074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

CT-scan onderzoek rokers en ex-rokers kan leiden tot kwart minder sterfgevallen

Uit recent gepubliceerd Amerikaans-Nederlands onderzoek blijkt dat het aantal doden als gevolg van longkanker fors verlaagd kan worden. Dit kan verlaagd worden wanneer oudere rokers en ex-rokers jaarlijks een CT-scan van de longen laten maken. Wanneer iedereen uit die doelgroep meedoet, wordt de helft van de gevallen van longkanker in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor daalt het sterftecijfer met een kwart.

Vroegtijdig preventief CT onderzoek kan de overlevingskansen dus wellicht vergroten. Longkanker wordt bijna altijd veroorzaakt door roken en ook krijgen patiënten pas vaak te laat klachten. Van alle mensen die longkanker krijgen, is na vijf jaar nog maar 13 procent in leven.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van een adviesraad van de Amerikaanse overheid door wetenschappers van vier Amerikaanse universiteiten en van het Erasmus MC Rotterdam. De gepubliceerde resultaten zijn van dien aard dat de adviesraad adviseert om wereldwijd preventief longkankeronderzoek in te voeren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een dergelijk advies wordt afgegeven.

Lees meer over de CT scan van de longen bij Privatescan

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.