Privatescan - Gezond vooruit kijken!
Informatie?
Bel ons
074 255 26 80
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

FAQ

Op deze pagina vindt u de veel gestelde vragen (FAQ) aan Privatescan. Bent u bijvoorbeeld benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wilt u weten wat de MRI scan nou precies doet? Op deze pagina kunt u een antwoord vinden op al uw vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met één van onze medewerkers via telefoonnummer 074 - 255 26 80 of via het contactformulier op deze website.

Algemeen

Wanneer is de uitslag bekend?

De uitslagen van een MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.

Krijg ik de beelden en de uitslag mee?

De gemaakte MRI, CT en/of PET/CT beelden worden direct op CD meegegeven. De schriftelijke rapportage wordt binnen 2 weken per post verzonden.

Waar vinden de onderzoeken plaats?

Onderzoeken worden uitgevoerd in Duitse klinieken en ziekenhuizen.

Waarom vinden de onderzoeken in Duitsland plaats?

Het is in Nederland verboden om, zonder medisch specialistische verwijsbrief, een scan te ondergaan of uit te voeren.

Wordt er Nederlands gesproken in de klinieken?

Ja. De artsen in de klinieken spreken Duits maar er is in alle klinieken en ziekenhuizen Nederlandstalige begeleiding van Privatescan aanwezig. Zij beantwoorden uw vragen en zijn, indien gewenst, als tolk bij het artsgesprek aanwezig.

Zijn de rapporten in het Nederlands?

Nee. De schriftelijk rapportage is in het Duits. Indien gewenst kunt u deze laten vertalen via een medisch vertaalbureau. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het onderzoek.

Is een verwijsbrief nodig?

Nee. Alle onderzoeken kunnen zonder verwijsbrief worden gepland.

Kan een onderzoek ook in het weekend worden uitgevoerd?

Ja. De meeste onderzoeken kunnen ook op zaterdag uitgevoerd worden.

Worden de onderzoeken uitgevoerd door specialisten?

Ja. Alle onderzoeken worden beoordeeld door een specialist. Bij een MRI en CT scan betreft dit de radioloog internist, bij een cardiologisch programma de cardioloog en bij de inwendige onderzoeken de gastro-enteroloog.

Moet je nuchter zijn voor een onderzoek?

Voor een laboratoriumonderzoek is het van belang dat u tenminste 4 uren van te voren nuchter bent.

Geeft de arts advies voor vervolgonderzoek?

Ja. Indien er uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er vervolgonderzoek nodig is zal de arts dit adviseren en ook in het schriftelijk rapport noteren.

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Afhankelijk van het onderzoek en de polis kunnen zorgverzekeraars (een gedeelte van) de kosten vergoeden. Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor een afspraak kunt u het contactformulier invullen op deze website of telefonisch contact opnemen met een van de onderzoekscoördinatoren van Privatescan.

Is er een wachtlijst?

Nee. Voor een klachtgericht onderzoek is een afspraak binnen 2 dagen mogelijk en voor een Total Bodyscan altijd binnen 1 week.

Wat is contrastmiddel?

Contrastmiddel is een vloeistof welke via een infuus in de armholte wordt ingebracht tijdens een scan zodat duidelijker beelden kunnen worden gemaakt. Niet bij elk onderzoek wordt een contrastmiddel gebruikt.

Is een contrastmiddel schadelijk?

Nee. Een contrastmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel is het belangrijk dat de nieren en de schildklier goed functioneren zodat het contrastmiddel het lichaam kan verlaten. Contrastmiddelen welke gebruikt worden bij een CT onderzoek zijn jodiumhoudend en zijn derhalve niet geschikt voor mensen met een jodiumallergie.

Total Body Scan

Welke scantechniek wordt gebruikt bij een Total Bodyscan?

Bij een Total Bodyscan wordt er gebruik gemaakt van MRI. Daarnaast vindt er bij een Total Bodyscan een cardiologisch programma plaats.

Waarom wordt CT niet standaard uitgevoerd bij een Total Bodyscan?

In verband met de röntgenstraling wordt CT slechts uitgevoerd als er een medische aanleiding is. Een Total Bodyscan betreft een preventief onderzoek en derhalve is hierbij geen medische noodzaak voor het toepassen van CT.

