Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Wat is een PET-CT scan

In het gecombineerde PET-CT scan apparaat zitten twee ringen die de patiënt gedurende ca. 20-30 minuten rondom scannen. Voor kankerpatiënten werd tot voor kort voor het maken van een snelle en nauwkeurige diagnose een afzonderlijke PET scan en een CT scan gemaakt om de genezingskansen te vergroten of in andere gevallen ter voorkoming van zinloze operaties. De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben wel een CT scan en de wat grotere beschikken ook over een PET scan.

Gecombineerde PET en CT scan bij Privatescan

PET-CT scan

De PET scan (Positron Emission Tomography) brengt de stofwisseling van het lichaam in beeld. Vooraf wordt een geringe hoeveelheid radioactief gemerkte suiker ingespoten. Deze suiker wordt opgenomen door kwaadaardige cellen (tumoren). De PET scan meet de radioactiviteit ervan en kan daardoor gezonde en kwaadaardige cellen van elkaar onderscheiden.

De CT scan (Computerized Tomography) maakt op basis van röntgenstralen heel nauwkeurige beelden van het lichaam. Bij uitstek geschikt voor het opsporen van allerlei structuurafwijkingen. Nucleair geneeskundigen en radiologen beoordelen de beelden daarom gezamenlijk: twee zien meer dan één. Met de PET-CT scan is goed onderscheid te maken tussen kankerweefsel en andere letsels. Bovendien kun je goed zien of de tumor of uitzaaiing zich nu ín of net naast het bot bevindt. De combinatie van beide technieken in één apparaat verschaft gedetailleerde informatie die net het verschil kan maken.

Geen bijwerkingen tijdens de PET-CT scan

De scan zelf is pijnloos. U krijgt een injectie in de arm en het vrij lang stil liggen in de scanner kan wat oncomfortabel zijn. De hoeveelheid radioactieve glucose die gebruikt wordt voor de PET scan is klein en ongevaarlijk en verlaat het lichaam via de urine. De CT scan wordt uitgevoerd volgens een zogenaamd "Low Dose Protocol" waardoor de dosis röntgenstraling die nodig is voor de CT scan gering is en niet schadelijk voor een volwassene. Er zijn geen bijwerkingen. Indien u contrastmiddel toegediend heeft gekregen kan dit voor een warm gevoel in het lichaam zorgen.

N.B. Straling kan wel schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of wilt u zwanger worden, informeert u ons hierover.

Zo werkt de Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?
 
1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Dhr. Tahmasian
8/10

"Alles goed"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Waarom Privatescan

  • Geen wachtlijsten / verwijsbrief
  • Alles op 1 dag. Direkt uitslag
  • Artsen met decennia lange ervaring
  • Voor en nabespreking arts
  • LAAGSTE PRIJSGARANTIE !
  • Klinieken direct over de grens
  • Waardering klanten 9,1