Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Wat is een MRI scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging of terwijl Magnetische Resonantie Beeldvorming. In de MRI scan worden met behulp van een grote magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en door een computer verwerkt tot een afbeelding. Er wordt tijdens de MRI scan dus geen schadelijke röntgenstraling gebruikt. Met de MRI techniek kunnen er gemakkelijk doorsneden van het lichaam worden gemaakt. De afbeeldingen kunnen net als röntgenbeelden afgedrukt worden.

Bijwerkingen en risico's van een MRI scan

MRI scan

Het ondergaan van een MRI scan brengt geen bijwerkingen met zich mee. Wel zijn er voor sommige mensen bepaalde risico’s aan verbonden. Zo kan er geen MRI scan worden ondergaan wanneer er zich in of aan het lichaam metaaldeeltjes bevinden. Denk hierbij aan metaaldeeltjes in het oog, implantaten in de oren of metalen vaatclips in het hoofd. Ook geïmplanteerde elektronische apparatuur zoals een pacemaker of een onderhuidse insulinepomp kunnen problemen opleveren voor het ondergaan van de MRI scan.

Wanneer er orthopedische prothesen, schroeven of platen aanwezig zijn binnen uw lichaam kunnen deze de apparatuur verstoren. Vooral wanneer deze materialen zich dicht bij het onderzochte lichaamsdeel bevinden kunnen de MRI beelden minder duidelijk worden.

Contrastmiddel bij MRI scan onderzoek

In enkele gevallen is het nodig om tijdens het MRI onderzoek contrastmiddel te gebruiken. Hierdoor kunnen bepaalde weefsels binnen het lichaam beter zichtbaar worden gemaakt. Het contrastmiddel wordt via een bloedvat in de arm ingebracht in het lichaam.

Het gebruikte contrastmiddel bevat geen jodium en geeft géén warmtegevoel tijdens de scan. In zeldzame gevallen kunnen onschuldige bijwerkingen als waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken ontstaan door het gebruik van contrastmiddel. Met behulp van medicijnen kunnen deze bijwerkingen ongedaan worden gemaakt.

 

Gang van zaken tijdens het MRI onderzoek

Van het MRI onderzoek merkt u, afgezien van een luid getik, helemaal niets. Wanneer u last denkt te krijgen van het luide tikken bestaat er een mogelijkheid om gehoorbeschermers te dragen. Het is van belang dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen en u zoveel mogelijk ontspant.
Wanneer u angstig wordt tijdens het onderzoek of wanneer er andere complicaties ontstaan kunt u de laborant waarschuwen door op het knopje te drukken dat u bij zich draagt tijdens de MRI scan. Het onderzoek zal dan door de laborant worden stopgezet.
Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die de specialist wil verzamelen zal het onderzoek tussen een half uur en een uur in beslag nemen.

Voorbereiding op het MRI scan onderzoek

Voorafgaand aan het MRI onderzoek kan men in de meeste gevallen gewoon eten en drinken. Wel is het verstandig dit vooraf even na te vragen bij de onderzoekscoördinator.

Er mogen absoluut geen metalen voorwerpen worden meegenomen in de onderzoekskamer. Het is dan ook aan te raden deze spullen zoveel mogelijk thuis te laten.
Voorwerpen die de onderzoeksruimte niet in mogen zijn onder andere: haarspelden, pennen, metalen ritssluiting of knopen, metalen beugels in de beha, riem, munten, sieraden, bril, gebitsprotheses, hoorapparaten, horloges, sleutels en pasjes met een magneetstrip.

Ondergaat u een onderzoek van het hoofd of halsgebied? Zorg er dan voor dat u geen make-up en haarlak gebruikt. Hierin kunnen stoffen verwerkt zijn die een negatieve invloed hebben op het magneetveld.

 

Uitslag van het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de beelden door de radioloog met u besproken. Omdat een MRI onderzoek tot wel duizenden beelden oplevert kan het voorkomen dat u in sommige gevallen enige tijd op de uitslag zal moeten wachten. De radioloog heeft dan meer tijd nodig om alle beelden goed te kunnen beoordelen.

Alle onderzoeksresultaten worden u binnen enkele dagen schriftelijk toegestuurd. In deze rapportage worden de onderzoeken besproken en zal de Total Body Scan aan het einde worden samengevat. Alle toegestuurde rapportages zijn opgesteld in het Duits. Indien gewenst kunt u bij Privatescan tegen betaling een vertaling van de rapportage opvragen.

Zo werkt de Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?
 
1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Mevr. de Schipper
10/10

"Professionele artsen"

     
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Waarom Privatescan

  • Geen wachtlijsten / verwijsbrief
  • Alles op 1 dag. Direkt uitslag
  • Artsen met decennia lange ervaring
  • Voor en nabespreking arts
  • LAAGSTE PRIJSGARANTIE !
  • Klinieken direct over de grens
  • Waardering klanten 9,1