Wat wordt er onderzocht bij een Total Bodyscan?

Bij een Total Bodyscan wordt er middels MRI een scan gemaakt van het bovenlichaam en wordt een cardiologisch programma uitgevoerd. Indien aanvullend geboekt wordt voorafgaand aan deze onderzoeken bloed en urine afgenomen.

Kunnen de maag en darmen ook onderzocht worden in de Bodyscan?

Nee. De spijsverteringsorganen slokdarm, maag en darmen kunnen niet middels MRI onderzocht worden. Deze organen bevatten onder andere lucht en zuren en kunnen alleen endoscopisch (inwendig) onderzocht worden.

Kan er kanker worden ontdekt met een Total Bodyscan?

Ja. Met de MRI beelden kan kanker in een vroegtijdig stadium ontdekt worden met uitzondering van de spijsverteringsorganen. Deze dienen inwendig te worden onderzocht om kanker hieraan te kunnen ontdekken. Voor dames geldt ook dat de borsten slechts middels een mammografie onderzocht kunnen worden op borstkanker.

Worden de borsten onderzocht bij een Total Bodyscan?

Nee. Voor (preventief) borstonderzoek dient een MRI mammografie te worden uitgevoerd. Dit betreft een gericht onderzoek welke niet op dezelfde dag als de Total Bodyscan kan worden uitgevoerd.

Wordt de rug onderzocht bij een Total Bodyscan?

Ja. Tijdens de Total Bodyscan wordt de wervelkolom onderzocht op scheefstand, vergroeiing en slijtage. Is er echter sprake van rugklachten die op een hernia zou kunnen duiden dan dienen er aanvullende aanzichten van de wervelkolom te worden gemaakt.

Worden de bloedvaten onderzocht bij een Total Bodyscan?

Ja. Middels het toedienen van contrastmiddel worden de hals- en hersenaanvoerende bloedvaten onderzocht. Is er echter sprake van klachten of verhoogd risico van doorbloedingsproblemen dan dient er aanvullend een lichaamangiografie te worden uitgevoerd.

Is een Total Bodyscan pijnlijk?

Nee. Een Total Bodyscan is niet pijnlijk.

Voor wie is een Total Bodyscan bedoeld?

Een Total Bodyscan is een preventief onderzoek naar de algehele gezondheid welke zinvol is te ondergaan vanaf ongeveer 35 jaar. De Total Bodyscan is geschikt voor zowel dames als heren.

Hoe lang duurt een Total Bodyscan?

Een Total Bodyscan programma duurt ongeveer 4 uren.

Wanneer moet een Total Bodyscan worden herhaald?

Mits er bij een eerdere Total Bodyscan geen aandoeningen zijn aangetroffen wordt elke 3 jaar een herhaling van een Total Bodyscan geadviseerd.

Voor wie is de Regular Bodyscan geschikt?

De Regular Total Bodyscan is met zorg samengesteld, speciaal voor mensen die (nog) geen noemenswaardige klachten hebben en bijvoorbeeld willen weten hoe gezond het lichaam werkelijk is, of omdat men een verhoogd erfelijk risico loopt op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Uitgebreide informatie over de Regular Total Bodyscan leest u hier.

Voor wie is de Royal Total Bodyscan geschikt?

De Royal Total Bodyscan is een uitbreiding op het Regular pakket en de meest gekozen Bodyscan van Nederland. Deze Total Bodyscan bestaat uit een MRI scan van het bovenlichaam en een uitgebreid cardiologisch programma en is geschikt voor dames en heren van jong tot oud wie een preventief onderzoek wenst. Uitgebreide informatie over de Royal Total Bodyscan leest u hier.

Voor wie is de First Total Bodyscan geschikt?

De First Total Bodyscan is in de basis gelijk aan de Royal Total Bodyscan met aanvullend laboratoriumonderzoek en inwendig onderzoek naar de slokdarm, maag en darmen. Het programma is vooral geschikt voor mensen vanaf 50 jaar of met klachten of zorgen van de spijsverteringsorganen. Uitgebreide informatie over de First Total Bodyscan leest u hier.

MRI scan

Wat is een MRI scan?

