Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Wat is een CT scan

CT staat voor Computed Tomography oftewel Computertomografisch onderzoek. Tijdens een CT scan worden met behulp van röntgenstralen en computerberekeningen afbeeldingen van weefsels en organen gemaakt. Tijdens het onderzoek draait een smal bundeltje röntgenstralen in enkele seconden om het lichaam heen. Een computer berekent hoeveel van de röntgenstralen zijn doorgelaten op iedere plaats in lichaam. Uit deze computerberekeningen worden beelden samengesteld die eruit zien alsof er plakjes van het lichaam of het orgaan zijn gesneden. Op een beeldscherm wordt steeds een afbeelding weergegeven. Deze afbeeldingen kunnen ook worden afgedrukt.

Bijwerkingen en risico's van een CT scan

CT scan

Bij een aantal onderzoeken kan het noodzakelijk zijn om een contrastvloeistof te gebruiken. Door verbetering van het contrastmiddel komen bijwerkingen tegenwoordig nog maar zelden voor. Als er toch bijwerkingen optreden zijn die over het algemeen goed te behandelen. Jodiumhoudend in water oplosbaar contrastmiddel is een andere vorm van jodium dan de jodium die gebruikt wordt om de huid te desinfecteren. Indien iemand allergisch is voor jodium op de huid, wil dat niet zeggen dat men ook allergisch op een injectie zal reageren. Bijwerkingen die na het inspuiten kunnen optreden zijn vooral: misselijkheid, galbulten en niezen.

Bij mensen met hartproblemen mag niet teveel vloeistof in één keer ingespoten worden; het is dus belangrijk om het bestaan van hartklachten te melden. Mensen met een slechte nierfunctie of met de ziekte van Kahler of Waldenström lopen kans op een verslechtering van de nierfunctie. De inname van tabletten tegen suikerziekte (Glucophage / Metformin) dient, in overleg met de behandelend arts, enkele dagen gestaakt te worden.

Gang van zaken tijdens de CT scan

De CT scan bestaat uit een grote smalle kast waarin zich de röntgenbuis en de meetinstrumenten bevinden. Voordat het onderzoek begint neemt de patiënt plaats op een onderzoektafel. Deze onderzoekstafel wordt in de ronde opening van de scanner geschoven, zodat het te onderzoeken lichaamsdeel zich midden in de opening bevindt. Het overige deel van de onderzoekstafel steekt aan beide kanten uit de scanner.

Tijdens de opnames moet men stil blijven liggen. Bij onderzoek van de buik of van het bovenlichaam zal gevraagd worden de adem in te houden. Na iedere opname kan men even ontspannen maar men moet wel in dezelfde houding blijven liggen.

Het onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten

 

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het CT scan onderzoek wordt u na afloop mondeling door de arts radioloog medegedeeld aan de hand van een monitorpresentatie. Omdat een CT onderzoek tot wel duizenden beelden oplevert, kan het voorkomen dat u op deze mondelinge uitslag enige tijd moet wachten daar de radioloog enige tijd nodig heeft voor de beoordeling.

De onderzoeksresultaten worden u enige dagen later schriftelijk toegestuurd. Indien het CT onderzoek deel uitmaakt van een Total Body Scan zullen de resultaten aan het einde van de rapportage worden samengevat.

Zo werkt de Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?
 
1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Mevr. Fränkel
8/10

"Snel en vakkundige onderzoeken"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Waarom Privatescan

  • Geen wachtlijsten / verwijsbrief
  • Alles op 1 dag. Direkt uitslag
  • Artsen met decennia lange ervaring
  • Voor en nabespreking arts
  • LAAGSTE PRIJSGARANTIE !
  • Klinieken direct over de grens
  • Waardering klanten 9,1