wordt afgegeven.

Bron: Volkskrant, RTL Nieuws 06-01-2014Lees meer over de CT scan van de longen bij Privatescan

Ander nieuws

Nieuws- of Privatescan in de media artikelen

Stuur ons je vraag

Heb je een persoonlijke vraag of wil je extra informatie?

Waarom een Total Body Scan?

i

Direct de uitslag

Onderzoeken worden binnen 1 dag(deel) uitgevoerd. Uitslagen ontvang je direct na afloop van je Bodyscan of MRI scan onderzoek.

Snel zonder verwijzing

Wachttijden kennen we niet. Binnen 1-2 werkdagen kan je onderzoek plaatsvinden. Met en zonder verwijzing van de arts.

Bepalend in preventie

In 12 jaar is Privatescan uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van de Total Bodyscan.

Klantwaardering 9,3

Privatescan wordt door klanten met een 9,3 beoordeeld. Een groot aantal laat zich elke 2-3 jaren preventief screenen.

Total Body Scan

Je voelt je fit. Maar hoe gezond ben je nu werkelijk? Waar komen die klachten vandaan? De Total Bodyscan geeft inzicht in jouw gezondheid.

MRI scans

MRI scan onderzoek kan de oorzaak van veel klachten nauwkeurig in beeld brengen. Met of zonder verwijzing van een arts kun jij bij ons terecht.

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.