MRI is een scantechniek welke met behulp van magneetvelden en radiogolven beelden van het lichaam maakt. De MRI scanner ziet eruit als een tunnel welke aan het voet- en hoofdeinde open is. Uitgebreide informatie over MRI leest u hier.

Is MRI schadelijk?

Nee. Mits er zich geen metalen in het lichaam bevinden en er geen sprake is van zwangerschap, is MRI niet schadelijk voor de gezondheid.

Ik heb siliconen implantaten, kan ik dan wel een MRI mammografie laten uitvoeren?

Ja. Bij siliconen implantaten kan een röntgen mammografie geen goed onderzoeksresultaat bieden en kan dit zelfs schadelijk zijn. Een MRI mammografie is daarom het meest geschikte borstonderzoek als er sprake is van siliconen implantaten.

Ik ben claustrofobisch, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ja. Bij claustrofobie wordt een rustgevend middel aangeboden waardoor de scan ontspannen kan worden ondergaan. U mag dan echter niet zelfstandig terug rijden.

Ik heb een kunstgewricht, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Dat is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Indien het kunstgewricht of prothese van kunststof of edelmetaal (titanium) is kan u zonder gevaar een MRI scan ondergaan.

Ik heb een stent, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Bij een stent is het van belang dat het materiaal, de lengte en de doorsnede van de stent bekend is. Zonder deze gegevens zal er geen MRI worden uitgevoerd.

Ik heb overgewicht, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Naar aanleiding van de verhouding tussen lengte en gewicht en de breedte van het lichaam kan worden beoordeeld of een MRI scan kan worden uitgevoerd.

Ik heb vullingen, bruggen en kronen in het gebit, kan ik dan wel een MRI ondergaan?

Ja. Vullingen, kronen en bruggen welke via de tandarts of kaakchirurg zijn geplaatst zijn geen probleem voor een MRI scan.

Hoe lang duurt een MRI onderzoek?

De scantijd van een MRI onderzoek is afhankelijk van het te onderzoeken gebied en kan 20 tot 50 minuten zijn.

CT scan

Wat is een CT scan?

CT is een scantechniek welke met behulp van röntgenstralen beelden van het lichaam maakt. Röntgenstraling is belastend voor de gezondheid en wordt derhalve slechts toegepast indien dat medisch noodzakelijk is. De CT scanner ziet eruit als een ring. Uitgebreide informatie over CT leest u hier.

Hoe lang duurt een CT onderzoek?

De scantijd van een CT onderzoek is maximaal 10 minuten.

PET-CT scan

Wat is een PET-CT scan?

PET/CT is een gecombineerde, nucleaire, scantechniek bedoeld voor onderzoek naar uitzaaiingen bij kankerpatiënten. Uitgebreide informatie over PET/CT leest u hier.

Gericht onderzoek

Is een inwendig maag- of darmonderzoek pijnlijk?

Nee. Inwendige onderzoeken worden uitgevoerd onder een zogenaamd roesje. Hierdoor hoeft u geen pijn te ervaren en kunt u de onderzoeken ontspannen ondergaan. U mag echter niet zelfstandig terugrijden.

Welke waarden worden onderzocht bij het laboratoriumonderzoek?

Bij het uitgebreide laboratoriumonderzoek wordt er bloed en urine afgenomen welke op het vitale functioneren van het lichaam worden onderzocht. Denk hierbij aan orgaanfuncties, suikers, vetten, stollingen, lonen enz.

Worden er tumormarkers bij het laboratoriumonderzoek bepaald?

Ja. Voor heren wordt de PSA waarde bepaald voor de prostaat. Overige tumormarkers zijn niet inbegrepen maar kunnen desgewenst aanvullend bepaald worden.

Zo werkt de Body Scan

Hoe werkt de Total Body Scan?
 
1494 klanten hebben ons gewaardeerd met:
9.3/10
     
Dhr. Duivenvoorde
8/10

"Snelle service bij Privatescan"

    
Meer beoordelingen
Deze onafhankelijke beoordelingen zijn gecoördineerd door:

Waarom Privatescan

  • Geen wachtlijsten / verwijsbrief
  • Alles op 1 dag. Direkt uitslag
  • Artsen met decennia lange ervaring
  • Voor en nabespreking arts
  • LAAGSTE PRIJSGARANTIE !
  • Klinieken direct over de grens
  • Waardering klanten 9,1